Διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου «Geomapplica 2018» στη Σύρο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βήματα ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού

Οι τελευταίας γενιάς τεχνολογικές και επιστημονικές γνώσεις σε ό,τι αφορά στις επιστήμες καταγραφής γήινων επιφανειών από εναέριες και διαστημικά φερόμενες πλατφόρμες καταγραφής είναι το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Geomapplica 2018» που θα διεξαχθεί στην Ερμούπολη τον Ιούνιο του 2018.

Το συνέδριο αποτελεί μία πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο διευθύνει ο Κωνσταντίνος Περάκης.

Με επιστολή του προς το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο καθηγητής και πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της σειράς διεθνών συνεδρίων Geomapplica, που ξεκίνησε το 2014, αιτήθηκε την παραχώρηση χώρων για τη διεξαγωγή του επόμενου Διεθνούς Συνεδρίου Geomapllica στην Ερμούπολη από 25 έως 29 Ιουνίου 2018.

Σημειώνεται ότι το 1ο διεθνές συνέδριο Geomapplica διεξήχθη τον Ιούνιο του 2014 στη Σκιάθο με μεγάλη επιτυχία και προσέλκυσε 310 εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Έμφαση στις εφαρμογές

Στο συνέδριο με τίτλο «Geomatrics, trends and future applications» θα παρουσιαστούν θέματα που σχετίζονται με εφαρμογές στους Δασικούς Χάρτες, το Κτηματολόγιο, την Αρχαιολογία, τη Γεωργία Ακριβείας, Μηχανολογία, Οικολογία, Φωτογραμμετρία κ.α. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν workshops και επιδείξεις πεδίου. Η θεματολογία των Workshops αφορά τον ευρύτερο χώρο της Γεωματικής και περιλαμβάνει εφα

ρμογές της τηλεπισκόπησης, φωτοερμηνείας και των δεδομένων από αερομεταφερόμενα μέσα στις γεωεπιστήμες. Στόχος τους είναι να αποτελέσουν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της έρευνας, των φορέων εφαρμογής, της εκπαίδευσης και της αγοράς σε τεχνολογίες αιχμής με την προσαρμογή της γνώσης στον Ελληνικό χώρο. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε η θεματολογία των εκδηλώσεων να συνδέεται με όσο το δυνατό πιο μοντέρνο περιεχόμενο και να παρουσιάζονται αποτελέσματα  έρευνας και εμπειρίας όσο πιο κοντά στην σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα. Μέσα από αυτές, παρέχεται η δυνατότητα σε νέους να βιώσουν τεχνολογίες αιχμής στην πράξη, δημιουργούνται γέφυρες διασύνδεσης με τον κόσμο της αγοράς, αναδεικνύονται νέοι ορίζοντες εφαρμογής των τεχνολογιών, δίνεται η ευκαιρία σε νέους ερευνητές να παρουσιάσουν και να κάνουν γνωστή την δουλειά τους, ενώ παρουσιάζονται επίσης εκπρόσωποι της αγοράς και οι υπηρεσίες που παρέχουν.

Τόνωση της τοπικής οικονομίας και διεθνής προβολή της Ερμούπολης

Για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου «Geomapplica 2018» έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ο οποίος έδειξε αμέριστη συμπαράσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Περάκη, για τις εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να προσέλθουν στο νησί της Σύρου περισσότεροι από 200 σύνεδροι από περισσότερες από 30 χώρες του εξωτερικού με τους συνοδούς τους σε τόνωση της τοπικής οικονομίας και εντείνοντας τη διεθνή προβολή της Ερμούπολης και των Κυκλάδων συλλογικά.

Η διοργάνωση του συγκεκριμένου Συνεδρίου αποτελεί μέρος της προσπάθειας των υπευθύνων να διατηρήσουν υψηλά το ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και το επίπεδο της φιλοξενίας και του επαγγελματισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κρίνεται απαραίτητη για να διακριθεί το συνέδριο, όχι μόνο ως προς το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και ως προς την άρτια διοργάνωση και τη θερμή φιλοξενία.

Η Τελετή Έναρξης των εργασιών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 στο Θέατρο Απόλλων, που αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα του νησιού. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 14:00 και θα διαρκέσει έως τις 20:30 ενώ θα υπάρχει μπουφές στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην πλατεία Μιαούλη, όπου η Οργανωτική επιτροπή θα προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξάγονται καθημερινά στο Θέατρο Απόλλων από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης.

Θετικό το δημοτικό συμβούλιο

Το αίτημα του εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Περάκη έγινε δεκτό από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο εξετάζει θετικά κάθε πρόταση της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία δύναται να καταστήσει τη Σύρο κέντρο διακεκριμένων επιστημόνων τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και ταυτόχρονα να προσθέσει το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στο νησί.