Με επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή καθομολόγησης των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών αποφοίτων του Τμήματος ΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

“Η αριστεία συνιστά κίνητρο προόδου”

Σε κλίμα συγκίνησης, ενθουσιασμού, χαράς, αλλά και ανακούφισης, πραγματοποιήθηκε η τελετή καθομολόγησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Συγκεντρωμένοι από νωρίς, βρίσκονταν στο ιστορικό θέατρο της Σύρου, γονείς, συγγενείς, φίλοι και συμφοιτητές των αποφοίτων, οι οποίοι φώναξαν με στεντόρεια φωνή τον όρκο τους, έλαβαν τα διπλώματά τους από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον πρόεδρο του Τμήματος ΜΣΠΣ και γιόρτασαν συγκινημένοι, το τέλος του πρώτου κύκλου σπουδών τους.

Ο επικεφαλής της πρυτανικής αρχής, όπως και ο πρόεδρος του Τμήματος, ευχήθηκαν στους αποφοίτους καλή σταδιοδρομία, ενώ δεν παρέλειψαν να χαιρετίσουν τις προσπάθειες και των γονέων των φοιτητών, οι κόποι και οι θυσίες των οποίων, αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως παράγοντα, μετά την προσπάθεια των παιδιών, για την επίτευξη αυτής της επιτυχίας τους.

Το Π.Α. παράδειγμα εξωστρεφούς εκπαιδευτικού ιδρύματος

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, σημείωσε, πως η ημέρα αυτή, για τους οσονούπω διπλωματούχους φοιτητές, “σφραγίζει την επιτυχή πορεία τους προς την κατάκτηση ενός σημαντικού στόχου, η στιγμή της επιβράβευσης κόπων και αγωνιών, η έναρξη της μετάβασης σε ένα επόμενο στάδιο. Για την κοινότητα του Αιγαίου, είναι η στιγμή που παραδίδει στην επιστήμη και την κοινωνία νέους και νέες επιστήμονες, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά κριτικής σκέψης και επιστημονικής αρτιότητας, ενεργούς πολίτες, με λόγο και δράση για την ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού, για την κοινωνία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την ισότητα και το δικαίωμα στην ετερότητα, την ευημερία και την πρόοδο του τόπου. Σήμερα, εδώ στη Σύρο, χαιρετίζουμε μία νέα γενιά επιστημόνων, αποφοίτων του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων”.

Μιλώντας για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Γκρίτζαλης τόνισε, ότι “αποτελεί παράδειγμα εξωστρεφούς εκπαιδευτικού ιδρύματος, που σε πείσμα των δύσκολων καιρών, συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία, με διεθνείς διακρίσεις καθηγητών και καθηγητριών, φοιτητών και φοιτητριών, με διευρυνόμενες διεθνείς ακαδημαϊκές συνεργασίες, με σημαντικά, αλλά και κορυφαία πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως της ΗΠΑ, από την Κίνα και την Αργεντινή, μέχρι την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, από τη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη, μέχρι το Ισραήλ και την Κορέα. Μία πορεία, σε αγαστή καθημερινή συμπόρευση, με τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες”.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, “στο Αιγαίο δεν έχουμε δυσκολία να αποδεχτούμε την αναντικατάστατη χρησιμότητα της αξιολόγησης, ως δομικού στοιχείου της εξέλιξης ενός οργανισμού, που του δίνει ζωή και του επιτρέπει να προχωρά μπροστά. Στην προσφάτως δημοσιοποιηθείσα έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης από ειδική επιτροπή επιστημόνων της αλλοδαπής, όπως ορίζει η νομοθεσία και η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), Το Πανεπιστήμιό μας έλαβε ως ιδρυματική αξιολογική επίδοση την υψηλότερη προβλεπόμενη και ταυτόχρονα τις συλλογικά υψηλότερες βαθμολογίες στο σύνολο των επιμέρους 26 ενοτήτων μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των πανεπιστημίων της χώρας. Εναργέστερη όμως απόδειξη της επιβράβευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνιστούν οι διακρίσεις των φοιτητών και φοιτητριών μας, σε πληθώρα ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και τα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα της έρευνας για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας, ακόμη και σε περίοδο μεγίστης οικονομικής κρίσης”.

Ο Πρύτανης του Π.Α. υπογράμμισε, ότι “η αριστεία συνιστά κίνητρο προόδου, αρωγό σε κάθε προσπάθεια επιτυχίας και ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας των παιδιών μας, μακριά από κάθε έκφραση οποιουδήποτε ελιτισμού. Η αριστεία λειτουργεί ως το αντιπαράδειγμα σε μορφές κατ’ επίφαση αριστοκρατίας, αντιπαρατιθέμενη σε όλες τις μορφές κοινωνικά καθεστηκυίων διακρίσεων, που προσδιορίζονται στη βάση κληρονομικών δικαιωμάτων, κοινωνικής θέσης, κομματικής συναλλαγής, ταξικής προέλευσης”.

