Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Χρωματίζοντας τη Γυάρο» με τη σφραγίδα των μαθητών της Σύρου

Δροσιά… δημιουργίας

Το απέραντο γαλάζιο που περιβάλλει τον τόπο μας και φωτίζει τόσο τον φυσικό πλούτο μας, όσο και τις καρδιές εκατομμύρια επισκεπτών και θαυμαστών της Ελλάδας από όλο τον κόσμο, «πλημμυρίζει» την Πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο της έκθεσης «Χρωματίζοντας τη Γυάρο».

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο 2ο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και έργα μαθητών από 17​ τάξεις Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας.

Οι παραπάνω δημιουργικές - εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης σε συνδιοργάνωση με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Mom που δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Πολύτιμη ήταν η συνεργασία του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και των εικαστικών Αγνής Ρούσσου, Αργυρώς Διαμαντάκη, Παναγιώτη Καλούδη, Έλσας Χαραλάμπους, Ελπίδας Γαδ, Γιάννη Δανέλη και Εύας Περσάκη, οι οποίοι, εκπαιδεύοντας και ευαισθητοποιώντας τη νέα γενιά, δημιούργησαν γέφυρες κατανόησης της αξίας του περιβάλλοντος, σεβασμού της ζωής αλλά και του ανθρώπου.

Στόχος του Εικαστικού Εργαστηρίου ήταν τα παιδιά να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά μας και να εξωτερικεύσουν τις δυνατότητες τους μέσω της εικαστικής τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην «θαλασσινή» Πινακοθήκη Κυκλάδων, παρουσία γονέων, εκπαιδευτικών και φυσικά των μικρών καλλιτεχνών της σχολικής κοινότητας του νησιού.

Πολλαπλά οφέλη

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού εξέφρασε τη χαρά της για την επιτυχία του φετινού εργαστηρίου, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον τρέχοντα μήνα. Όπως τόνισε, το Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι φέτος εξελίχθηκε και διεύρυνε το πεδίο του, έχοντας την πολύτιμη αρωγή και συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης MOm, στο πλαίσιο του προγράμματος Κυκλάδες LIFE.

Αναφερόμενη στα πολλαπλά οφέλη της εν λόγω δράσης, η κ. Μενδρινού σημείωσε ότι τα καλλιτεχνικά αυτά μαθήματα αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα, στη γνωριμία τους με τον τόπο στον οποίο ζουν και εν γένει στη συναισθηματική, ηθική και ψυχική καλλιέργειά τους μέσω της επαφής με την τέχνη και την ενθάρρυνση να εκφράζουν τον εσωτερικό κόσμο τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στην υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της MOm Αλεξάνδρα Παππά, στην υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή και σε όλους τους διδάσκοντες καλλιτέχνες για τη γόνιμη συνεργασία τους. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι με τη βοήθειά τους και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών της Σύρου, το Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου δύναται να καθιερωθεί ως θεσμός για την πολιτιστική ζωή του τόπου μας και να εξελιχθεί σε «μήτρα» τέχνης και πολιτισμού.

Η καλύτερη «επένδυση» για το μέλλον

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπεύθυνος του Τομέα Έρευνας της MOm/Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, Παναγιώτης Δενδρινός, ο οποίος δήλωσε έκθαμβος από το καταπληκτικό αποτέλεσμα του Εργαστηρίου. «Έχει αποδειχθεί ότι το να δουλεύεις με τα παιδιά είναι ίσως η πιο αποτελεσματική «επένδυση» για το μέλλον. Μετά από χρόνια, θα θυμούνται τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν και θα συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντας ως ενεργοί πολίτες πια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θερμές ευχαριστίες προς τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς που τους εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, απηύθυνε με τη σειρά της η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της MOm Αλεξάνδρα Παππά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να συγχαρεί όλους τους συμμετέχοντες για τη φαντασία, το ταλέντο και την ψυχή που έδωσαν για τη δημιουργία των υπέροχων έργων που θα εκτίθενται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων έως 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε μήνυμα της κ. Διαμαντή, η οποία αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία των εκπαιδευτικών δράσεων με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο». Μέσα από αυτές, μεταδόθηκε η ανάγκη να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον της Γυάρου, τη μεσογειακή φώκια και τα άλλα σπάνια είδη που βρίσκουν καταφύγιο εκεί και ταυτόχρονα, να αναδείξουμε την ιστορική μνήμη.

Συγχαρητήρια απέδωσε στους μαθητές και η συντονίστρια του 2ου Εικαστικού Εργαστηρίου Αγνή Ρούσσου, σημειώνοντας ότι μέρα με τη μέρα βελτιώνονται, αποδεικνύοντας τις ικανότητες και το μεγάλο ταλέντο τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος στα παιδιά που συμμετείχαν στο Εικαστικό Εργαστήρι από την Αντιδήμαρχο κ. Μενδρινού.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 10.00-14.00 & 18.00-22.00.