Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη των μαθητών του Νηπιαγωγείου Βάρης τερμάτισαν πρώτοι στον φιλανθρωπικό αγώνα «Vari Run»

Τα παιδιά ξεσήκωσαν τη Βάρη

Μία πολύ δυνατή εμπειρία, αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας, των συντονισμένων κινήσεων, των πυρετωδών προετοιμασιών και μιας εξαιρετικής συνεργασίας με τους Δρομείς Σύρου, βίωσαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Βάρης, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού αγώνα “Vari Run”.

Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή του σχολείου στον αγώνα “Finikas Run”, η οποία οδήγησε στην πρόταση συνδιοργάνωσης ενός αντίστοιχου αγώνα στο χωριό της Βάρης, κατά την επίσκεψη των Δρομέων στο Νηπιαγωγείο.

Κομμάτι της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας

Τα μετάλλια και τα αναμνηστικά βραχιόλια που έδιναν τα παιδιά σε όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα ήταν χειροποίητα από τα ίδια και τους γονείς τους. Οι μαθητές έβαλαν επίσης τη σφραγίδα τους στην αφίσα και τα banners, τα οποία ομόρφυναν με τις ζωγραφιές τους. Μεταξύ άλλων, το Νηπιαγωγείο έφτιαξε και ένα βίντεο – πρόσκληση, με το οποίο καλούσε όλα τα παιδιά της Σύρου να συμμετάσχουν στον αγώνα. Το βίντεο αυτό προωθήθηκε στα σχολεία, μέσω της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Μία ημέρα πριν τη μεγάλη διοργάνωση, παιδιά και εκπαιδευτικοί πήγαν εκδρομή και καθάρισαν την παραλία της Βάρης για να είναι έτοιμη για τον αγώνα. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί με δύο εθελοντές δρομείς.

Όλο αυτό το διάστημα, ο αγώνας “Vari Run” αποτελούσε κομμάτι της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και αντικείμενο συζήτησης στην «οικογένεια» του Νηπιαγωγείου με τα μικρά μέλη της να είναι ενθουσιασμένα τόσο με τη συμμετοχή τους όσο και με τη συγκέντρωση τροφίμων που θα τα προσφέρουν στους ηλικιωμένους του Γηροκομείου Αγίου Παντελεήμονα μαζί με τους δρομείς.

Το μεγαλείο της προσφοράς

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα παιδιά ήταν υπεύθυνα για τη συλλογή των τροφίμων, μοίραζαν νερό, χυμούς και φρούτα στους συμμετέχοντες -χορηγίες γονέων και τοπικών φορέων-, πρόσφεραν το μετάλλιο και τα αναμνηστικά βραχιόλια στους συμμετέχοντες και βοηθούσαν στη διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων κρατώντας την κορδέλα στην έναρξη και τον τερματισμό.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι μαθητές συνειδητοποίησαν το μεγαλείο της προσφοράς, της γενναιότητας και όλοι μαζί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «γενναίος δεν είναι αυτός που βγαίνει πρώτος στον αγώνα, αλλά εκείνος που ξέρει να συνεργάζεται και να προσφέρει».

«Καρποί» εξαιρετικών συνεργασιών

Αναλαμβάνοντας τις προαναφερθείσες αρμοδιότητες, ως εθελοντές, ένιωσαν ικανά και επαρκή ώστε να προσφέρουν και να συνδράμουν σε συλλογικούς αγώνες και προσπάθειες. Βίωσαν συναισθήματα αυτοαποτελεσματικότητας, ευχαρίστησης, ικανοποίησης, χαράς και υπερηφάνειας, καθοριστικά στοιχεία για τη δόμηση και τη συγκρότηση της παιδικής ψυχής και προσωπικότητας. Τέλος, λαμβάνοντας οι ίδιοι μέρος στον αγώνα και τρέχοντας συνειδητοποίησαν την αξία της σωματικής άσκησης και ευεξίας.

«Νιώθουμε ότι καταφέραμε να ξεσηκώσουμε τη Βάρη, να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, Ζωή Αποστόλου. Βασικά συστατικά επιτυχίας του αγώνα ήταν η εξαιρετική συνεργασία του σχολείου με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Δρομείς Σύρου», που ενέπνευσαν μαθητές, εκπαιδευτικούς και οι γονείς, η στήριξη των τοπικών συλλόγων και φορέων και η θετική διάθεση. Όλα αυτά οικοδόμησαν δράσεις προσφοράς, αλληλεγγύης και εθελοντισμού, που είχαν ως στόχο να ενεργοποιήσουν την ενσυναίσθηση και το νοιάξιμο και να εμφυσήσουν στα παιδιά αξίες και στάσεις ζωής που σχετίζονται με την προσφορά σε ένα συλλογικό πλαίσιο.

«Νομίζουμε ότι το πετύχαμε, ακριβώς γιατί δουλέψαμε συλλογικά, συνεργαστήκαμε σε πολλά επίπεδα και τα παιδιά μας βίωναν καθημερινά όλη αυτή τη διαδικασία από τη γέννησή της μέχρι την υλοποίησή της» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αποστόλου, απευθύνοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να βιώσουν μια τόσο δυνατή εμπειρία.

Στους μελλοντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου περιλαμβάνεται η διάχυση αυτής της συνεργασίας σε φορείς και άλλα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να μοιραστούν τα συναισθήματα που γεννήθηκαν στην ψυχή τους. «Μάθαμε να νοιαζόμαστε και να δρούμε… είμαστε τυχεροί και θέλουμε συνοδοιπόρους σε αυτόν τον αγώνα», κατέληξε η κ. Αποστόλου.

“Mε επιτυχία η πρώτη συμμετοχή της Σύρου στο «Νοιάζομαι και Δρω»”

Τον αγώνα παρακολούθησε και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, συντονίστρια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» για τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Νομού. Η ίδια υπογράμμισε τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας διοργάνωσης για τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον αθλητισμό, την τοπική κοινωνία και ενήλικες που προσφέρουν στον τόπο μέσα από το δικό τους έργο. «Το εγγύς ανθρωπογενές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ηλικία αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παραμυθιώτου, σημειώνοντας πως το Νηπιαγωγείο Βάρης ανταποκρίθηκε πλήρως στους στόχους του «Νοιάζομαι και Δρω», πραγματοποιώντας μια σειρά δράσεων, μέσα από τις οποίες ασχολήθηκαν με τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. «Ακόμα και μέσα από τη συλλογή τροφίμων τα παιδιά αποκτούν ευαισθησία και αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ενεργού πολιτειότητας και της προσφοράς» κατέληξε, εκτιμώντας πως η πρώτη συμμετοχή της Σύρου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός» έχει στεφθεί με επιτυχία.