“Έντονες σήμερα οι μνήμες από τα χρόνια που πέρασαν. Μαθήματα σε αίθουσες και εργαστήρια, αγωνίες στις εξετάσεις, καθηγητές και καθηγήτριες, διοικητικό προσωπικό, τα πρωινά που αντικρίζατε το Αιγαίο, τους φίλους και τις φίλες, σχέσεις βαθιές, σχέσεις αληθινές. Συγκίνηση για τα χρόνια που πέρασαν, σας σημάδεψαν, σας ωρίμασαν, συγκίνηση, καθώς το Αιγαίο παίρνει σταδιακά πια θέση στις αναμνήσεις σας”, ανέφερε ο κ. Γκρίτζαλης, προτού ευχηθεί καλή σταδιοδρομία στους νέους διπλωματούχους του Τμήματος.

Ανάπτυξη κόντρα στους χαλεπούς καιρούς

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος ΜΣΠΣ, αναπληρωτής καθηγητής, κ. Φίλιππος Αζαριάδης, συνεχάρη τους διπλωματούχους, αλλά και όσους τους στήριξαν, προκειμένου να φτάσουν σε αυτή την πολυπόθητη στιγμή.

Στη συνέχεια, ο κ. Αζαριάδης μίλησε για το ΤΜΣΠΣ και την πορεία του τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας, πως “δεν μπορώ να κρύψω, πως κι εμάς έχει ‘χτυπήσει’ η οικονομική κρίση. Μεγάλο μέρος του προγράμματος σπουδών, βασίζεται σε συμβασιούχους διδάσκοντες. Ο τακτικός προϋπολογισμός μας έχει σχεδόν εξανεμιστεί. Η φοιτητική μέριμνα χρειάζεται σημαντική ενίσχυση. Παράλληλα, παρατηρούμε και μία δυσανάλογη ως προς τους πόρους και τις υποδομές αύξηση των εισακτέων, με μονομερείς ενέργειες των τελευταίων κυβερνήσεων”.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο, “δηλώνουμε αισιόδοξοι και επιλέγουμε να κοιτάζουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έναρξη λειτουργίας ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε φέτος, με επιτυχία. Διοργανώνουμε επίσης πλήθος αναπτυξιακών δράσεων, που περιλαμβάνουν θερινά σχολεία, προγράμματα δια βίου κατάρτισης, εκθέσεις, φοιτητικούς διαγωνισμούς και πολλά άλλα, σε ετήσια βάση. Ειδικά αυτή την περίοδο, και μετά από περίπου 7 χρόνια ‘άγονα’, έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε σε διαδικασία επιλογής και πρόσληψης τριών νέων καθηγητών και δύο νέων υπαλλήλων εργαστηριακού προσωπικού, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν σημαντικά από το επόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος”.

Τέλος και προτού ευχηθεί καλή σταδιοδρομία στους φοιτητές, ευχαρίστησε, τόσο τις πρυτανικές αρχές, όσο και την τοπική κοινωνία για τη σημαντική υποστήριξή της, στις καθημερινές “μάχες” που καλείται να δώσει το Τμήμα.

Χρέος σας η διεκδίκηση δικαιωμάτων”

Το λόγο έπειτα έλαβε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του ΤΜΣΠΣ, Νίκος Κάσδαγλης, ο οποίος συνεχάρη τους αποφοίτους, αναφέροντας, πως “ως διπλωματούχοι πλέον του Τμήματός μας, πέρα από την εκπροσώπησή μας στην αγορά εργασίας, έχετε σημαντικό χρέος διεκδίκησης των δικαιωμάτων σας, όπως ακριβώς κάνει αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος Αποφοίτων μας, σε συνεργασία με το Φοιτητικό Σύλλογο, για το πολυσυζητημένο θέμα της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου”.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων του ΤΜΣΠΣ, κ. Σπύρος Μποφιλάτος, λέγοντας, πως “μία ήρεμη θάλασσα, ποτέ δεν έβγαλε καλούς ναύτες. Ελπίζουμε όλοι, ότι η θάλασσα θα είναι όλο και πιο ήρεμη όσο προχωράμε, κάτι που σημαίνει, ότι μάλλον εσείς, είστε ίσως οι καλύτεροι ‘ναύτες’ που θα βγάλουμε ποτέ. Σήμερα, δε σας δίνω μία ευχή, σας δίνω μία ευθύνη, να βγείτε εκεί έξω και να είστε όσο το δυνατόν καλύτεροι”, ενώ έκλεισε, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του, ευχόμενος καλή σταδιοδρομία και υπενθυμίζοντας, πως “ό,τι θέλετε βρίσκεται εκεί έξω. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να απλώσετε το χέρι σας και να το πάρετε”.