Ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου του ΤΜΣΠΣ για την Πολυτεχνική Σχολή

• Τετάρτη, 5 Ιουλίου, 2017 - 14:13

Στο τρέχον σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προβλέπεται η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: (α) Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, με έδρα τη Σάμο, (β) Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με έδρα τη Σύρο, και (γ) Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Χίο.
Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελούσε ένα πολυετές αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με την υπ. αριθμ. 14/29.11.2007 ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση και λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζει πως η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση και για τα τρία τμήματα μηχανικών του Πανεπιστημίου μας τα οποία πλέον κάτω από τη φυσική τους θεσμική ομπρέλα θα μπορέσουν να αναπτύξουν ουσιαστικές συνέργειες και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και εκπαιδευτικό έργο στους 3.200 φοιτητές και φοιτήτριές τους.
Ιδιαίτερα θετικές είναι και οι προοπτικές που αφορούν στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας καθώς θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από την ψήφιση του νομοσχεδίου οι συζητήσεις με το ΤΕΕ.
Παρά τις ανωτέρω πολύ σημαντικές θετικές εξελίξεις, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως για ακόμη μια φορά η πολιτική ηγεσία χειρίστηκε ένα ακαδημαϊκό θέμα όπως αυτό της διοικητικής έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής με μικροπολιτικά συμφέροντα. Χωρίς καμία τεκμηρίωση, αγνοώντας ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που με ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια έχει επιλέξει για έδρα της σχολής τη Σύρο, το υπουργείο προχωράει μονομερώς σε επιλογή της Σάμου ως διοικητικής έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής. Με την παρούσα εξέλιξη, στη Σάμο θα λειτουργούν οι διοικητικές έδρες δύο Σχολών, στη Χίο η διοικητική έδρα μιας Σχολής και η Σύρος θα παραμείνει μια "ορφανή" Πανεπιστημιακή Μονάδα. Αυτή η απόφαση δεν συνάδει με το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και μπορεί μακροπρόθεσμα να ανατρέψει το αναπτυξιακό όραμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων χαιρετίζει την απόφαση για την Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου και ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να σεβαστεί την επιθυμία του ίδιου του Πανεπιστημίου, να αναθεωρήσει την ανωτέρω πολιτική απόφαση και να ορίσει ως διοικητική έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη Σύρο.

Ερμούπολη, 5/7/2017
Η Συνέλευση του Τμήματος ΜΣΠΣ