Τα «Λουκουμάκια» του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης ακολουθούν τη μέλισσα σε «Μικρές Πτήσεις»

Έγιναν Μικροί Μελισσοκόμοι

  • Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 31 Μαΐου. 2017 - 19:00

Με το «ταξίδι» της μέλισσας, τα «δώρα» της προς τον άνθρωπο, αλλά και το «μερίδιο» της μελισσοκομίας στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου, ασχολήθηκαν οι μαθητές του Β1’ του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο "Μικρές Πτήσεις: Η μέλισσα", τα παιδιά και η δασκάλα τους Κατερίνα Μάτα προσκάλεσαν στην τάξη τους τον κ. Μάρκο Κονιτόπουλο, πατέρα ενός μαθητή, επαγγελματία κηροπλάστη και έμπορο χειροποίητων κεριών.

Δημιουργίες με φυσικά υλικά

Τα παιδιά παρακολούθησαν μια υπέροχη παρουσίαση παρασκευής χειροποίητου κεριού  και ενθουσιάστηκαν τόσο με την διαδικασία, όσο και με το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα από τη δράση αυτή, γνώρισαν την τέχνη της κηροπλαστικής, τα φυσικά και τεχνητά υλικά που χρησιμοποιούνται, τον εξοπλισμό και την μέθοδο παρασκευής κεριών, τον τρόπο διακόσμησής τους και ένα από τα προϊόντα της μέλισσας, το φυσικό κερί.

Για την παρασκευή, ο κ. Κονιτόπουλος έφερε μαζί του παραφίνη, φυσικό κερί μέλισσας, φιτίλι, χρώμα, άρωμα, γκαζάκι, που χρειάζεται για να λιώσουμε την παραφίνη και να της δώσουμε το σχήμα που θέλουμε, καλούπια, τρυπάνι και ξυλάκια.

Χάρη στην καλοκαιρινή διάθεσή τους, οι μαθητές επέλεξαν γαλάζιο χρώμα και στολιδάκια θαλασσινά όπως αστερίες, κοχύλια και πετρούλες για να κοσμήσουν το κερί τους. Τα παιδιά παρατήρησαν τα υλικά, τα άγγιξαν, αισθάνθηκαν την υφή τους, τα μύρισαν και έμαθαν πώς να τα επεξεργαστούν. Έλιωσαν την παραφίνη, αντιλήφθηκαν ότι σε υγρή μορφή θα πάρει το σχήμα του καλουπιού και τη χρωμάτισαν στο γαλάζιο χρώμα που διάλεξαν. Έχοντας ως θέμα τον «βυθό», τοποθέτησαν τα διακοσμητικά με προσοχή γύρω από το κερί, ώστε στο τέλος να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, το γέμισαν ξανά με λιωμένη παραφίνη και περίμεναν για να το βγάλουν από το καλούπι. Στο τέλος, άνοιξαν με τρυπάνι μια μικρή τρύπα στο κερί, από την οποία πέρασε το φιτίλι.

Η εποικοδομητική αυτή συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία συνέντευξη του κ. Κονιτόπουλου από τα «Λουκουμάκια» του Β1, τα οποία, χρησιμοποιώντας και τη δημοσιογραφική ιδιότητά τους, του ζήτησαν να τους μιλήσει για την τέχνη του.

Από την κυψέλη ως το βάζο

Το επόμενο βήμα του τμήματος ήταν μία ακόμη γλυκιά παρουσίαση, κατά την οποία οι μαθητές έγιναν μικροί μελισσοκόμοι για μία ημέρα. Πολύτιμος οδηγός τους στο ταξίδι αυτό ήταν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Σύρου, ο οποίος με πολύ μεράκι και αγάπη για το πεντανόστιμο προϊόν της φύσης μας, τους ξενάγησε σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή από την κυψέλη ως το βάζο.

Τα παιδιά έμαθαν για τον τρόπο που οργανώνει την κοινωνία της, τα προϊόντα που μας προσφέρει, το επάγγελμα του μελισσοκόμου, για τα μελισσοκομικά φυτά του τόπου μας και κυρίως για το θυμάρι. που μας χαρίζει μοναδικής ποιότητας μέλι.

Τονίστηκε δε, πως το θυμαρίσιο μέλι της Σύρου, γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα, προϊόν ντόπιων παραγωγών με μεράκι, προτιμάται από τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού για τα μοναδικά οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο.

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους κ. Μάτα και τη Σχολική Βοηθό Ειρήνη Πρίντεζη είδαν από κοντά το σπίτι της μέλισσας, την κυψέλη, τις κηρήθρες, τον τρόπο συλλογής των προϊόντων της μέλισσας, όπως η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και φυσικά τον τρόπο εξαγωγής και παραγωγής του μελιού.

Επιπλέον, παρατήρησαν μια διάφανη κυψέλη με ζωντανά μελίσσια, κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν τις μέλισσες και τη βασίλισσα, όπως ζουν και δρουν στο φυσικό περιβάλλον τους. Είχαν ακόμη την τύχη να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι τα εργαλεία ενός μελισσοκόμου. Φορώντας την ειδική στολή, κινήθηκαν στην κυψέλη με ασφάλεια, έβγαλαν το μέλι από τα τελάρα, το έβαλαν σε βαζάκι και γεύτηκαν νόστιμα κεράσματα.

Γνώσεις που στάζουν μέλι

Τα παιδιά έλαβαν νέες γνώσεις, έλυσαν απορίες και συζήτησαν, παρατήρησαν, άκουσαν, μύρισαν, γεύτηκαν, άγγιξαν, συμμετείχαν ενεργά, συνεργάστηκαν μα περισσότερο έπαιξαν και διασκέδασαν.

Η τάξη ευχαρίστησε τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Σύρου για τη φιλοξενία και την τόσο «γλυκιά» παρουσίαση που αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία για να ενωθεί και πάλι η εκπαιδευτική κοινότητα με την τοπική κοινωνία, γεννώντας πολύτιμους καρπούς μέσα από μία ευτυχή αλληλεπίδραση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές του τμήματος αξιοποίησαν τις γνώσεις και όλα όσα αποκόμισαν από τις μικρές αυτές πτήσεις για τη δημιουργία ζωγραφικών έργων, που στάζουν μέλι…