Τελετή ονοματοθεσίας της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου «Νικόλαος και Μαριάνθη Χατζηκωνσταντή»

Όνομα συνδεδεμένο με την Άνω Σύρο

Νωπά παραμένουν μέχρι σήμερα τα σημάδια της πολυετούς προσφοράς των εκπαιδευτικών Νικόλαου και Μαριάνθης Χατζηκωνσταντή, στη μνήμη των παλαιών μαθητών τους αλλά και όσων παρευρέθηκαν στη χθεσινή τελετή ονοματοθεσίας της ολοκαίνουριας Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, μέλη των Σχολικών Επιτροπών, εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και παλαιοί μαθητές του τιμώμενου ζεύγους, το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου για περισσότερο από δύο δεκαετίες με τα σημάδια της προσφοράς τους να είναι ακόμα νωπά στη μνήμη όλων.

Πολλαπλό όφελος για το σχολείο, τα παιδιά και την τοπική κοινωνία

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής κ. Πέτρος Προβελέγγιος σημείωσε ότι η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων αποτελεί μια σημαντική προσθήκη που αναβαθμίζει την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του. Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη χρονολογικά μεγάλη προσθήκη στο σχολικό κτίριο που πήρε τη σημερινή του μορφή το 1938. Προηγήθηκε η κατασκευή του γυμναστηρίου το 1950 και η κατασκευή της αίθουσας στο προαύλιο που χρησιμοποιήθηκε ως νηπιαγωγείο.

 «Η αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί για τις σχολικές εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες των μαθητών, ενώ φιλοδοξούμε να αποτελέσει χώρο πολιτισμού και δράσεων για το νησί με τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων από πολιτιστικούς και άλλους φορείς» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, διαθέτει τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που θα ζήλευαν και οι καλύτερα εξοπλισμένες αίθουσες εκδηλώσεων.

Ο κ. Προβελέγγιος ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, που ανέλαβαν τη δύσκολη προσπάθεια της υλοποίησης αυτού του έργου, τη σημερινή δημοτική αρχή που το ολοκλήρωσε, αλλά και όλες τις προηγούμενες που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του.

Τα πρώτα βήματα έγιναν πριν από αρκετά χρόνια από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, επί δημαρχίας Ισίδωρου Σαλάχα. Όλο αυτό το διάστημα, πολλοί άνθρωποι και υπηρεσίες εργάστηκαν και συνέβαλαν στην υπερπήδηση των πολλαπλών εμποδίων και δυσκολιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή της δασκάλας και παλιάς μαθήτριας του σχολείου κ. Αικατερίνης Φραγκιά, που έπαιξε πρωταρχικό ρόλο και βοήθησε πολύ από τη θέση της δημοτικού συμβούλου του πρώην Δήμου Άνω Σύρου αλλά και δύο γονέων μαθητών, της κ. Μαίρης Πανά και του κ. Αθανάσιου Παπακοσμά που συνέβαλαν τα μέγιστα για την υλοποίηση του έργου. Η συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής αυτοδιοίκησης λειτούργησε αποτελεσματικά, αποδεικνύοντας πως όταν πολλοί άνθρωποι μοιράζονται ένα κοινό όραμα και συνεργάζονται για την πραγματοποίησή του, τα αποτελέσματα στέφονται με επιτυχία.

Καταλήγοντας, ο Διευθυντής του σχολείου προέτρεψε και παρακάλεσε τις τοπικές αρχές να αυξήσουν το ενδιαφέρον και την ενασχόλησή τους με τα θέματα της εκπαίδευσης. «Ας γίνει προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων για τον εξοπλισμό των σχολείων, για την επισκευή των κτιρίων που είναι πολύ παλιά, ας χτιστούν καινούρια σχολεία, ας υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Ας επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών, το μέλλον και το ελπιδοφόρο αύριο της κοινωνίας μας».

Ονοματοδοσία

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους το σχολικό συμβούλιο του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου πρότεινε στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να δοθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου το όνομα του ζεύγους Χατζηκωνσταντή ως ελάχιστη τιμή και αναγνώριση του έργου τους.

«Στη συνείδηση της κοινωνίας της Άνω Σύρου η παρουσία του Νίκου και της Μαριάνθης Χατζηκωνσταντή θεωρήθηκε ταυτόσημη με το σχολείο» επεσήμανε ο κ. Πέτρος Προβελέγγιος.

Μαζί, προσέφεραν σημαντικό έργο και δημιούργησαν ένα σχολείο πρότυπο για την εποχή εκείνη, γαλουχώντας πολλές γενιές παιδιών της Άνω Σύρου στις δύσκολες δεκαετίες του 1960, του 1970 και ως τα μέσα του 1980. Στα πρόσωπά τους, το σχολείο τιμά την ανιδιοτελή προσφορά, την αφοσίωση στην εκπαίδευση και στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού, το μόχθο για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών, την κατάθεση ψυχής ατελείωτων ωρών προσωπικής εργασίας πέρα από συμβατικά ωράρια και τυπικές υποχρεώσεις.

Με περίσσευμα μόχθου και προσωπικής εργασίας ο Νίκος Χατζηκωνσταντής δημιούργησε ένα πρότυπο εργαστήριο φυσικών επιστημών, το οποίο αποτέλεσε όχι μόνο χώρο πειραματισμού και εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και πεδίο παρουσίασης υποδειγματικών διδασκαλιών για τους εκπαιδευτικούς της Σύρου. Στο εργαστήριο αυτό διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο εκπαιδευτικά συνέδρια το 1969 και το 1970. Το ζεύγος Χατζηκωνσταντή υιοθέτησε στη διδασκαλία του πολλές αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής όπως τη βιωματική εκπαίδευση και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, πολλά χρόνια πριν γίνουν ευρέως γνωστές και εφαρμοστούν ως πρότυπα στη διδακτική πράξη.

Καθίσταται δε γνωστό πως, η προσφορά τους έχει αναγνωριστεί και επίσημα από το Δήμο Άνω Σύρου επί Δημαρχίας Μάρκου Δάσκου οπότε με την απόφαση 43 του 1978 ο Δήμος εξέφρασε την ευαρέσκειά του «για το σπουδαίο έργο το οποίο είναι άξιο επαίνου και συγχαρητηρίων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. «Για τις μεγάλες και επίπονες προσπάθειες να φτάσει το σχολείο σε τόσο υψηλό επίπεδο αποδόσεως. Για τη γενικότερη εκτίμηση από την κοινωνία της Άνω Σύρου και για τα πολύτιμες υπηρεσίες λόγω της δημιουργικότητας, φιλοπονίας, υπέρμετρης εργασίας και της πίστεως προς το καθήκον».

Ο Δήμος Άνω Σύρου με την απόφαση 31 του 1987 επί δημαρχίας Γιώργου Πάπιτση ανακήρυξε τον Νικόλαο και τη Μαριάνθη Χατζηκωνσταντή ως επίτιμους δημότες «για την προσήλωση στο καθήκον, το μόχθο και τον απαράμιλλο ζήλο για τη μόρφωση των παιδιών και γιατί συνέδεσαν τα ονόματά τους με την Άνω Σύρο και αγαπήθηκαν από μαθητές και γονείς».

Ο θαυμασμός για την οργάνωση του σχολείου είναι διάχυτος σε επιστολές επισήμων επισκεπτών και των εκπαιδευτικών αρχών εκείνης της εποχής. Για όλους αυτούς τους λόγους προτάθηκε να δοθεί το όνομα των δύο δασκάλων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η πρόταση έγινε δεκτή από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επικυρώθηκε με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε το αίτημα.

Αναγνώριση και βαθιά εκτίμηση

«Θεωρούμε ότι είναι ιερό καθήκον μας και υποχρέωσή μας να τιμούμε τους ανθρώπους που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο και σημαντικό χώρο της εκπαίδευσης. Η αφοσίωσή τους για την καλύτερη εκπαίδευση και πρόοδο των παιδιών θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων εκείνων που είχαν την τύχη να τους έχουν δασκάλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προβελέγγιος, ο οποίος απένεμε τιμητική πλακέτα στην κ. Μαριάνθη Χατζηκωνσταντή ως ανάμνηση της σημερινής ημέρας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σχολικής κοινότητας για όσα προσέφερε μαζί με τον σύζυγό της, στο σχολείο και τους μαθητές του.

Βαθιά συγκινημένη, η κ. Χατζηκωνσταντή ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τους εκπαιδευτικούς και τον Δήμο, όσο και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για την αγάπη και την εκτίμησή τους προς την ίδια και τον σύζυγό της ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2015.

«Νιώθω συγκίνηση και μεγάλη τιμή γιατί φαίνεται ότι τα χνάρια που αφήσαμε σε αυτό το σχολείο δεν χάθηκαν ποτέ από τις καρδιές των παιδιών και με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκαν σε αρκετά βαθιά αποτυπώματα σε ψυχές που έμαθαν να αναγνωρίζουν, να εκτιμούν, να ανταποδίδουν και να εκτιμούν», δήλωσε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τέως σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής και ερευνήτρια της ιστορίας της εκπαίδευσης στη Σύρο Ελπίδα Πρίντεζη-Καμπέλη παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου από τα πρώτα έτη της ίδρυσής του το 1835.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε φωτογραφικό αφιέρωμα από τη δράση του ζεύγους Χατζηκωνσταντή κατά τα χρόνια θητείας τους στο δημοτικό σχολείο Άνω Σύρου, το οποίο ξύπνησε μνήμες στους πολυάριθμους παλαιούς μαθητές.

Ιδιαίτερα συναισθηματικός ήταν και ο λόγος της συνταξιούχου εκπαιδευτικού, τέως Διευθύντριας της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και παλιάς μαθήτριας του σχολείου, Νινέτας Φρέρη, η οποία μοιράστηκε με το κοινό μνήμες της από τα μαθητικά χρόνια της στο Δημοτικό της Άνω Σύρου με δασκάλους τον Νίκο και την Μαριάνθη Χατζηκωνσταντή.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση της μουσικού, Ελένης Βαλδραμίδου.