Εκπρόσωποι από τα Δεκαπενταμελή Μαθητικά Συμβούλια του ΓΕΛ Σύρου και του ΕΠΑΛ Σύρου εξηγούν τους λόγους συμμετοχής στους στην πανελλαδική κινητοποίηση - κατάληψη

“Είναι συλλογική υπόθεση οι μορφωτικές ανάγκες μας”

Τα αιτήματα των μαθητών σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με το δικαίωμα φοίτησης σε δημόσια σχολεία που θα εξασφαλίζουν ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, προκειμένου τα νέα παιδιά να ικανοποιούν τις βασικές και απαραίτητες μορφωτικές ανάγκες τους, υποστηρίζουν οι μαθητές των ΓΕΛ Σύρου και ΕΠΑΛ Σύρου, συμμετέχοντας – με κατάληψη - από χθες, στην 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση.

Από το σύνολο των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων, όπως επιβεβαίωσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, Χρήστος Μιχαλόπουλος, στην πανελλαδική κινητοποίηση για την Παιδεία με αφορμή τις καταργήσεις ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ άλλων περιοχών, συμμετέχουν εκτός των δύο σχολείων της Σύρου και οι μαθητές Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από το νησί της Τήνου, εκφράζοντας όμως, ένα πλαίσιο συνολικότερων αιτημάτων για το Δημόσιο Σχολείο. Από την πλευρά του, μάλιστα, στην τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας, ο ίδιος διευκρίνισε πως, για τον νησιώτικο νομό, δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ, αν και αρχικώς στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν ορισμένα θέματα, οπότε, εξέφρασε εμμέσως τη διαφωνία του με την απόφασή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας από τον χώρο των Λυκειακών Συγκροτημάτων του Μάννα στη Σύρο, οι μαθητές από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ, προχώρησαν σε κατάληψη από χθες το πρωί, μετά από σχετική συζήτηση και ψηφοφορία, στην οποία τους κάλεσαν τα Δεκαπενταμελή Σχολικά Συμβούλια, υπό την προϋπόθεση πως θα “περιφρουρήσουν” οι ίδιοι τις αποφάσεις τους, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της “φωνής” των μαθητών συνολικά της χώρας, για μία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που θα ευνοεί τις μορφωτικές ανάγκες τους.

Ως εκ τούτου, κλήθηκαν εκπρόσωποι από τα Δεκαπενταμελή να μιλήσουν στην εφημερίδα για τα αιτήματα που διατηρούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητικές κοινότητες, στο πλαίσιο ενός μνημονιακού καθεστώτος, που εδώ και πολλά χρόνια καλείται να λειτουργήσει το Δημόσιο Σχολείο.

Διευκρινίζεται πως, η Κοινή Γνώμη, αν και παραθέτει τα ονόματα των μαθητών που μίλησαν, ωστόσο δεν προχωρά στη δημοσίευση των φωτογραφιών τους, παρά μόνον από εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των Λυκείων, όπως επίσης και από τα πανό τους.

Έχουμε κοινά αιτήματα με τα άλλα σχολεία της Ελλάδας. Παλεύουμε για ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο”

Από την πλευρά των μαθητών του ΓΕΛ Σύρου, η Κοινή Γνώμη συνάντησε αρκετά μέλη του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου με τα οποία συνομίλησε. Εξ αυτών των μαθητών, η Αγνή – Αρετή Φρέρη επεσήμανε πως, η απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση με τη μορφή της κατάληψης, λήφθηκε κατόπιν διαδικασίας ψηφοφορίας των μαθητών. “Καλέσαμε σε συμβούλιο σαν Δεκαπενταμελές για να συζητήσουμε και αποφασίσαμε πως θα ήταν προτιμότερο να ψηφίσουν οι μαθητές. Τελικά με συντριπτική πλειοψηφία το αποτέλεσμα βγήκε υπέρ της κατάληψης. Τα αποτελέσματα ήταν 158 υπέρ και 68 κατά, οπότε συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση” σχολίασε η ίδια, διευκρινίζοντας επιπλέον πως, για τη σημερινή ημέρα, η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ακολουθούσε τις πρωινές ώρες. “Για αύριο (σσ. σήμερα) η συμμετοχή μας ή όχι, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των μαθητών και το πόσο ικανοί είναι ή όχι, να υποστηρίξουν τις αποφάσεις τους. Δηλαδή αν κάποιος ψηφίσει υπέρ της κατάληψης αλλά παρόλα αυτά, δεν μείνει στο σχολείο να την υποστηρίξει και φύγει, η κατάληψη θα διαλυθεί και θα γίνει κανονικά μάθημα” πρόσθεσε σχετικά, δίνοντας απαντήσεις και για τον λόγο συμμετοχής τους.

Σκοπός μας με την κατάληψη δεν είναι να χάσουμε μάθημα, αλλά να υποστηρίξουμε και τα υπόλοιπα σχολεία σε όλη την Ελλάδα αφού έχουμε κοινά αιτήματα” ανέφερε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως, “Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας στην Παιδεία και για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο”, αλλά και δηλώνοντας πως, στην επιχειρηματολογία ορισμένων πλευρών πως, με την συμμετοχή τους στην κατάληψη, θα χάσουν σχολικές εκδρομές, απαντούν πως, “καμία εκδρομή δεν είναι πιο σημαντική από το μέλλον μας”. Υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “το δημόσιο σχολείο είναι υποβαθμισμένο”, η συγκεκριμένη μαθήτρια πλαισιωμένη από συμμαθητές της, εξήγησε πρωτίστως, το γενικό πλαίσιο των αιτημάτων τους.

“Βασικά υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορούν συνολικά τα σχολεία της χώρας. Αρχικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία κανονικά, κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση φέτος και να υπάρξει αφορολόγητο πετρέλαιο σε όλα τα σχολεία”. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε το σύνολο των μαθητών που μίλησε στην εφημερίδα από την πλευρά του ΓΕΛ Σύρου, βασικό αίτημα είναι η δωρεάν εκπαίδευση, η οποία και πρέπει να εξασφαλίζεται, με φόντο μάλιστα και “την οικονομική κρίση που μαστίζει πολλές οικογένειες πανελλαδικά, αλλά και στη Σύρο”.

Επιπλέον, επεσήμαναν πως πρέπει να καλυφθεί κάθε κενό στα σχολεία της χώρας σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ δήλωσαν πως πρέπει να εξασφαλίζεται και η διανομή των βιβλίων. Στα αιτήματά τους, έκαναν λόγο επίσης και “για την ενισχυτική διδασκαλία, για τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες”, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως, “Με ευθύνη του κράτους πρέπει να εξασφαλιστεί η βασική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων”.

Το σημερινό Δημόσιο Σχολείο είναι υποβαθμισμένο”

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Δεκαπενταμελούς του ΕΠΑΛ Σύρου, Ηλία Αρακά, ο οποίος αφού επανέλαβε τα γενικά αιτήματα των μαθητών από τα σχολεία της χώρας που συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση, πρόσθεσε πως, ένα επιπλέον αίτημα της συριανής σχολικής κοινότητας είναι “να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ, αλλά και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των σχολείων”.

Συνηγορώντας μάλιστα στη δήλωση των μαθητών του ΓΕΛ Σύρου, πως, “Το Δημόσιο Σχολείο είναι αρκετά υποβαθμισμένο”, εξήγησε πως αυτό καθίσταται σαφές σε αρκετά επίπεδα, όπως στη μη πραγματοποίησης ενισχυτικής διδασκαλίας, στην απαίτηση καταβολής αντιτίμου από τους μαθητές για τα ξενόγλωσσα βιβλία, στη μη έγκαιρη διάθεση σχολικών βιβλίων προς τους μαθητές, καθώς και στις παλαιές και μη συντηρημένες κτιριακές υποδομές.

Ερωτηθείς ο ίδιος αν η κατάληψη θα συνεχιστεί και σήμερα στο ΕΠΑΛ Σύρου, υπήρξε συγκεκριμένος, αναφέροντας πως, “Εμείς θα αποφασίσουμε σχετικά και με νέα ψηφοφορία το πρωί της Τρίτης”, αφού διευκρίνισε πρωτίστως, η συμμετοχή των μαθητών στην κατάληψη της Δευτέρας, προέκυψε μετά από ψηφοφορία.

Στο περιθώριο των αιτημάτων που ανέφερε μάλιστα παρακάτω, αξίζει να σημειωθεί πως, στο ψήφισμα του ΕΠΑΛ οι μαθητές έχουν εκφράσει “τη συμπαράστασή τους προς τους γονείς συμμαθητών τους που εργάζονται στο Νεώριο”, οι οποίοι όπως εξήγησε, είναι ιδιαιτέρως φορτισμένοι οικονομικά, λόγω της κατάστασης του ναυπηγείου.

Δεν καλύπτονται οι μετακινήσεις για μαθητές από την Ερμούπολη. Αυξημένες ανάγκες ενόψει χειμώνα”

Πέραν των ανωτέρω αιτημάτων, οι μαθητές από τα Σχολικά Συμβούλια της Σύρου επεσήμαναν ιδιαιτέρως τις ανοικτές ανάγκες τους σχετικά με τα θέματα της μετακίνησης των παιδιών από και προς τα Λύκεια, της εξασφάλισης κονδυλίων για θέρμανση καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμερινού διαστήματος, ενώ έθιξαν και θέματα μη επαρκούς φροντίδας του σχολικού περιβάλλοντος, εξαιτίας της παρουσίας μόνο δύο καθαριστριών σε όλο το συγκρότημα.

Συγκεκριμένα, η Αγνή – Αρετή Φρέρη από το ΓΕΛ Σύρου, εστίασε την αναφορά της στη μη εξυπηρέτηση των μαθητών από την Ερμούπολη, αφού όπως υπενθύμισε οι χιλιομετρικές αποστάσεις, δεν καλύπτονται με δρομολόγια των ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα οι μαθητές να περπατούν. Δηλώνοντας μάλιστα πως, το ζήτημα απαιτεί διευθέτηση σε κεντρικό επίπεδο, τόνισε πως, “Το θέμα της μετακίνησης των μαθητών είναι πολύ σημαντικό αφού τα παιδιά που μένουν στην Ερμούπολη δεν εξυπηρετούνται. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να περπατούν και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα ίδια, επειδή έρχεται ο χειμώνας και ήδη οι καιρικές συνθήκες εντείνονται προς το χειρότερο”.

Σε παρόμοιο σχολιασμό μάλιστα προχώρησε και ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του ΕΠΑΛ Σύρου, υποστηρίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος με την εκπρόσωπο του ΓΕΛ Σύρου πως, “ζητάμε δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών για όλες τις ώρες της ημέρας”, επαναλαμβάνοντας πως, η διέλευση - σε καθημερινή βάση – των μαθητών από τους κεντρικούς δρόμους των Λυκείων έως και τον χώρο στάθμευσης των mini bus στη θέση του σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης”, κρύβει κινδύνους.

“Τα mini bus σταματούν στο parking του Σκλαβενίτη και από εκεί, μέχρι και το σχολείο, πρέπει να περπατήσουν πολλοί μαθητές και μάλιστα σε ένα πολυσύχναστο δρόμο που δεν έχει σε μεγάλα τμήματά του κανονικά πεζοδρόμια” ανέφεραν και οι δύο μαθητές, εξηγώντας επιπλέον, πως σε αρκετά τμήματά τους, αυτοί οι δρόμοι δεν έχουν προσβάσιμα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα τη συνύπαρξη των μαθητών με τα οχήματα και τα δίκυκλα. “Σήμερα τα ΚΤΕΛ καλύπτουν μετακινήσεις αλλά όχι για όλες τις ώρες και όχι για τα παιδιά της Ερμούπολης” επανέλαβαν, καθιστώντας με σαφή τρόπο την επιτακτική ανάγκη δρομολόγησης λύσης ενόψει του χειμώνα.

Στα ανωτέρω δε, θέλησαν να συμπληρώσουν και το θέμα της δωρεάν μεταφοράς, που σήμερα δεν ισχύει με το αντίτιμο στα μαθητικά δελτία μετακίνησης.

Μόνο δύο καθαρίστριες για τα Λυκειακά συγκροτήματα. Ανησυχία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο πλαίσιο των αιτημάτων τους για το σχολικό περιβάλλον, οι μαθητές από το Δεκαπενταμελές του ΓΕΛ Σύρου έθιξαν το σοβαρό ζήτημα της φροντίδας των αιθουσών και συνολικά των χώρων, επισημαίνοντας πως, η ευθύνη δυστυχώς “πέφτει στην πλάτη” μόλις δύο καθαριστριών για το σύνολο των Λυκειακών συγκροτημάτων, γεγονός που έρχεται να επισημάνει τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που υπάρχουν για βασικά λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

“Είχαμε κάποιες διαμαρτυρίες για την καθαριότητα στις τουαλέτες του σχολείου μας και σε κάποιες άλλες αίθουσες. Είναι παλαιές οι υποδομές οπότε υπάρχει έντονη δυσοσμία αρκετές φορές. Πρέπει να πούμε ότι σε όλο το σχολικό συγκρότημα εργάζονται μόνο δύο καθαρίστριες και δεν πληρώνονται κι επαρκώς” ανέφεραν οι μαθητές του ΓΕΛ Σύρου, προσθέτοντας πως, η καθημερινή φροντίδα του σχολικού περιβάλλοντος αποτελεί ένα μεγάλο έργο.

Στις ίδιες δηλώσεις της μάλιστα, η μαθήτρια Αγνή – Αρετή Φρέρη θέλησε να προσθέσει και την ανησυχία των μαθητών για το θέμα της θέρμανσης των σχολικών αιθουσών.

“Κάθε χρόνο έχουμε θέμα με το πετρέλαιο και τη θέρμανση. Τονίζουμε την ανησυχία μας, γιατί θέλουμε να προλάβουμε το πρόβλημα. Ζητάμε να έχουμε θέρμανση σε όλο το διάστημα της χειμερινής περιόδου” σχολίασε σχετικά, όπως παρομοίως ανέφερε και ο πρόεδρος των μαθητών του ΕΠΑΛ Σύρου, Ηλίας Αρακάς. “Τα καλοριφέρ τα ανάβουν μόνον όταν έχει πολύ κρύο, ενώ τον χειμώνα τα χρειαζόμαστε καθημερινά” σημείωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας την ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, με φόντο μάλιστα και προβλήματα στις αίθουσες διδασκαλίας του ΕΠΑΛ Σύρου.

