Προγραμματισμός εργαστηρίων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης με μικρούς και μεγάλους επιμορφωτές

«Θέλουμε τους γονείς μέσα στο σχολείο»

Στενή και αγαστή θα είναι για μία ακόμη χρονιά η συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, το οποίο προσανατολίζεται στην ένταξη νέων εργαστηρίων στο πρωινό πρόγραμμά του.

Η ιδέα της διοργάνωσης εργαστηρίων εντός του σχολείου τέθηκε στο τελευταίο μαθητικό συμβούλιο του διδακτικού έτους, πριν από ενάμιση χρόνο. Η φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας εδράζεται στην ανάμειξη της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας με τους γονείς.

Όπως υπογραμμίζει η Διευθύντρια του σχολείου, Χριστιάννα Καρτσέλου σκοπός του εγχειρήματος δεν ήταν ο εμπλουτισμός του προγράμματος των παιδιών, αλλά η συνεργασία με τους γονείς. «Αυτό που θέλαμε ήταν να φέρουμε τους γονείς μες στο σχολείο, μες στην τάξη, σ’ έναν ρόλο διαφορετικό από αυτόν που ξέρουν, μ’ έναν στόχο που θα μοιραστούν με το δάσκαλο/ συνεργάτη τους και με μια αντίληψη «άλλη» από αυτή που μπορεί να έχουν για το σχολείο».

Πρώτο μέλημα για την επίτευξη αυτού του σκοπού ήταν η αναζήτηση εθελοντών, ανθρώπων που θα είχαν το χρόνο και τη διάθεση να μπουν στην τάξη και να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο απαραίτητος προγραμματισμός που αφορούσε στο στόχο, τη μεθοδολογία, τα υλικά, το χρονοδιάγραμμα, τις ώρες και τον τρόπο συνεργασίας.

Γνωριμία με την τέχνη της εμψύχωσης

Κατόπιν, ξεκίνησε η λειτουργία ενός εργαστηρίου κατασκευής κοσμημάτων και ενός εργαστηρίου «stop motion» με την πολύτιμη συνδρομή της μητέρας και εικαστικού Λιλιάνας Αρεταίου, αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών με εμπειρία στο animation. Το συγκεκριμένο project διήρκεσε αρκετούς μήνες και το αποτέλεσμά του παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 10ης επετειακής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων animasyros. Ειδικότερα, προβλήθηκαν οι μήκους ταινίες «Ο τόπος μου» και «4 σκίτσα» της Α’, Γ’ και Δ’ Τάξης του σχολείου. Για τις ανάγκες της δράσης, που συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Πανωραία Δεδεμάδη, Ουρανία Ματσούκη και Μαρία Ρούσσου, αξιοποιήθηκαν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα των γονέων.

Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τη δουλειά τους με φίλους τους και από άλλα σχολεία του νησιού, οι οποίοι θαύμασαν και καμάρωσαν τις δημιουργίες τους. «Είναι πολύ σημαντικό να προβάλλεται ευρέως η δουλειά των παιδιών, ώστε να καταλαβαίνει ο κόσμος ότι πέρα από το γράψιμο και το διάβασμα, το έργο του κάθε σχολείου είναι πολύπλευρο. Τα χαμόγελα των μαθητών και η ικανοποίηση στο βλέμμα τους ήταν για εμάς μία μεγάλη ανταμοιβή», σημείωσε η Διευθύντρια.

Τα εργαστήρια θα συνεχιστούν και τη φετινή σχολική χρονιά με ευρύτερη θεματική που θα καλύπτει περισσότερα ενδιαφέροντα των παιδιών: όπως ο αθλητισμός, οι χειροτεχνίες, η μαγειρική, οι κατασκευές, οι ψηφιακές δεξιότητες, και η μουσική.

Συνεργασία με τους γονείς σε όλα τα επίπεδα

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή γεννήθηκε στο πλαίσιο του Σχολικού Συνεταιρισμού που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και λειτουργεί από τους ίδιους τους μαθητές. Μία από τις προτάσεις των παιδιών ήταν η οργάνωση εργαστηρίων, στα οποία θα αναλάμβαναν τα ίδια το ρόλο του επιμορφωτή, από κοινού με εκπαιδευτικούς και γονείς. Μεταξύ των γονέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συνεργασία ήταν η κ. Λιλιάνα Αρεταίου, η οποία προσέφερε τα φώτα της πάνω στην τέχνη της εμψύχωσης. Δεδομένης της απουσίας του μαθήματος των καλλιτεχνικών από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, το εργαστήριο αποτέλεσε για έξι ολόκληρους μήνες μία μεγάλη ανάσα. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά μυήθηκαν στον κόσμο του animation, έμαθαν σημαντικά πράγματα και έφτιαξαν τις δικές τους ταινίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καρτσέλου, επισημαίνοντας ότι φέτος, το ενδιαφέρον από τους γονείς είναι αρκετά μεγαλύτερο. «Από τη στιγμή που το προτείναμε ξανά, πολλές προτάσεις για ραπτική, βόλεϊ, τρομπέτα και άλλα αντικείμενα. Όλα αυτά έχουν συγκεντρωθεί και θα εγκριθούν από τον Σύμβουλο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σύλλογο Διδασκόντων για να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό των εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς».

Τα εργαστήρια θα ενταχθούν στο πρωινό πρόγραμμα του σχολείου, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δράσεων και στο ολοήμερο πρόγραμμα, ανάλογα με τη συμμετοχή κα τη διαθεσιμότητα των ενδιαφερομένων γονέων. «Ελπίζουμε σταδιακά αυτό να διευρυνθεί και να αγκαλιαστεί από περισσότερους γονείς, με τους οποίους θέλουμε να συνδιαμορφώνουμε το πρόγραμμα», τόνισε η κ. Καρτσέλου.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να χαρακτηρίσει εξαιρετική τη συνεργασία του σχολείου με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος συμμετέχει, προτείνει και βοηθά με κάθε δυνατό τρόπο.