Οι ειδικότητες του φθινοπωρινού εξαμήνου και το ενδεχόμενο δημιουργίας εξεταστικού κέντρου στη Σύρο για την πιστοποίηση των απόφοιτων σπουδαστών

Τα νέα τμήματα του ΔΙΕΚ Σύρου

Πυρετωδώς προετοιμάζεται για τον φετινό κύκλο μαθημάτων του το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σύρου, τα τμήματα του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του επόμενου μήνα.

Βάσει των προτιμήσεων των ενδιαφερομένων, μέχρι σήμερα έχουν σχηματιστεί δύο νέα τμήματα, «Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης» (25 ατόμων) και «Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής» (30 ατόμων). Από πέρυσι, συνεχίζουν τρία τμήματα, «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)», «Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής» και «Προπονητής Αθλημάτων», τα οποία περνούν αισίως στο Γ’ Εξάμηνο.

Ειδικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ

Ο καλλωπισμός, η περιποίηση, η φροντίδα, η διατήρηση και η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των ανθρώπων αποτελούν το αντικείμενο των ειδικών αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ, οι οποίοι εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους περιποίησης προσώπου και σώματος, όπως καθαρισμό προσώπου – δέρματος, θεραπεία ακμής, απολέπιση, αναζωογόνηση και τόνωση των κυττάρων του δέρματος, μακιγιάζ, αποτρίχωση.

Ο απόφοιτος αισθητικής ΙΕΚ χρησιμοποιεί μηχανήματα ατμού, σύσφιγξης μυών, υπέρυθρων ακτινών, αποτρίχωσης, σάουνα, ενυδατικές κρέμες, αιθέρια έλαια, οξέα φρούτων, μάσκες σύσφιγξης και ομορφιάς, βότανα, φύκια, spa. Η υπευθυνότητα, η καλαισθησία, η δεξιοτεχνία, ηρεμία και λεπτότητα στις κινήσεις των χεριών, καλή υγεία και σωματική αντοχή και η ικανότητα επικοινωνίας, χαρακτηρίζουν τον επιτυχημένο αισθητικό. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής μπορεί να εργαστεί σε ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, καταστήματα Καλλυντικών, τηλεόραση, διαιτολογικά κέντρα, φαρμακεία, κομμωτήρια, εταιρείες καλλυντικών και ξενοδοχειακές μονάδες.

Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

Ο κλάδος της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της βιομηχανίας – βιοτεχνίας των τροφίμων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου είναι μικρές μονάδες στις οποίες απασχολούνται το πολύ μέχρι 5 άτομα. Ο σύγχρονος Αρτοποιός για να ανταπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ άλλων πρέπει να εμπλουτίσει τη γκάμα προϊόντων που παράγει και με προϊόντα της ζαχαροπλαστικής αλεύρου η οποία είναι το μονοπάτι που οδηγεί την τέχνη της Αρτοποιίας στην τέχνη της Ζαχαροπλαστικής.

Το επάγγελμα του Ζαχαροπλάστη είναι πολύμορφο. Περιλαμβάνει την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση τη ζάχαρη,  την παρασκευή ζυμών σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή στη συνέχεια διαφόρων αρτοσκευασμάτων όπως επίσης περιέχει και τις παρασκευές φαγητών ζεστών και κρύων, που παρουσιάζονται σε μπουφέδες.

«Υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες»

Σύμφωνα με δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΙΕΚ, Δήμητρας Τσιόρβα στην «Κοινή Γνώμη» ενδέχεται η δημιουργία περισσότερων τμημάτων, σε περίπτωση συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού μαθητών.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στο σχηματισμό των τμημάτων. «Υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες. Σε αυτή τη φάση, όμως, περιμένουμε να δούμε πόσοι θα εγγραφούν για να δημιουργηθούν τα τμήματα και στην πορεία ίσως φωνάξουμε και τους επιλαχόντες για να δούμε ποια ειδικότητα τους ενδιαφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τσιόρβα.

Κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν μέχρι τέσσερις ειδικότητες. Εάν δεν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον για κάποιες από αυτές, τότε θα ενταχθούν σε τμήματα που πιθανόν να μην περιλαμβάνονταν μέσα στις πρώτες επιλογές τους. «Αυτή τη στιγμή έχουμε παιδιά που ενδιαφέρονται για την Πληροφορική, τη Νοσηλευτική, τη Φυσικοθεραπεία και την ειδικότητα «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», που αφορά στον τουρισμό και έχει καιρό να γίνει. Επομένως, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και θα δούμε στην πορεία, αν υπάρχει η δυνατότητα ενός ή δύο ακόμα τμημάτων».

Όπως υπογραμμίζει η κ. Τσιόρβα, με τον χρόνο το έργο του ΔΙΕΚ γίνεται ολοένα και πιο γνωστό στην τοπική κοινωνία, χάρη στη συνεργασία του με άξιους εκπαιδευτικούς αλλά και στα πολυάριθμα τμήματά του, όπου φοιτούν μαθητές κάθε ηλικίας.

«Δεν είναι εύκολη η μετακίνηση των σπουδαστών στην Αθήνα»

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά την εγγραφή των νέων οδηγών σπουδών, αρκετοί μαθητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ειδικότητά τους βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, που τους προσφέρει τη δυνατότητα επαγγελματικής απορρόφησης και αναγνώρισης στο εξωτερικό. «Τους επόμενους δύο μήνες, πολλά παιδιά που προέρχονται από τα τμήματα μαγειρικής και πληροφορικής, βοηθοί φαρμακείου, σεκιούριτι κ.α. θα δώσουν εξετάσεις για να πάρουν το δίπλωμά τους» δηλώνει η Διευθύντρια, εξηγώντας πως μετά από διαμαρτυρία σπουδαστών που αναγκάζονται μέχρι σήμερα να μετακινούνται στην Αθήνα για την πιστοποίησή τους, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας εξεταστικού κέντρου στη Σύρο. «Στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις στην Αθήνα και το μοναδικό εξεταστικό κέντρο στο Νότιο Αιγαίο, λειτουργεί στη Ρόδο» καταλήγει.