Οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης σε δράση

Όταν χτυπήσει το κουδούνι

Εκπαιδευτικές δράσεις με έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας των μαθητών, στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, αλλά και στην ανάπτυξη προσωπικών καλλιτεχνικών δεξιοτήτων υλοποιεί για μία ακόμη χρονιά το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Μαθητές και δάσκαλοι ενώνουν την όρεξη, τον ενθουσιασμό και τη φαντασία τους και προσεγγίζουν τη γνώση μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και συνεργασίες με φορείς και μέλη της τοπικής κοινωνίας, που προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών πολιτών του νησιού.

Γέφυρες επικοινωνίας με την Τρίτη ηλικία

Με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων», οι μαθητές των τμημάτων Γ1 κα Γ2, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Ρόη Γκούμα και Ρένα Λουιζίδου, και τη Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Μαρία Τσαλικίδου, επισκέφτηκαν το ΚΑΠΗ Ερμούπολης, όπου μοιράστηκαν υπέροχες στιγμές χαράς και χορού με τα πιο μεγάλα «παιδιά» της παρέας. Πολύτιμη ήταν η συμβολή του εμψυχωτή-μουσικού-εργοθεραπευτή και γονέα του σχολείου, Απόστολου Μάρη ο οποίος απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι, η μουσική ενώνει τις ψυχές όλων μας. Από την πλευρά τους, τα παιδιά είπαν ποιήματα κι έφτιαξαν βιβλιαράκια, τα οποία χάρισαν στους μεγαλύτερους φίλους τους.

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν οι μαθητές του Δ1 και Δ2, ο οποίοι οικοδόμησαν τις δικές τους γέφυρες επικοινωνίας και διάδρασης με την τρίτη ηλικίας. Κυρίες – μέλη του ΚΑΠΗ Ερμούπολης και ο Απόστολος Μάρης υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα παιδιά και τις δασκάλες τους Ματίνα Ψάλτη και Ελένη Γεωργιάδου και μοιράστηκαν μαζί τους στιγμές συγκίνησης, ψυχικής ανάτασης και αγαλλίασης.

Τον δικό τους ενθουσιασμό μετέδωσαν στα μέλη του ΚΑΠΗ και τα πρωτάκια του 4ου Δημοτικού, που άκουσαν με προσήλωση ενδιαφέρουσες ιστορίες από τις γλυκύτατες κυρίες, πολλές εκ των οποίων συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικές δράσεις του νησιού (ομάδες χορού, αφήγησης παραμυθιού, φωτογραφίες και εργαστήρια animation). Από την επίσκεψή τους, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των δασκάλων των δύο τμημάτων Άννας Μαρκετάκη και Άννας Ροσσολάτου, δεν έλειψαν ο αγκαλιές, οι χοροί και ο μουσικές, που έφεραν τις δύο γενιές ακόμα πιο κοντά.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου και έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ο σημαντικός ρόλος τους στη μετάδοση εμπειριών και γνώσεων στις νεότερες γενιές.

Υγιεινή διατροφή και διατροφικές συνήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, τα παιδιά του Γ1 και του Γ2 μίλησαν για τη σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής. Στο πλαίσια βιωματικών δραστηριοτήτων, που θα ενισχύουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητά μας, η επισκέπτρια υγείας, Μαρία Βαρθαλίτου, επισκέφτηκε το σχολείο, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις στους μαθητές. Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν εκπαιδευτική παρουσίαση και βίντεο, συμμετείχαν σε παιδαγωγικές δραστηριότητες με νοστιμιά.

Με τη σειρά τους, οι μαθητές του ΣΤ2 μαζί με τη δασκάλα τους κ. Μάγδα Παπάζογλου, επεξεργάστηκαν την ενότητα για την υγιεινή διατροφή στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας, που τους έδωσε την ιδέα να νοστιμίσουν την καθημερινότητά τους με συνταγές, αλλά και να γίνουν μικροί ποιητές, αντλώντας έμπνευση από την "πολύ λαίμαργη φάλαινα που έφαγε τη θάλασσα", ποίημα του Ευγένιου Τριβιζά που διάβασαν στο σχολικό βιβλίο τους. Στο συγκεκριμένο κείμενο η φάλαινα συμβολίζει τον άνθρωπο και τη δική του: λαιμαργία-απληστία-βουλιμία, καθώς και τις μετέπειτα προσπάθειές του να επανορθώσει το κακό που έκανε στο φυσικό του περιβάλλον. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα παιδιά του ΣΤ1 που μαζί με το δάσκαλό τους Γιάννη Καπετανάκη παρουσίασαν συνταγές με βιωματικό και νόστιμο τρόπο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Φθινόπωρο", τα παιδιά του Δ1 με τη δασκάλα τους, κ. Ματίνα Ψάλτη, επισκέφτηκαν το μανάβικο της σχολικής γειτονιάς του. Ο κυρ Φραγκίσκος με τα κορίτσια του καλωσόρισαν την ομάδα, οι μικροί δημοσιογράφοι πήραν συνέντευξη, και ακολούθησε καταγραφή των φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων που υπήρχαν στο μανάβικο. Στο τέλος, κάθε μαθητής έφυγε με μια σακουλίτσα γεμάτη φρούτα.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφασιστική ανάγκη για επιτυχημένες γεωργικές πολιτικές, που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα τροφίμων για όλους. Τα τελευταία χρόνια, εστιάζει σε διάφορες πτυχές της επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργίας, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αλιεία, την κλιματική αλλαγή και της βιοποικιλότητα, ενώ το θέμα της για το 2017 ήταν «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης – Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη».

Δημιουργίες και ταλεντάκια

Ευφάνταστες ιστορίες σκαρφίστηκαν τα παιδιά της Β’ Τάξης μαζί με τη δασκάλα τους, Γιάννα Μητσιούλα. Στη συνέχεια ανέλαβαν ρόλο συγγραφέα και μετέφεραν την έμπνευσή τους στο χαρτί, δίνοντας «ζωή» στους ήρωες και τις περιπέτειές τους.

Τον δικό του μικρό καραγκιοζοπαίχτη, ο οποίος εντυπωσιάζει με το ταλέντο, το κέφι και τη δημιουργικότητά του, διαθέτει το Α1. Ο Παναγιώτης Καμπάνης, με την πολύτιμη βοήθεια των γονιών του και την τεχνική υποστήριξη του εκπαιδευτικού Πληροφορικής, Μανώλη Αργυρού, ανέβασε παράσταση Καραγκιόζη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού, την οποία παρακολούθησαν τα παιδιά του Α1, Α2, Β και του 6ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους.