Εκπαιδευτικές επισκέψεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Στα «παρασκήνια» της καθημερινότητας

Η φύση, η παράδοση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς του, βρέθηκαν στο επίκεντρο των μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης,  που συνεχίζουν ακάθεκτοι τις εκπαιδευτικές επισκέψεις τους με στόχο να ανακαλύψουν το ενδιαφέρον «παρασκήνιο» της καθημερινότητας και να γνωρίσουν περισσότερες πλευρές του τόπου τους.

Στο 2ο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τίτλο «Χρωματίζοντας τη Γυάρο» συμμετείχε η Δ’ Τάξη του σχολείου. Οι μαθητές και η δασκάλα τους κ. Γιούλη Τσακαλίδου επισκέφτηκαν στις αρχές Μαρτίου την Πινακοθήκη Κυκλάδων και δημιούργησαν μία σύνθεση - κολλάζ από ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά που συλλέχθηκαν από το περιβάλλον. Τα παιδιά κατασκεύασαν το γεωφυσικό χάρτης της Σύρου, το μεγαλύτερο σε μέγεθος έργο της έκθεσης. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τη μοναδική ιστορία και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Γυάρου, το οποίο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, των σημαντικότερων οικολογικά περιοχών της χώρας. Έμφαση δόθηκε στη μεσογειακή φώκια που κατοικεί στη Γυάρο, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του νησιού.

Ξενάγηση στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κρατικού Αερολιμένα Σύρου είχαν οι μαθητές της Ε’ Τάξης, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Ρένα Λουιζίδου και Μάγδα Παπάζογλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και του συστήματος διαχείρισης αποσκευών. Επισκέφτηκαν τον πύργο ελέγχου, ανεβαίνοντας έως την κορυφή και παρακολούθησαν τον τρόπο έκδοσης των εισιτηρίων, καθώς και τη διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών. Η επίσκεψη της τάξης συνέπεσε με την αναχώρηση της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, την οποία αποχαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. «Κάποια παιδιά δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ τον κρατικό αερολιμένα του νησιού μας και η επίσκεψη αυτή τους έδωσε τη δυνατότητα να το ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει», σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Λουιζίδου.

Στο αρτοπωλείο της γειτονιάς τους

Ψωμιά και κουλουράκια ζύμωσαν και φούρνισαν οι μαθητές της Γ’ Τάξης, κατά την επίσκεψή τους στο αρτοποιείο του κ. Βαμβακούρη στην πλατεία Ηρώων. Ρόλο φούρναρη ανέλαβαν πρώτα τα παιδιά του Γ1 με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Ματίνα Ψάλτη. Τους μαθητές υποδέχτηκαν με πολλή αγάπη και υπομονή οι εργαζόμενοι του αρτοποιείου, οι οποίοι έδειξαν στο τμήμα όλη τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού, τα υλικά, τον τρόπο ζυμώματος, τα είδη του αλευριού που χρησιμοποιούν, το μέρος όπου φυλάσσονται τα ψωμιά για να φουσκώσουν πριν το ψήσιμο. Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να πλάσουν το δικό τους καρβέλι και κουλουράκια με πορτοκάλι, τα οποία και πήραν ως «δώρο» από τους υπεύθυνους του αρτοπωλείου. Το ίδιο παραγωγικοί ήταν και οι μαθητές του Γ2 με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Καρμελίνα Ραουζαίου, οι οποίοι την επόμενη ημέρα παρασκεύασαν κουλουράκια κανέλας. Η επίσκεψη στο «αρτοπωλείο της γειτονιάς τους» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενότητας «Το πιο γλυκό ψωμί», στο μάθημα της Γλώσσας. Η δράση αυτή έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά ένα παραδοσιακό επάγγελμα με μεγάλη ιστορία και ταυτόχρονα να μάθουν τη σημασία των «μαθηματικών» ακόμα και σε μία απλή καθημερινή διαδικασία, όπως το ζύμωμα του ψωμιού (αναλογίες ζάχαρης, αλευριού κλπ).