Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου

Ψήφισμα συμπαράστασης στον Feyyaz Bayram

  • Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, 2017 - 10:15

Με πρόσφατη απόφασή του, ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας, να εκδοθεί στη γειτονική χώρα ο 30χρονος Κούρδος, Feyyaz Bayram, πεμπτοετής φοιτητής της Ιατρικής, γνωστός αγωνιστής και στέλεχος του κεντρικού συμβουλίου της νεολαίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ενός κόμματος που εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας τα εκατομμύρια των Κούρδων της χώρας αυτής. Ο Άρειος Πάγος, με την απόφασή του αυτή, δέχθηκε ότι ο Feyyaz είναι, ουσιαστικά, διωκόμενος από τις τουρκικές αρχές λόγω των πολιτικών του φρονημάτων.

Όμως, τα νομικά βάσανα του Κούρδου αγωνιστή δεν τελείωσαν. Τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017, σε μια ακόμα δίκη που θα πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Αιγαίου, στη Σύρο, έρχεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες των ελληνικών αρχών, για δήθεν παράνομη μεταφορά προσώπων. Ο Feyyaz, σύμφωνα και με τις επίσημες μαρτυρίες δύο συμφοιτητών του, τις επιστολές της βουλευτίνας του HDP, Σεμπαχάτ Τουνσέλ, και του αντιπροέδρου του HDP Κωνσταντινούπολης, Ντογκάν Ερμπάς, καθώς και της τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι στέλεχος της νεολαίας του HDP και το σημαντικότερο, μετά το πραξικόπημα του 2016, απειλείται στην Τουρκία η ίδια του η ζωή. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να περάσει με σκάφος, μαζί με άλλους 120 πρόσφυγες, στην Ελλάδα, όπου και συνελήφθη. Λόγω του ότι στο σκάφος ήταν ο μοναδικός Τούρκος πολίτης, κατηγορήθηκε από τις ελληνικές αρχές ότι έκανε παράνομη μεταφορά προσώπων, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι από τα στοιχεία, αλλά, κυρίως, από την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Feyyaz Bayram δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Όχι μόνο δεν έκανε παράνομη μεταφορά προσώπων, αλλά είναι στην ουσία πρόσφυγας από την Τουρκία λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, είναι θύμα που διώκεται στην πατρίδα του για την πολιτική του δράση. Μάλιστα, αν γίνουν δεκτές από το δικαστήριο οι κατηγορίες, θα οδηγηθεί, αδίκως, σε πολυετή φυλάκιση (μέχρι και 25 έτη).

Ως σωματείο εργαζομένων, στεκόμαστε στο πλάϊ του Feyyaz Bayram και ζητάμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες που του προσάπτονται και να παύσει κάθε δίωξη εναντίον του.