Εκπαιδευτικά προγράμματα της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, στο πλαίσιο διεθνών δράσεων του Erasmus+ και του EuropeAid

«Παράθυρο» συνεργασίας με την Ευρώπη

Την υλοποίηση τεσσάρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα με τη συνεργασία διεθνών οργανώσεων, αλλά και τοπικών φορέων ξεκινά τη φετινή χρονιά η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης, ακολουθώντας τη φιλοσοφία των επιτυχημένων εργαστηρίων «I dig stories» και «Tell your story» που διεξήχθησαν τα προηγούμενα έτη.

Η δράση “HEALTHNIC: Healthy and ethnic diet for inclusion” σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τη Σχολή μετά τη συνεργασία της με τη Μαρία Κρινά, η οποία στο παρελθόν είχε διοργανώσει μαθήματα μαγειρικής.

«Επειδή εμείς δουλεύουμε με πολυπολιτισμικές ομάδες στραφήκαμε στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εργαλείου που θα συμβάλει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα και σκεφτήκαμε ότι, ο καλύτερος τρόπος θα ήταν η μαγειρική», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η διδάσκουσα Ελληνικής Γλώσσας, Ευγενία Κόλλια.

Αμοιβαία ενδυνάμωση και ενσωμάτωση

Κατά τους πρώτους μήνες της δράσης, θα δημιουργηθεί ένας οδηγός για το πώς μπορεί κάποιος εκπαιδευτής να διοργανώσει στο χώρο του ένα εργαστήριο μαγειρικής που δίνει έμφαση στον υγιεινό τρόπο διατροφής, χρησιμοποιώντας όμως στοιχεία από διάφορες διεθνείς κουζίνες.

Για το λόγο αυτό, το διάστημα 25- 30 Ιουνίου 2018 θα διεξαχθεί ένα πενθήμερο σεμινάριο, όπου εκπαιδευτές από άλλες τέσσερις χώρες θα έρθουν στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης και με υπεύθυνη τη Μαρία Κρινά θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Τον επόμενο Σεπτέμβριο, οι εκπαιδευτές θα διοργανώσουν στις χώρες τους ένα σεμινάριο που θα απευθύνεται σε 12 εκπαιδευόμενους. Μετανάστες, πρόσφυγες ή άνεργοι θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από την πατρίδα τους και την εθνική κουζίνα τους, θα γνωρίσουν τη μαγειρική των άλλων χωρών, θα βρουν από την καθεμία τα θετικά στοιχεία ή προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες κουζίνες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα γίνει μία ανάμειξη όλων αυτών των στοιχείων, θα δημιουργηθούν καινούριες συνταγές και θα δοθεί έμφαση στον υγιεινό τρόπο διατροφής και μαγειρικής.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην αξία της πολυπολιτισμικότας με επίκεντρο τη γεύση, η οποία πρωταγωνιστεί και σε πολλές γιορτές – εκδηλώσεις της Σχολής, όπου οι εκπαιδευόμενοι φτιάχνουν και παρουσιάζουν φαγητά από τις δικές τους χώρες.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα βγουν σε μια εργαλειοθήκη, όπου εκεί θα διατίθενται κα πρακτικές οδηγίες για τα παραμέτρους που καλείται να προσέξει κάποιος, οργανώνοντας μία τέτοια δράση.

Το πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές της Σχολής, αλλά και όσοι το επιθυμούν από τη Σύρο, είναι διάρκειας δύο ετών και ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Η πρώτη συνάντηση, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2017 στο Bussoleno της Ιταλίας. Στη συνάντηση  παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι  πέντε οργανώσεων από την Ελλάδα (Βαρδάκειος Σχολή), την Ιρλανδία (ΙΤΤ), την Ιταλία (Diciannove), το Ηνωμένο Βασίλειο (ΜRSN) και την Πολωνία (Danmar Computers). 

