Οι μικροί Φρερ μας «κέντρισαν» το ενδιαφέρον

Με μία γιορτή σκέτη γλύκα αποχαιρέτισαν την άνοιξη τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού του Ιδιωτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος».

Πρωταγωνίστρια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα Δελασάλ, ήταν η μέλισσα. Το θέμα επιλέχθηκε από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων καθώς συνδυάζει όλες τις θεματικές των σχεδίων εργασίας που τρέχουν αυτή την περίοδο τόσο στα τμήματα του Παιδικού Σταθμού, όσο και του Νηπιαγωγείου.

Ειδικότερα, τα προ-προνήπια είχαν ως θέμα τη διατροφή το οποίο συνδέεται άμεσα με το μέλι, τα προνήπια ασχολήθηκαν με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, στα οποία ο μελισσοκόμος κατέχει ξεχωριστή θέση και τέλος, τα νήπια γνώρισαν το μέλι, ως ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Σύρου, στο πλαίσιο του project «Μαθαίνω την Ελλάδα από τόπο σε τόπο».

Συζήτηση με έναν μελισσοκόμο

Καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν ο μελισσόκομος κ. Λεονάρδος Σαγκινέτος, ο οποίος, αφού συστήθηκε στα παιδιά, παρουσίασε ένα σύντομο video με θέμα την οργάνωση και τη ζωή μέσα στο μελίσσι. Στη συνέχεια, με εικόνες έδειξε στα παιδιά την κάστα των μελισσών (βασίλισσα, κηφήνας, εργάτριες) και εξήγησε το ρόλο του καθενός στην κοινωνία των μελισσών. Ακολούθησε η παρουσίαση του σπιτιού των μελισσών, η κυψέλη, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μία και να μάθουν για όλα τα μέρη από τα οποία αποτελείται, καθώς και τη χρησιμότητά τους.

Η συνέχεια περιελάμβανε  την παρουσίαση του εξοπλισμού του μελισσοκόμου, όπου όλα τα παιδιά έβαλαν τη μάσκα και τα γάντια του και έπιασαν μερικά από τα απαραίτητα εργαλεία του όπως την ξύστρα, τη βούρτσα και το καπνιστήρι. Αμέσως μετά, μίλησε για τις πήλινες κυψέλες που υπήρχαν παλαιότερα και έκανε μία σύντομη αναβίωση του τρόπου τρυγήματός τους με τα απαραίτητα εργαλεία. Ακολούθησε η παρακολούθηση ενός σύντομου video, όπου τα παιδιά είδαν όλη τη διαδικασία του τρύγου και πώς από την κυψέλη το μέλι φτάνει στα βάζα στα ράφια των καταστημάτων. Έγινε αναφορά στη διατροφική αξία του μελιού και ο κ. Σαγκινέτος μοίρασε σε κάθε παιδί και από ένα κομμάτι κηρήθρας που μόλις είχε τρυγήσει.

Στο τέλος, τα παιδιά δημιούργησαν μέλισσες με ανακυκλώσιμα υλικά τις οποίες πήραν στο σπίτι τους ως ενθύμιο.