Όμορφες μυρωδιές, γλυκές μελωδίες και πολύτιμες πληροφορίες για τα βότανα και τη λαογραφία της Σύρου

Εξόρμηση των Φρερ στη «Φύση»

Στιγμές δημιουργίας και χαράς έζησαν οι μαθητές της Ε’ Τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος» κατά την επίσκεψή τους στο εργαστήριο «Φύσις» της Αργυρένιας Παραμάνη.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν, να γνωρίσουν, να αγγίξουν και να μυρίσουν βότανα που υπάρχουν στη Σύρο όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι, η μολόχα, το χαμομήλι και η λεβάντα. Στη συνέχεια, σήκωσαν μανίκια και έφτιαξαν το δικό τους σαπούνι γλυκερίνης.

Ένας «καινούριος» κόσμος

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης, περιηγήθηκαν στη μικρή λαογραφική γωνιά του εργαστηρίου, όπου αποκαλύφθηκε ένας άγνωστος – για τα περισσότερα παιδιά – κόσμος. Ανάμεσα στα πράγματα που αντίκρισαν –ίσως για πρώτη φορά- ήταν ένα πικάπ, στο οποίο έβαλαν βινύλια και άκουσαν μουσική, ένας μύλος του καφέ, παλαιά φαρμακευτικά μπουκάλια, ένα γυάλινο μπουκάλι του τυροκομείου της ΒΙΟΣΥΡ, που στο παρελθόν ο γαλατάς άφηνε στις πόρτες των σπιτιών, μια παλιά μηχανή του κιμά, γυάλινες σύριγγες κ.α. Τα βλέμματα μαγνήτισε ένα φλιτζανάκι του καφέ από παλιό αρχοντικό της Σύρου, το οποίο έφερε στο νησί ένας ναυτικός. Πρόκειται για μία κινέζικη πορσελάνη, που όταν τη σηκώσεις στον ήλιο, ξεπροβάλλει μία γκέισα.

Άριστες εντυπώσεις

Η κ. Παραμάνη έμεινε έκπληκτη με το επίπεδο και την καλλιέργεια των παιδιών, που με αφοσίωση και ενθουσιασμό άκουγαν τις περιγραφές της, καθώς και με τα γλυκά λόγια  που της αφιέρωσαν.

«Η επίσκεψη στο εργαστήριο ήταν πολύ ωραία. Τραγουδήσαμε, χορέψαμε, γελάσαμε αι περάσαμε πολύ όμορφα. Ακούσαμε μουσική από το πικάπ και μάθαμε τα ονόματα βοτάνων από τη Σύρο μέσα από τις μυρωδιές τους. Επίσης είδαμε πώς φτιάχνεται το σαπούνι» έγραψε χαρακτηριστικά ένας μαθητής.

«Η επίσκεψή μας στο εργαστήριό σας ήταν υπέροχη. Μάθαμε τη χρησιμότητα των βοτάνων, τις ονομασίες τους και τη μυρωδιά τους και είδαμε πώς φτιάχνονται τα σαπούνια. Επίσης μας είπατε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πράγματα για τον τόπο μας και πως ο καλύτερος τρόπος να τα θυμόμαστε είναι οι μυρωδιές. Όταν μεγαλώσω μπορεί να ξεχάσω όσα μας είπατε, αλλά θα τα θυμηθώ όλα με μια απλή μυρωδιά», τόνισε μια μαθήτρια.

Αργ. Παραμάνη: «Έχουμε πετύχει το στόχο μας»

Σύμφωνα με την κ. Παραμάνη, το εργαστήριο «Φύσις» είναι ανοιχτό σε όλα τα σχολεία και τα παιδιά που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουν τα προϊόντα που γεννιούνται μέσα από αυτή. «Όταν τα παιδιά μιλούν για εμάς με τόση χαρά, τότε εμείς έχουμε πετύχει το στόχο της δημιουργίας μας».