Ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση τελετής λήξης του σχολικού έτους 2016 – 2017 από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Αποχαιρέτησαν τη χρονιά παρουσία του Στ. Ξαρχάκου

O μεγάλος συνθέτης απόλαυσε ένα αφιέρωμα των μαθητών σε εκείνον και τις συνθέσεις του

Από παιδικές φωνές που τραγούδησαν γνωστά μουσικά κομμάτια του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου “φωτίστηκε” η Ερμούπολη το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης αποχαιρέτησαν το διδακτικό έτος 2016 – 2017 πραγματοποιώντας μία ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στο μουσικό έργο του.

Ο σπουδαίος συνθέτης που επισκέφθηκε τη Σύρο, μετέβη στις εγκαταστάσεις του δημόσιου σχολείου στο κέντρο της Ερμούπολης, προσκεκλημένος των μαθητών, της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών και των γονέων προκειμένου να παρακολουθήσει την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση των μικρών παιδιών για το σχολικό έτος που μόλις ολοκληρώθηκε.

“Αυτόν τον κόσμο τον καλό”, “το δίχτυ” και “Μάνα μου Ελλάς” υπήρξαν μερικά μόνον από τα τραγούδια που διδάχθηκαν μουσικά οι μαθητές και παρουσίασαν στους γονείς τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελετής λήξης της σχολικής χρονιάς, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα τόσο των γονιών τους, όσο όμως και το ζεστό χαμόγελο του κ. Ξαρχάκου.

 

Ευχές κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη

Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Σπύρος Βλαχάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στη γιορτή του σχολείου. Με συγκίνηση αλλά και ιδιαίτερη χαρά, ο ίδιος εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του προς τους μαθητές, ευχαριστώντας παράλληλα, το σύνολο των ανθρώπων που μέχρι σήμερα έχουν στηρίξει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. “Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Μία ακόμη σχολική χρονιά έφθασε αισίως στο τέλος της. Χαιρόμαστε για τους αποφοίτους μας επειδή μία μακρά περίοδο έξι χρόνων είχε αίσιο τέλος. Είμαστε εδώ μαζί τους για να πούμε αντίο στα πιο όμορφα κι ανέμελα παιδικά χρόνια” σημείωσε ο Διευθυντής απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στα παιδιά που ολοκλήρωσαν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας παράλληλα πως, η εκπαιδευτική και η μαθητική κοινότητα έχει φέτος την χαρά να φιλοξενεί έναν από τους πιο σπουδαίους Έλληνες συνθέτες στο σχολείο της. “Σήμερα όμως είμαστε χαρούμενοι διότι ο κ. Σταύρος Ξαρχάκος μας τιμά με την παρουσία του και τον ευχαριστούμε πολύ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχόπουλος, παραθέτοντας ένα σύντομο βιογραφικό του ίδιου.

Εκ μέρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης συνολικά δε, ο διευθυντής προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο στον επίσημο προσκεκλημένο της γιορτής, καλώντας τον να το παραλάβει. “Είναι ένα βιβλίο λεύκωμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τίτλο “Οδοιπορικό στη Σύρο”” ανέφερε προς τον Σταύρο Ξαρχάκο, ευχαριστώντας τον ξανά για την επίσκεψή του στο σχολείο.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου, Λίλης Αγγελοπούλου, η οποία προσέφερε με τη σειρά της εκ μέρους των γονέων ένα υπέροχο κολάζ που δημιούργησαν οι μαθητές, στο οποίο “αποτυπώνεται” το ιστορικό ρολόι του σχολείου.

“Να καλωσορίσω από την πλευρά μου τον Σταύρο Ξαρχάκο. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό αυτό που ζούμε σήμερα. Θα τραγουδήσουμε τραγούδια ενώ ο συνθέτης τους είναι εδώ. Θα δείτε και τη δική μας εκδοχή και νομίζω ότι θα σας αρέσει” υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, προσφέροντας με την παρούσα ευκαιρία το αναμνηστικό δώρο στον ίδιο. “Με αυτήν την ευκαιρία έχουμε κι εμείς ένα δώρο. Πριν ένα μήνα κάναμε μία εκδήλωση για το ρολόι μας. Είναι το πρώτο δημοτικό ρολόι στην Ελλάδα. Τα παιδιά όλου του σχολείου έφτιαξαν αυτό το κολάζ και είναι για εσάς. Θα χαρούμε πολύ να το έχετε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόρφωση θα πει ελευθερία”

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης του συνόλου των μαθητών του σχολείου, ο διευθυντής, θέλησε να “κλείσει” τον χαιρετισμό του, με μήνυμα κι ευχές προς τα παιδιά. “Το δώρο της μόρφωσης είναι η δυνατότητα να καταλαβαίνουμε τον κόσμο. Το δώρο της μόρφωσης είναι η κριτική σκέψη. Και μόρφωση θα πει ελευθερία” ανέφερε κατηγορηματικά, δίνοντας τον λόγο στην κ. Αγγελοπούλου που μίλησε συνοπτικά για τον σκοπό και το έργο του Συλλόγου. “Σκοπός μας είναι να κάνουμε ακόμη καλύτερη την καθημερινότητα των παιδιών μας. Να κάνουμε ακόμη καλύτερη την πραγματική ζωή που ζούμε και ζουν τα παιδιά μας στο σχολείο τους. Να βοηθήσουμε τους δασκάλους στο πολύτιμο έργο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς και σε όλους” ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, εκ μέρους της Διεύθυνσης του σχολείου εκφράστηκαν δημοσίως ευχαριστίες προς το εκπαιδευτικό προσωπικό, το βοηθητικό προσωπικό, τους μαθητές, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Κυκλάδων, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου για την υποστήριξη που εκδηλώνουν σταθερά προς το σχολείο.