Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου για τα εναπομείναντα κενά και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί εκπαιδευτικοί στα νησιά ευθύνης της

«Τα προβλήματα της νησιωτικότητας δεν αλλάζουν»

Κανονικά θα λειτουργήσουν φέτος τα τμήματα των ΕΠΑΛ Τήνου και Άνδρου με μικρότερο από τον προβλεπόμενο αριθμό μαθητών, κατόπιν της κατ΄ εξαίρεση έγκρισης της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Επαγγελματικών Λυκείων σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η έγκριση γίνεται κατά παρέκκλιση όσων προβλέπονται από την υπουργική απόφαση (Φ12/134644/Δ4/08-08-2017 (Β΄ 2891) που καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών, για τη δημιουργία τμημάτων Α' Τάξης, τμημάτων Τομέα της Β' Τάξης και τμημάτων Ειδικότητας της Γ' Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου.

Συνολικά, πρόκειται για 21 τμήματα: εννέα στο Βόρειο Αιγαίο, 8 στο Νότιο Αιγαίο, 3 στα Ιόνια Νησιά και ένα στη Σαλαμίνα.

Σημειώνεται ότι, στο ΕΠΑΛ Τήνου έχει εγκριθεί η λειτουργία των Τομέων Διοίκησης και Οικονομίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Μηχανολογίας και Πληροφορικής για τη Β’ Τάξη, Εφαρμοσμένων Τεχνών (Γραφικές Τέχνες), Διοίκησης και Οικονομίας (Υπάλληλοι Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών) για τη Γ’ Τάξη.

Αντίστοιχα, στο ΕΠΑΛ Άνδρου, εγκρίθηκαν οι Τομείς Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, Μηχανολογίας, Διοίκησης και Οικονομίας για τη Β’ Τάξη, καθώς και οι τομείς Μηχανολογίας (Τεχνικός Οχημάτων), Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού), Διοίκησης και Οικονομίας (Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων) για τη Γ’ Τάξη.

Η έγκριση των εναπομεινάντων ολιγομελών τμημάτων στην Άνδρο και την Τήνο αποτελούσε βασικό αίτημα της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, η οποία πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, το θέμα διευθετήθηκε πριν από την κινητοποίηση των μελών της και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Κυκλάδων οι διαδικασίες στελέχωσης των τμημάτων με στόχο την άμεση λειτουργία τους.

«Η καλύτερη λύση είναι μόνιμοι διορισμοί»

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών , κατά την οποία παρουσιάστηκαν στις Κυκλάδες περίπου 128 εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου, εκκρεμεί η τοποθέτηση 100 ακόμα αναπληρωτών, λαμβάνοντας υπόψη και τις σπασμένες ώρες που δημιουργούνται από την ολιγοήμερη παρουσία κάποιων αναπληρωτών σε σχολεία.

«Ενδεικτικά, είχαμε πάνω από 200 κενά σε όλα τα σχολεία του νομού. Ένα ολόκληρο κενό σημαίνει απουσία 21 ωρών σε ένα μάθημα. Υπάρχουν όμως και κάποια σπασμένα κενά. Στη Μύκονο, για παράδειγμα, λείπουν δέκα ώρες θεολόγου, δέκα ώρες πληροφορικής και δέκα ώρες φυσικής. Στα νησιά δεν μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ώρες από κάποιον άλλον συνάδελφο. Επομένως θέλουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, στη δεύτερη φάση, προσλήφθηκαν 138 καθηγητές, εκ των οποίων παρουσιάστηκαν οι 128. «Άρα, τα κενά, μαζί με τις σπασμένες ώρες, είναι ακόμα γύρω στα 100.  Στο Γυμνάσιο Μυκόνου με 380 παιδιά, όπου υπηρετώ εγώ, μέχρι τώρα δεν είχαμε φυσικό. Τα παιδιά δεν έκαναν ούτε φυσική, ούτε βιολογία, ούτε χημεία. Έλειπε επίσης ένας μαθηματικός και ένας φιλόλογος. Από τους 65 εκπαιδευτικούς που χρειάζονταν, έλειπαν 20. Κι ακόμα λείπουν οι 12. Οπότε, μπορεί πλέον στα Λύκεια να έχουν καλυφθεί τα κενά, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά στο Γυμνάσιο Μυκόνου ενδεικτικά δεν έχει έρθει καθηγητής καλλιτεχνικών, μουσικός, γαλλικής γλώσσας και λείπει ακόμα ένας φυσικοχημικοβιολόγος (κάποιες ώρες δεν έχουν καλυφθεί)».

Παρόλα αυτά, ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος υπηρετεί στο νησί της Μυκόνου τα τελευταία 10 χρόνια, δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι, για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε έγκαιρα η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. «Τις προηγούμενες χρονιές, τα κενά παρέμειναν μέχρι τον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο. Τα σχολεία της Μυκόνου λειτουργούσαν κανονικά μετά τα Χριστούγεννα. Τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι τα 5-7 προηγούμενα χρόνια. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστα στοιχεία» επισημαίνει, προσθέτοντας όμως ότι τα προβλήματα που ανέκαθεν οι νησιωτικές περιοχές, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Χέρι βοηθείας στους συναδέλφους

Ένα εξ’ αυτών, είναι η δύσκολη διαβίωση των εκπαιδευτικών, εξαιτίας της μικρής διαθεσιμότητας κατοικιών σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνης, αλλά και του υψηλού κόστους ζωής γενικότερα. «Κάθε χρόνο κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας και γράφουμε δυο τρεις καταγγελίες-ανακοινώσεις για την κατάσταση. Ψάξαμε και στείλαμε στα σχολεία λίστες με σπίτια που ενοικιάζονται μέχρι 300 ευρώ για να μην ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι». Αναφερόμενος στην περίπτωση της Μυκόνου, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καθιστά γνωστό ότι, σε συνεργασία με τον Δήμο, εξασφαλίστηκε ο χώρος του παλιού Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στον Γιαλό για την προσωρινή διαμονή 10 εκπαιδευτικών. Ενδιαφέρον υπήρξε και από ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας οι οποίοι διαθέτουν τα σπίτια τους δωρεάν ή κατόπιν κάποιου συμβολικού ποσού, μέχρι να βρεθεί κάποια μόνιμη λύση. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης η δέσμευση του Δήμου Μυκόνου ότι στον προϋπολογισμό του 2018 θα εγκρίνει επίδομα στέγασης, που θα λάβουν τον προσεχή Μάρτιο όλοι οι εκπαιδευτικοί του νησιού οι οποίοι το δικαιούνται.

«Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε αντιμετωπίσει σαν Σωματείο, το πρόβλημα διαβίωσης στη Μύκονο. Τρέχουμε να βρούμε σπίτια για τους συναδέλφους, οχήματα για τη μετακίνησή τους κ.α. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα κι εφόσον μένουμε εκεί, βοηθάμε όσο μπορούμε. Ωστόσο, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, η ακρίβεια στα νησιά δεδομένη λόγω του τουρισμού, τα σπίτια όλο και λιγότερα, οπότε δεν ξέρουμε κατά πόσο ένα επίδομα μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδημητρίου ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων τον Ιούνιο του 2017, σημειώνει ότι πάγια αιτήματα του Σωματείου είναι ο διορισμός μόνιμος εκπαιδευτικών, η λειτουργία ενισχυτικής – πρόσθετης διδασκαλίας, καθώς και η λειτουργία τμημάτων ένταξης παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών