Περισσότεροι μαθητές στην «αγκαλιά» του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου για τη χρονιά 2017-2018

«Το ΣΔΕ έχει χτίσει όνομα»

Ομαλή η έναρξη λειτουργίας των τμημάτων σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη

Με αυξημένη μαθητική δύναμη τόσο στην έδρα του, όσο και στα δύο παραρτήματά του, στη Νάξο και τη Σαντορίνη, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου ξεκίνησε τον φετινό εκπαιδευτικό κύκλο του στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Πρώτοι κάθισαν στα θρανία οι εκπαιδευόμενοι της Σύρου και της Νάξου (2 Οκτωβρίου), ενώ πριν από λίγες ημέρες άρχισαν τα μαθήματα και στο νησί της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΣΔΕ, Γιώργου Στεφάνου, αναμένεται μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα η πλήρης στελέχωση των τμημάτων, τα οποία λειτουργούν, προς το παρόν, με μόνιμους εκπαιδευτικούς, που αποσπάστηκαν από το Υπουργείο.

Ειδικότερα, η ομάδα διδασκόντων της Σύρου αποτελείται μέχρι στιγμής από τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και έναν καθηγητή, ενώ από μία καθηγήτρια διαθέτουν τα παραρτήματα της Νάξου και της Σαντορίνης.

110 μαθητές σε ολόκληρο το νομό

Τα θετικά σχόλια, που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια οι δράσεις του σχολείου, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των εγγραφών, οι οποίες για τη χρονιά 2017 – 2018 κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Ο κόσμος, μαθαίνοντας το έργο μας και βλέποντας φίλους και γνωστούς που ήρθαν στο σχολείο, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και συνεχίζουν, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για να ενταχθεί στα τμήματά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Σημειώνεται ότι, το παράρτημα της Νάξου έχει 26 νέους μαθητές και της Σαντορίνης 20. Στη Σύρο συνεχίζουν 20 μαθητές από πέρυσι και κάποιοι, που επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, ενώ υπήρξαν και 14 νέες εγγραφές. Σε ολόκληρο το νομό, φοιτούν συνολικά 110 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω μειωμένης συμμετοχής στη Νάξο, δε λειτούργησε πέρυσι μία τάξη στο εκεί παράρτημα του ΣΔΕ. «Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν είχαμε καν αποσπασμένη εκπαιδευτικό στη Νάξο, οπότε δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων», εξηγεί ο Διευθυντής.

Αναμένεται η τοποθέτηση των ωρομισθίων εκπαιδευτικών

Σε όλη την Ελλάδα, η πρώτη φάση στελέχωσης των Σχολείων πραγματοποιήθηκε με αποσπάσεις μόνιμου προσωπικού, το οποίο αναλαμβάνει τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, θα τοποθετηθούν ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, αμειβόμενοι από προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να καλυφθεί πλήρως το πρόγραμμα.

«Από μέρα σε μέρα, περιμένουμε την ανακοίνωση των ωρομισθίων, προκειμένου να ξεκινήσουν κανονικά όλα τα μαθήματα από τον Νοέμβριο. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή».

Αναφερόμενος στις ανάγκες των τμημάτων, ο κ. Στεφάνου τονίζει ότι, οι μαθητές της Σύρου διδάσκονται μέχρι τώρα μόνο μαθηματικά και πληροφορική, ενώ υπολείπονται έξι ακόμα μαθήματα, όπως και στο παράρτημα της Νάξου. Τέλος, στη Σαντορίνη μένουν επτά μαθήματα, καθώς η καθηγήτρια που υπηρετεί εκεί, διδάσκει μόνο αγγλικά.

«Με την πλήρη στελέχωση του Σχολείου, ο σύλλογος θα έχει 24 εκπαιδευτικούς και έξι συμβούλους. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις γνώσεις που δίνουμε μέσω της διδασκαλίας, κάθε τμήμα του ΣΔΕ πρέπει να έχει έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας και έναν σύμβουλο ψυχολόγο. Η δική τους συνεισφορά είναι σημαντική και χαιρόμαστε που θα τους έχουμε από νωρίς γιατί τους χρειάζονται οι μαθητές».

Συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Αναφορικά με τις δράσεις που θα υλοποιηθούν φέτος, οι υπεύθυνοι έχουν προχωρήσει σε ένα πλάνο για συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες, ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων ετών. «Η Νάξος και η Σαντορίνη βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις. Στη Σύρο θα το προχωρήσουμε αμέσως, μόλις στελεχωθούμε πλήρως», εξηγεί ο κ. Στεφάνου. Προσθέτει δε, ότι το Σχολείο προγραμματίζει ήδη μία κοινή με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας του με τον υπεύθυνο κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο. «Πάντα πραγματοποιούμε την πρώτη μας επίσκεψη εκεί για να γνωρίσουν οι μαθητές μας την τοπική ιστορία και να καταλάβουν ότι αυτό το νησί είχε και έχει μεγάλο πολιτισμό». Η δράση, που θα αποτελέσει μια γενναιόδωρη προσφορά του ΣΔΕ στην πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, θα οριστικοποιηθεί με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Επίσκεψη στη φωτογραφική έκθεση “Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945 – 1995”

Χάρη στο όνομα που έχει καταφέρει να «χτίσει» το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια, έχει αυξηθεί επίσης και ο αριθμός των φίλων του, που κάθε χρόνο εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους.

Στο πλαίσιο της επετείου της Απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής (12 Οκτωβρίου), το ΣΔΕ Σύρου τίμησε τους αφανείς Ήρωες του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο σχολείο, μίλησαν ο κ. Μιχάλης Σκορδής και ο κ. Παναγιώτης Κουλουμπής, οι οποίοι βοήθησαν τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα την ψυχή της Ελληνικής Ναυτοσύνης.

Μετά την εκδήλωση, η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του Σχολείου, μαζί με τους ομιλητές επισκέφτηκε την έκθεση “Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945 – 1995” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Εκεί με φόντο τις φωτογραφίες από το αρχείο του κ. Γεωργίου Φουστάνου της «Greek Shipping Miracle»,  ξεναγηθήκαμε στην ιστορία της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.

Οι ιστορίες που ξετυλίγονταν μπροστά στη φωτογραφία του κάθε πλοίου προκάλεσαν το ενδιαφέρον Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το μεγάλο σεβασμό όλων των Ελλήνων για τη ναυτική μας παράδοση.

Το εκπαιδευτικό του ΣΔΕ παροτρύνει τους υπεύθυνους των Σχολείων της Σύρου να επισκεφτούν την έκθεση αξιοποιώντας για ξεναγούς στελέχη του Ναυτικού μας για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι.

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά, πολλοί απόφοιτοι του ΣΔΕ φοιτούν στο Εσπερινό Λύκειο της Σύρου. «Ειδικά φέτος, θα αποφοιτήσει μια μεγάλη ομάδα από τους παλαιούς μαθητές του Σχολείου και θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε μια μεγάλη γιορτή για να συζητηθεί κα να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι ο καθένας μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία όχι μόνο σε επίπεδο σπουδών λυκείου, αλλά και πανεπιστημίου».