Οι δυνατότητες έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην τοπική αγορά στην ημερίδα του ΔΙΕΚ Σύρου

Επιχειρηματικότητα – Σταδιοδρομία

  • Τρίτη, 13 Ιουνίου, 2017 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 13 Ιουν. 2017 - 20:00

Το ΔΙΕΚ Σύρου πραγματοποίησε με επιτυχία την ημερίδα «Επιχειρηματικότητα – Σταδιοδρομία» με στόχο την ενημέρωση των σπουδαστών για τις διαδικασίες και δυνατότητες έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ένταξή τους στην τοπική αγορά εργασίας σε δυναμικές, επιχειρηματικές προσπάθειες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το ΙΝΕ Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε., την Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017 στο χώρο του Δ.Ι.Ε.Κ., με τη συμμετοχή έμπειρων οικονομολόγων.

Επιχειρηματικότητα, σταδιοδρομίες και χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο υπεύθυνος του τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακών Έργων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Αντώνης Μαραγκός, με την παρουσίασή του «Επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης», ανέπτυξε θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, τη διάρθρωση της παραγωγικής βάσης, τις τάσεις στην τοπική οικονομία, τα κενά που εντοπίζονται σε επίπεδο προσανατολισμού και ταυτότητας του νησιού.

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασής του, αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τις αιτίες και τις επιπτώσεις, τα μέτρα αντιμετώπισής της και ιδιαίτερα στη σημασία της καινοτομίας ως συστατικό στοιχείο της επιχειρηματικής επανεκκίνησης.

Αναφερόμενος στο ρόλο και τη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες και τα έργα του φορέα, που στόχο έχουν τόσο την άμβλυνση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, όσο και την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και την στήριξη και προβολή των νησιών ως τουριστικών προορισμών.

Ο Εκπαιδευτής του Δ.Ι.Ε.Κ. Σύρου, Οικονομολόγος, Αλεξανδρής Ιωάννης, με την ομιλία του «Δεξιότητες ζωής και Σταδιοδρομίες» αναφέρθηκε στις τεράστιες μεταβολές που συντελούνται στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι τα πάντα αλλάζουν, από τον τρόπο που παράγουμε και βγάζουμε χρήματα μέχρι τον τρόπο που πληρώνουμε και εισπράττουμε.

Τα τυπικά προσόντα και οι τεχνικές-επαγγελματικές δεξιότητες που σχετίζονται με τη θέση εργασίας μας οδηγούν μέχρι στο τραπέζι της συνέντευξης. Για να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας πρέπει επιπροσθέτως να καλλιεργήσουμε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες  στην ομαδική εργασία, στην αποτελεσματική επικοινωνία, στη διαχείριση συγκρούσεων, στο χειρισμό των αλλαγών, στην επίτευξη έξυπνων στόχων, στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων, στην αυτό-παρακίνηση και στην ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις εσωτερικές μας καταστάσεις, τις παρορμήσεις και διαθέσεις μας.

Η Εκπαιδεύτρια του Δ.Ι.Ε.Κ. Σύρου & Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μενδρινού Χριστίνα, ενημέρωσε τους σπουδαστές σχετικά με το ΕΣΠΑ, ως εργαλείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Η παρουσίαση χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Στο πρώτο τμήμα αναφέρθηκαν γενικά στοιχεία για το ΕΣΠΑ, όπως οι στόχοι του ως σύμφωνο ανάπτυξης, οι χρηματοδοτικές του προτεραιότητες, καθώς και οι κλάδοι προτεραιότητας που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα υπήρξαν αναφορές σχετικά με τα προγράμματα που περιλαμβάνει, τους χρηματοδοτικούς του πόρους και τους φορείς που έχουν στην άμεση διαχείριση τους το σύμφωνο.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν οι ενεργές δράσεις, και αναλύθηκαν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το άτομο που ενδιαφέρεται να ενταχθεί η επένδυση του σε κάποια από τις προαναφερόμενες δράσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν οι δαπάνες οι οποίες επιδοτούνται, η διαδικασία υποβολής και υλοποίησης μιας πρότασης επένδυσης καθώς και τα σημεία στα οποία οι επενδυτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. 

Ο ρόλος του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.

Η κα Κονιτοπούλου Λία, ενημέρωσε, ότι το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδες αποτελεί περιφερειακό παράρτημα του ΙΝ.Ε. / Γ.Σ.Ε.Ε. που έχει έδρα στην Αθήνα.

Το ΙΝ.Ε. / Γ.Σ.Ε.Ε ιδρύθηκε το 1995, με στόχο τη συμβολή του στην επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος που αφορά την έρευνα, τη μελέτη και την τεκμηρίωση θεμάτων που ενδιαφέρουν τη ΓΣΕΕ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Στις δράσεις του φορέα εντάσσονται ο σχεδιασμός, υλοποίηση και ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης - απασχόλησης - υποστήριξης κοινωνικών ομάδων που παρουσιάζουν ευπάθεια, ο σχεδιασμός και υλοποίηση σεμιναρίων και προγραμμάτων συνδικαλιστικής επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η συγκρότηση ενός δικτύου συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, με στόχο την παροχή αφενός έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, αφετέρου διαμεσολάβησης και υποστήριξης σε ανέργους,  εργαζόμενους Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.

Το ΔΙΕΚ Σύρου

Στην έναρξη της ημερίδας η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σύρου, Δήμητρα Τσιόρβα, αναφέρθηκε ότι στη χώρα μας, ως τώρα, γίνονται σημαντικά βήματα στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στον οποίο ανήκουν τα Δημόσια ΙΕΚ. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση του σπουδαστικού δυναμικού που οφείλεται στις νέες ειδικότητες που έχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας, στη δωρεάν φοίτηση και στην οικονομική κρίση (που δεν επιτρέπει στους νέους να απομακρυνθούν ακόμη και για σπουδές, από τον τόπο κατοικίας τους). Σ’ αυτή τη συλλογιστική εντάσσεται και η ημερίδα «Επιχειρηματικότητα – Σταδιοδρομία».

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνθέτουν τον απολογισμό των δράσεων κατά την χρονιά που πέρασε, όπως η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2016, Βρες το Ταλέντο σου», η «Πρόσκληση Ομορφιάς» για την Ημέρα της Γυναίκας, οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής» ετοίμασαν αναμνηστικά βίντεο για όλες τις εκδηλώσεις του ΔΙΕΚ, ενώ συμμετείχε στο SyrosRun με τους σπουδαστές της ειδικότητας "Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)" να ετοιμάζουν Pasta-Party για όλους τους δρομείς και αρκετοί σπουδαστές των ειδικοτήτων "Προπονητής Αθλημάτων" & "Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής" & "Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής" αγωνίστηκαν στα 2,5 χλμ / 5 χλμ / 10 χλμ.

Η ίδια δε σημείωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό «γίγνεσθαι» σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, να ενημερωθούμε και να συνεργαστούμε εφόσον κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Ετικέτες: