Επανασυγκρότηση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Νέα πρόεδρος η Ειρήνη Δράκου

Τον Διονύση Μεσσάρη αντικαθιστά στη θέση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η συνταξιοδοτηθείσα εκπαιδευτικός και πρώην Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου, Ειρήνη Δράκου.

Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, ο κ. Μεσσάρης εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη Σχολική Επιτροπή, έπειτα από 18 μήνες ενασχόλησής του με τα θέματά της.

Όπως τόνισε, η θέση του Προέδρου είναι μεν άμισθη, αλλά απαιτεί σοβαρό επαγγελματικό έργο στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Πρόσθεσε δε, ότι η σχολική επιτροπή αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να συνδυάζει την τυπική με την ουσιαστική λειτουργία και να ανταποκρίνεται άμεσα και προληπτικά στις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Δεδομένου ότι, το κεφάλαιο αυτό κλείνει για τον ίδιο, ενημέρωσε τον Δήμαρχο για την άριστη οικονομική κατάσταση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία έχει ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες των σχολικών μονάδων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διατηρώντας άψογη συνεργασία με όλη τη σχολική κοινότητα.

Μέλος μιας δημιουργικής ομάδας για τη «Σύρο που αγαπάμε»

Στην προσπάθειά του να τιμήσει την εμπιστοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου προς το πρόσωπό του, με την επιλογή του στη θέση του προέδρου, ο κ. Μεσσάρης αξιοποίησε κάθε δυνατότητα για την επιτυχή διαχείριση όλων των θεμάτων και την αξιοποίηση ανθρώπινων και υλικών πόρων.

«Προσέφερα το έργο αυτό για τη Σύρο που αγαπώ, για την παιδεία που έχω αφιερώσει τη ζωή μου και για να συμβάλω στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού» ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τον Δήμο για την ευκαιρία που του έδωσε να γίνει μέλος μιας δημιουργικής ομάδας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε, επίσης, στους συνεργάτες του και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής για την εθελοντική συμβολή τους και την άριστη συνεργασία που είχαν, καθώς και στα στελέχη της εκπαίδευσης και στους Διευθυντές και Διευθύντριες των Σχολικών μονάδων, με τους οποίους διαχειρίστηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα όλα τα προβλήματα που προέκυψαν κατά διαστήματα.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τον κ. Μαραγκό ότι, θα βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή του, να συμβάλει με την πολύχρονη εμπειρία του στη Δημόσια Διοίκηση από κάθε θέση στο σημαντικό έργο που επιτελεί, για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ως μέλος μιας δημιουργικής ομάδας για τη «Σύρο που Αξίζουμε».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ευχαρίστησε τον κ. Μεσσάρη για τη συνολική προσφορά του, υπογραμμίζοντας ότι, η πολύτιμη και πολύχρονη εμπειρία του στη Δημόσια Διοίκηση, οι πλούσιες γνώσεις του και κυρίως το πνεύμα συνεργασίας και η νηφαλιότητα της σκέψης και της κρίσης του συνέβαλαν τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής και την επιτυχή διαχείριση όλων των ζητημάτων που κατά καιρούς ανέκυπταν. Πρόσθεσε μάλιστα πως, ο ίδιος αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα και δυναμικά στελέχη της δημοτικής ομάδας, η οποία επιθυμεί να τον έχει σύμμαχο και συνοδοιπόρο στην προσπάθειά της για την ανάπτυξη του τόπου.

Ειρήνη Δράκου: «Στην παιδεία δεν χωρούν παραταξιακές διαφορές»

Ο ορισμός του νέου προέδρου και του αναπληρωτή αυτού, καθώς και η επανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της αλλαγής των Διευθυντών των Σχολικών μονάδων, αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την αποδοχή της πρότασης, εκ μέρους του Δήμου, να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στη Σχολική Επιτροπή, η κ. Ειρήνη Δράκου φαίνεται να τηρεί την υπόσχεση που έδωσε μετά τη συνταξιοδότησής της ότι, θα προσφέρει πρόθυμα τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της, όποτε και όπου αυτές κριθούν απαραίτητες.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» εξηγεί πως, η ίδια ήταν μέλος της εν λόγω Επιτροπής, λόγω της πολυετούς θητείας της στην εκπαίδευση, αλλά και της διευθυντικής θέσης της στο μεγαλύτερο σχολείο του νησιού. Όπως τονίζει, οι εκπαιδευτικοί, οι αιρετοί αλλά και οι πολίτες που απαρτίζουν την ομάδα της είναι εξαιρετικοί και συνεργάσιμοι, ενώ πολύτιμη χαρακτηρίζει και τη συμβολή των εντεταλμένων δημοτικών υπαλλήλων στην υποστήριξη των σχολικών επιτροπών για την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο κομμάτι της συνεργασίας, πρεσβεύοντας την άποψη ότι, «στα θέματα της παιδείας και της υγείας, θα πρέπει να ξεχνάμε τις όποιες παραταξιακές διαφορές και να χαράσσουμε μια κοινή γραμμή για να προχωράμε μπροστά». Ένα από τα πάγια αιτήματα της Επιτροπής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι η αξιοποίηση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για επισκευές και εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. «Είναι κάτι που συζητάμε και θα πρέπει να προχωρήσει» επισημαίνει, καθιστώντας επίσης γνωστή την ανάγκη για βάψιμο των σχολείων και αλλαγή των κουφωμάτων. «Όλα τα σχολεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά αν δεν τα συντηρούμε, σύντομα θα αρχίσουν να ζητάνε πολλά περισσότερα», σημειώνει.

Καταλήγοντας, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αποτελούν ένα σταθερό εμπόδιο για την άμεση εφαρμογή αποφάσεων, που λαμβάνονται από την Επιτροπή. «Αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη χρημάτων, αλλά σε καθυστέρηση και μέσα στο γενικότερο κλίμα, γινόμαστε όλοι ανυπόμονοι. Ωστόσο, σε μερικά πράγματα, που μάλιστα έχουν να κάνουν και με τα παιδιά, πρέπει να γινόμαστε ανυπόμονοι». 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Αναπληρωματικός πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ορίστηκε ο κ. Νικόλαος Αβράμης. Το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι: Σταύρος Γουσγουνέλης (Αντιπρόεδρος), Στέλιος Τρουμπετάκης, Μαρία Αποστολοπούλου, Καλλιόπη Ξενοπούλου, Βεντούρης Πρίντεζης και Γιώργος Φρέρης (τακτικά μέλη). Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ορίζονται οι Διευθυντές του 2ου Γυμνασίου Σύρου (Νίκος Ρούσσος), του ΕΠΑΛ Σύρου (Νίκος Βουτσίνος) και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου (Συμεών Χατζηιερεμίας). Από το Δημόσιο ΙΕΚ Σύρου ορίζεται η Διευθύντρια Δήμητρα Τσιόρβα και από την Ένωση Γονέων ο κ. Γιώργος Νομικός. Στην Επιτροπή συμμετέχει επίσης ένα τακτικό μέλος από τις μαθητικές κοινότητες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.