1η Αθλητική Συνάντηση των Μικρών Κυκλάδων στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σχοινούσας

Το σχολείο της ευεξίας στην άγονη γραμμή

Μία μεγάλη «αγκαλιά» έγιναν την περασμένη εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις της Δονούσας, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και του Κουφονησίου, στο πλαίσιο της 1ης Αθλητικής Συνάντησης των Μικρών Κυκλάδων.

Το σχολείο της ευεξίας ταξίδεψε στην άγονη γραμμή και ειδικότερα στη Σχοινούσα, όπου για πρώτη φορά οι τέσσερις μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νησιών αντάμωσαν σε μία διοργάνωση με στόχο τη γνωριμία, την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση των μαθητών τους.

Τις δράσεις σχεδίασε και υλοποίησε το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις της Σχοινούσας με υπεύθυνη τη Διευθύντρια και γυμνάστρια του σχολείου, Μαρία Βενιέρη.

Ειδικό δρομολόγιο για τη δωρεάν μεταφορά των συμμετεχόντων

Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος συνολικά 30 μαθητές και 25 καθηγητές. Οι συμμετέχοντες από τα γύρω νησιά κατέφθασαν με το θρυλικό πλοίο «Εξπρές Σκοπελίτης», που προσάρμοσε τα δρομολόγιά του προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Συνάντησης. «Οι υπεύθυνοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο αίτημά μας για δωρεάν μεταφορά των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το δρομολόγιό του, προκειμένου να φέρει και την Ηρακλειά, την οποία προσεγγίζει μετά από εμάς. Ο «Σκοπελίτης» το δέχτηκε με μεγάλη χαρά, διαφορετικά η συνάντηση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Βενιέρη.  

Η πρότασή της για τη διεξαγωγή της 1ης Αθλητικής Συνάντησης των Μικρών Κυκλάδων ενθουσίασε από την πρώτη κιόλας στιγμή τους πέντε μαθητές του Γυμνασίου της Σχοινούσας.

«Όλοι μαζί περνάμε καλύτερα»

«Τα παιδιά μας είναι πάρα πολύ απομονωμένα, ως εκ τούτου, η διοργάνωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν με τους μαθητές των άλλων σχολείων, να δημιουργήσουν φιλίες, να ασκηθούν, να παίξουν και να χαρούν μαζί μέσω του αθλητισμού» σημείωσε η Διευθύντρια, προσθέτοντας ότι πολλοί εξ’ αυτών έχουν διατηρήσει την επικοινωνία τους. «Τα παιδιά αυτά θα είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες των νησιών, συνεπώς είναι σημαντικό να έχουν μια επαφή».

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ανάμεικτες ομάδες  συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες, όπως παιχνίδια γνωριμίας με τη μπάλα, αθλοπαιδιές προσαρμοσμένες σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, δοκιμασίες και καλαθοσφαίριση (3on3).

Με τον ηλεκτρισμό της ψυχής…

Τη γενική εποπτεία των δράσεων είχε η Σχολική σύμβουλος φυσικής αγωγής των Κυκλάδων Ουρανία Ρινακάκη. Στο τέλος, τα παιδιά του νησιού έμαθαν σε μικρούς και μεγάλους το παραδοσιακό πασχαλινό παιχνίδι της Σχοινούσας, «μπίλιοι», παρόμοιο του «μπόουλινγκ». Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την απονομή διπλωμάτων, μεταλλίων και ενθυμίων στους στα σχολεία. Παράλληλα με τις αθλητικές δραστηριότητες, διεξάχθηκε πεντάωρη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, από την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Τσαμπίκα Καράκιζα, με στόχο την εξειδίκευση παιδαγωγικών και διδακτικών θεμάτων στις μικρές τάξεις των σχολείων αυτών. Στη συνέχεια, ακολούθησε κέρασμα που προσέφεραν οι γονείς τόσο της Σχοινούσας όσο και των άλλων νησιών και γλέντι με νησιώτικους χορούς. Παρά τη διακοπή του ρεύματος, που διήρκησε αρκετές ώρες στο νησί, οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς μόνο με τον ηλεκτρισμό της ψυχής, χωρίς να χαθεί ούτε ένας κόκκος αγάπης, ούτε μια λέξη γνώσης, ούτε ένα λεπτό ενέργειας. «Παρότι δεν είχαμε ρεύμα, εμείς χορεύαμε, ακούγοντας μουσική από ένα φορητό στερεοφωνάκι», περιέγραψε η κ. Βενιέρη.

Άριστες εντυπώσεις

Όπως τόνισε, η χαρά των παιδιών της Σχοινούσας ήταν μεγάλη από την υποδοχή των σχολείων στο λιμάνι μέχρι και το τέλος των δράσεων. «Κατεβήκαμε στο λιμάνι, κρατώντας τις ταμπέλες με τα ονόματα των σχολείων. Στη συνέχεια, ανεβήκαμε με πουλμανάκια που μας διέθεσαν ξενοδοχεία του νησιού. Μπήκαμε στο χώρο, κάνοντας παρέλαση και μετά το καλωσόρισμα, ξεκίνησαν παιχνίδια γνωριμίας. Μετά, περάσαμε στο κομμάτι του στίβου για Kids Athletics, σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, Πέτρο Σιδερή» υπογράμμισε η Διευθύντρια. Το ίδιο ενθουσιασμένοι ήταν και οι μαθητές των υπολοίπων νησιών, οι οποίοι έστειλαν τις ευχαριστίες τους και έγραψαν τις εντυπώσεις τους στο πανό της διοργάνωσης.

Σχέδια για ευρύτερη συνεργασία των τεσσάρων νησιών

Πρόταση της ίδιας αποτελεί η συνέχιση της Αθλητικής Συνάντησης των Μικρών Κυκλάδων τα επόμενα χρόνια, αλλά και η ανάπτυξη μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των σχολείων στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, μιας εκδρομής ή οποιασδήποτε άλλης «έμπνευσης» μαθητών και εκπαιδευτικών. «Εάν παραμείνω στο νησί, αυτό είναι δεδομένο. Όμως, ακόμα κι αν φύγω, θα προτείνω στον επόμενο διευθυντή να το διατηρήσει. Μου έκανε μάλιστα εντύπωση, που τόσα χρόνια δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο» υποστήριξε η κ. Βενιέρη, εκτιμώντας πως «τα μικρά νησιά το έχουν μεγάλη ανάγκη».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη θερμή στήριξη των δράσεων από την τοπική κοινωνία η οποία ικανοποίησε κάθε αίτημά της. «Οι γονείς ετοίμασαν τον μπουφέ, ξενοδοχεία μας διέθεσαν οχήματα για τη μεταφορά και όλοι ήταν τόσο θετικοί. Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένη και δεν ξέρω πώς να τους ευχαριστήσω», υπογράμμισε.  

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνάντηση αποτελεί μία από τις δράσεις του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Σχοινούσας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω». Στόχος μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν, εκτός από το σχολείο τους και το νησί τους να νοιαστούν ευρύτερα και για τις Μικρές Κυκλάδες, αποτελώντας και οι ίδιοι ένα ξεχωριστό κομμάτι τους.