Οι λιλιπούτειοι Φρερ ανέλαβαν καθήκοντα κηπουρού, στοχεύοντας σε μια «Καλύτερη Ζωή»

Φαγώσιμος Κήπος

Τα δικά τους λαχανικά κα αρώματα φύτεψαν στον κήπο του σχολείου τους τα παιδιά του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» και του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά», στο πλαίσιο του προγράμματος της WWF “Καλύτερη Ζωή”.

Με τη δράση «Φαγώσιμος Κήπος», δόθηκε στους μικρούς μαθητές η ευκαιρία να αναλάβουν καθήκοντα κηπουρού, καλλιεργώντας με τη βοήθεια των δασκάλων τους φασόλια, μαρούλια, άνηθο, κολοκύθια, κρεμμύδια, λεβάντα, δυόσμο και φασκόμηλο.

Με την πολύτιμη συνδρομή του, ο κήπος του σχολείου τους πρασίνισε, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιοποικιλότητά του.

Επιπλέον τα παιδιά θα έχουν την ευχαρίστηση να ασχολούνται δημιουργικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με τον κήπο τους, αναλαμβάνοντας την περιποίησή του ανά τμήμα συγκεκριμένη ημέρα την εβδομάδα.

Τέλος, μακροπρόθεσμα θα φτιάξουν το δικό τους γεύμα με τα προϊόντα που θα παραχθούν, αντιλαμβανόμενα τη σημασία των βιολογικών προϊόντων και τον τρόπο καλλιέργειάς και φροντίδας τους.

 Όπως δήλωσαν και οι εκπαιδευτικοί τους, αυτή ήταν μόνο η αρχή των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, έχοντας ως απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα που αφορούν στη διατροφή και το περιβάλλον και τα οποία, θα τα οδηγήσουν σε μία «Καλύτερη Ζωή». 

Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Σημειώνεται ότι, η σωστή διατροφή αποτελεί το θέμα του πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος της WWF Ελλάς για μαθητές δημοτικού με τίτλο «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας» που θα υλοποιηθεί σε 20 πόλεις της περιφέρειας. Τα κύρια στοιχεία της εκστρατείας είναι: βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά, σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς, πρακτικές συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των παιδιών και έξυπνοι τρόποι για να προστατεύσουμε μέσα από το πιάτο μας, την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό και μας καλεί να μαγειρέψουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.

Καθίσταται γνωστό ότι, ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 – 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 - 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας -δεν είναι σωστή - κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη. Για το λόγο αυτό, το WWF Ελλάς εγκαινίασε χθες τη νέα πανελλήνια εκστρατεία του για τη βιώσιμη διατροφή: «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης».

«Βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία: τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το… «πιάτο» μας: η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τη νέα μας εκστρατεία, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση και με βιωματικό τρόπο να μοιραστούμε με παιδιά και ενήλικες σε όλη τη χώρα αυτό που πλέον είναι σαφές σε όλον τον κόσμο: πώς ό, τι είναι καλό για την υγεία μας είναι και για το περιβάλλον», σημείωσε η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος WWF “Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία.

Μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Διατροφή που σέβεται την υγεία και τον πλανήτη

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, το WWF Ελλάς θα επισκεφθεί 20 πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά της διατροφής που σέβεται την υγεία και τον πλανήτη. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι έτοιμο προς διανομή σε όλα τα σχολεία της χώρας. Παιδιά και ενήλικες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσειςστο περιβάλλον.