Φόρος τιμής στο ζεύγος εκπαιδευτικών που γαλούχησαν γενεές μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου

Ονοματοθεσία της Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων

  • Τρίτη, 23 Μαΐου, 2017 - 06:17

Το όνομα των «Νικολάου και Μαριάνθης Χατζηκωνσταντή», δύο ανθρώπων που χάραξαν την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, θα δοθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, η οποία θα εγκαινιαστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η πρόταση του Σχολικού Συμβουλίου του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο το ζεύγος των εκπαιδευτικών, που υπηρετώντας για 22 και 24 χρόνια αντίστοιχα στο σχολείο, γαλούχησαν σειρά γενεών παιδιών της Άνω Σύρου, κατατέθηκε τόσο στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου, όσο και στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη του σχολείου

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο διευθυντής του Σχολείου Πέτρος Προβελέγγιος ο οποίος είχε την τύχη να τους έχει και ο ίδιος δασκάλους, αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά τους τόσο στο σχολείο, όσο και στη νεολαία της Άνω Σύρου.

Όπως τόνισε, τόσο η κ. Μαριάνθη Χατζηκωνσταντή - Μιχάλοβιτς, Συριανής καταγωγής όσο και ο Νίκος Χατζηκωνσταντής με καταγωγή από τη Σάμο, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου το 1972, δούλεψαν πάρα πολύ γι’ αυτό, δημιούργησαν και άφησαν πίσω τους ένα πολύ σημαντικό έργο.

«Επί της θητείας τους και μάλιστα σε χρόνια αρκετά δύσκολα, το σχολείο κατάφερε να αναπτυχθεί» σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών που δημιούργησε ο Νίκος Χατζηκωνσταντής με τα ίδια του τα χέρια. «Το εργαστήριο θεωρήθηκε πρότυπο όχι μόνο για το νομό, αλλά και γενικότερα». Πρόσθεσε επίσης, ότι το σχολείο ήταν πάντα κέντρο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, αποκτώντας σταδιακά μία πολύ ισχυρή φήμη.

Εγκαίνια τη νέα σχολική χρονιά

Ωστόσο σημείωσε ότι η πρόταση ονοματοθεσίας του της Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ήταν αίτημα τόσο του σχολικού συμβουλίου, όσο και πολλών παλαιών μαθητών, οι οποίοι αναγνωρίζοντας το ρόλο και την προσφορά των δύο δασκάλων, εξέφρασαν την επιθυμία να τους αποτίνουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής.

Παρότι η αίθουσα δεν έχει παραδοθεί ακόμα προς χρήση, τα εγκαίνιά της αναμένονται να γίνουν με την έναρξη του καινούριου σχολικού έτους. Ο νέος χώρος που αποτελούσε αίτημα του σχολείου, επί σειρά ετών θα αξιοποιηθεί επίσης ως κλειστό γυμναστήριο και ως αίθουσα προβολών, λόγω του σύγχρονου εξοπλισμού της. Τέλος, πέρα από την κάλυψη των σχολικών αναγκών, θα χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, μικρής εμβέλειας.

«Φυσικές επιστήμες σε ρόδες»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου υλοποίησε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, διαμέσου της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους μαθητές να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει  την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι  την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και  πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη".

«Τα Βιβλία σε ρόδες» τσούλησαν ως την ΣΤ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, η οποία επέλεξε να ασχοληθεί με τις φυσικές επιστήμες, ακολουθώντας την ιστορία και την παράδοση του σχολείου σε αυτό το πεδίο.

Πραγματοποίηση επιστημονικών διερευνήσεων

Η Βαλίτσα με θέμα «Φυσική & Επιστήμες» επιδιώκει να καλλιεργήσει στα παιδιά, εκτός από την αγάπη για το διάβασμα, και την αγάπη για την Επιστήμη. Στο σάκο περιλαμβάνονταν βιβλία με πειράματα, βιβλία που περιέχουν επιστημονικές πληροφορίες, απαντούν σε ερωτήσεις, αναφέρονται σε εφευρέσεις και πολύ ενδιαφέρον υλικό για τη ζωή των επιστημόνων και την ιστορία της Επιστήμης. Η τάξη είχε επίσης την ευκαιρία να μελετήσει και βιβλία που μέσα από την πλοκή ιστοριών, παρουσίαζαν με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικές γνώσεις.

Επιπλέον, το κουτί με τα υλικά των πειραμάτων προσέφεραν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση πολλών πειραματικών δραστηριοτήτων, κατασκευών, παιχνιδιών και επιστημονικών διερευνήσεων από το παιδιά, που ξεκινούν από το σχολείο και συνεχίζονται στο σπίτι, για να επιστρέψουν και πάλι στο σχολείο, σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή αναζήτησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρυσάννα Διαμαντή επισκέφθηκε το σχολείο και εργάστηκε με τα παιδιά της Στ΄ τάξης πάνω σε θέματα φυσικών επιστημών σύμφωνα με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.