Κυνηγώντας την Ευρώπη

Το δεύτερο πρόγραμμα λέγεται «Hunt Europe» και συντονίζεται από μία οργάνωση με έδρα τη Δανία. Συμμετέχουν άλλες έξι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί από τους Δανούς, οι χρήστες της μπορούν να μάθουν μέσω ενός παιχνιδιού με ρόλους τη δανέζικη γλώσσα σε βασικό επίπεδο. Το παιχνίδι ονομάζεται «Κing Harald» και σε κάθε χώρα θα επιλεχθεί ένα ιστορικό πρόσωπο που θα δώσει τον τίτλο. Από την πλευρά της, η Βαρδάκειος Σχολή θα τιμήσει τον Θεό Ερμή, λόγω της Ερμούπολης και θα προσαρμόσει το παιχνίδι στα ελληνικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιλεχτούν περιοχές της πόλης, όπως η πλατεία Μιαούλη, Μουσεία ή άλλα κεντρικά σημεία, στα οποία ο ήρωας, που θέλει να μάθει ελληνικά, θα κάνει διάλογο με Έλληνες, χρησιμοποιώντας ένα βασικό λεξιλόγιο. Το πρόγραμμα ξεκινάει αυτή την περίοδο, ενώ το παιχνίδι εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας θα είναι έτοιμο το 2019.

Συμβουλευτική γονέων

Το επόμενο πρόγραμμα με τίτλο «Parents face challenges» θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και σχετίζεται με τη συμβουλευτική γονέων. Εκπρόσωποι της Βαρδακείου και του Θησέα θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων τριών οργανώσεων με θέμα την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών πάνω στο θέμα της συμβουλευτικής γονέων. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα έχε διάρκεια δύο χρόνων.

Youth educators στα σχολεία της Σύρου

Τέλος, η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης με  συντονιστή το Δήμο του Τορίνο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αναγνώριση και αλλαγή» (Recognise and Change). Σκοπός του είναι η ενδυνάμωση της επίγνωσης της ατομικής ευθύνης μέσα από μια καμπάνια ενάντια στις διακρίσεις και τη βία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δωρεάν εκπαίδευση νέων 19 – 24 ετών από το νησί της Σύρου και στη συνέχεια την πραγματοποίηση εργαστηρίων σε Λύκεια και Γυμνάσια του νησιού.

Η εκπαίδευσή τους ακολουθεί τη μεθοδολογία peer to peer και θα αφορά σε θέματα όπως η ταυτότητα και το φύλο (1η χρονιά), οι διακρίσεις και η διαφορετικότητα (2η χρονιά) και η βία ως συνέπεια των διακρίσεων (3η χρονιά).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ανταλλαγές με οργανώσεις άλλων χωρών, οι οποίες αντίστοιχα εκπαιδεύουν νέους. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι από τους youth educators της Βαρδακείου θα ταξιδέψουν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Εντός των σχολείων, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, στο πλαίσιο των οποίων θα παραχθεί ένα υλικό, κυρίως ταινίες μικρού μήκους, για το οποίο θα ενημερωθεί η τοπική κοινότητα μέσα από προγραμματισμένες καμπάνιες.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, η Βαρδάκειος καλεί νέους και νέες, που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γνωρίζουν αγγλικά και έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, να υποβάλουν αίτηση για την επιλογή τους ως νέοι εκπαιδευτές. Η Σχολή έχει έρθει ήδη σε επαφή με το Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου, ενώ θα επικοινωνήσει επίσης με το Ειδικό Λύκειο και το Γυμνάσιο (για τη δεύτερη χρονιά). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι αιτήσεις με την αναγραφή «Για την επιλογή νέων εκπαιδευτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Recognise and Change» θα συνοδεύονται από ταυτότητα, απολυτήριο Λυκείου, Τίτλο γνώσης αγγλικών, εμπειρία από άλλες κοινωνικές οργανώσεις και σύντομο βιογραφικό σημείωμα και θα γίνονται δεκτές έως 13 έως 30 Νοεμβρίου 2017. Θα ακολουθήσει συνέντευξη των ενδιαφερόμενων.

Σημειώνεται ότι, τα προγράμματα “HEALTHNIC: Healthy and ethnic diet for inclusion”, «Hunt Europe» και «Parents face challenges» διοργανώνονται στο πλαίσιο του Erasmus+ και το πρόγραμμα «Recognise and Change» προέρχεται από τις Βρυξέλλες (EuropeAid).