“Το σχολείο μας και οι κτιριακές υποδομές δεν είναι σε άριστη κατάσταση. Δηλαδή κάποιοι τοίχοι παρουσιάζουν ρωγμές και υπάρχουν αίθουσες που παρατηρείται εισροή νερού σε ημέρες βροχοπτώσεων” συμπλήρωσε ο ίδιος, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για τις απαραίτητες συντηρήσεις λόγω καιρικών συνθηκών.

Ζητούν ενισχυτική διδασκαλία, με φόντο την οικονομική κρίση και την επιβάρυνση των γονέων

Δεδομένης της προσπάθειας πολλών μαθητών της Γ΄ Λυκείου να επιτύχουν στο τέλος του έτους την εισαγωγή τους σε κάποια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, οι μαθητές του ΓΕΛ Σύρου επεσήμαναν το πρόβλημα της μη πραγματοποίησης – σήμερα – ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία, γεγονός που αφαιρεί τη δυνατότητα ενισχυτικής βοήθειας από εκπαιδευτικούς στην απαραίτητη μελέτη τους.

Απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση αν πλέον, δεν ικανοποιείται αυτό το αίτημά τους στο ΓΕΛ Σύρου, πρόσθεσαν πως, “αυτή τη στιγμή δεν γίνεται ενισχυτική διδασκαλία στο σχολείο μας και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε φροντιστήρια” με αποτέλεσμα όπως επεσήμαναν, “να επιβαρύνονται και οι οικογένειές μας με επιπλέον έξοδα”.

Σημείωσαν μάλιστα πως, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, επαναλαμβάνοντας πως, με την παρούσα οικονομική κατάσταση δεν μπορούν όλοι οι μαθητές να τύχουν της σημαντικής υποστήριξης στα μαθήματά τους.

Ενισχυτική στο σχολείο μας έγινε τελευταία φορά εθελοντικά πριν από δύο χρόνια. Ιδιαίτερο βάρος σηκώνουν οι οικογένειες που έχουν παιδιά στην Γ΄ Λυκείου και θέλουν να δώσουν εξετάσεις για την Τριτοβάθμια. Κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για ιδιαίτερα μαθήματα. Γι αυτό επιμένουμε στην ενισχυτική διδασκαλία ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές χωρίς εξαιρέσεις να έχουν βοήθεια και άρα, ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την Παιδεία” δήλωσαν χαρακτηριστικά τα μέλη του Δεκαπενταμελούς από το ΓΕΛ Σύρου, εξηγώντας πως, μαθητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν φροντιστηριακή διδασκαλία “σίγουρα παρουσιάζουν κενά στα μαθήματα και αυτά τα κενά θα φανούν στην Γ΄ Λυκείου όταν θα χρειαστεί να δώσουν πανελλήνιες”.

Αίτημα δωρεάν διάθεσης των ξενόγλωσσων βιβλίων

Αν και στο νομό και ειδικότερα στη Σύρο τα βιβλία στα Δημόσια Σχολεία έχουν δοθεί εγκαίρως, ωστόσο, οι μαθητές από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ θίγουν την απαίτηση αγοράς των ξενόγλωσσων βιβλίων, αλλά και τις περιορισμένες ελλείψεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Στο ΕΠΑΛ δεν έχουμε πάρει όλα τα βιβλία όπως για τα μαθήματα της Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και τα βιβλία σε ειδικότητες όπως των βρεφονηπιοκόμων” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΠΑΛ Σύρου, τονίζοντας στο περιθώριο της παρούσας δήλωσής τους, πως δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε τα εργαστήριά τους.

Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Ζητάμε να μην πληρώνουμε τα ξενόγλωσσα βιβλία”, όπως παρομοίως υποστήριξε και η εκπρόσωπος του ΓΕΛ Σύρου, τονίζοντας πως, ορισμένοι μαθητές αδυνατούν να καλύψουν το όποιο έστω και μικρό κόστος.

Επαναλαμβάνοντας τέλος, το αίτημά τους για μία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και οι δύο μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλείνοντας τις δηλώσεις τους, σχολίασαν πως, “Η δωρεάν διάθεσή τους είναι ένα αίτημά μας επειδή μπορεί να φαίνεται μικρό το ποσόν των δέκα ή δώδεκα ευρώ, όμως στον επιβαρυμένο προϋπολογισμό των γονιών μας, στην κρίση που διανύουμε είναι ένα επιπλέον έξοδο”.