Χρηματοδότηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης από το Ίδρυμα Λάτση για την υλοποίηση εκπαιδευτικής δραστηριότητας με συντονίστρια τη Βέτα Αποστολίδου

Οι Ουρανοί της Ερμούπολης

Πρώτο στη λίστα με τις 20 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα που θα χρηματοδοτηθούν το τρέχον σχολικό έτος 2017-18 από το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, βρίσκεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης με την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Οι ουρανοί της Ερμούπολης».

Την πρόταση κατέθεσε η δασκάλα του Γ1, Βέτα Αποστολίδου, η οποία θα συντονίσει τις προγραμματιζόμενες δράσεις και θα συνεργαστεί με τον εκπαιδευτικό του Γ2, Γιάννη Γαραντζιώτη.

Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος «Οι ουρανοί της Ερμούπολης» οι μαθητές της Γ’ Τάξης θα γνωρίσουν τον πλούτο των οροφογραφιών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων με έναν διαφοροποιημένο και καινοτόμο τρόπο, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. «Θα μελετήσουμε, θα φωτογραφίσουμε και θα αποτυπώσουμε ψηφιακά τις οροφογραφίες κλασικών κτιρίων της Ερμούπολης που αποτελούν πόλο έλξης των φιλότεχνων επισκεπτών του νησιού» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αποστολίδου.

Δημιουργία λευκώματος για την επισκευή του Δημοτικού Ρολογιού

Η τάξη θα επισκεφτεί δημόσια κτίρια της πόλης, όπως το Δημαρχείο, την Περιφέρεια, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Θέατρο Απόλλων, το αρχοντικό Κοή, το Αρχοντικό Ερμούπολις, τον Ξενώνα «Απόλλωνος» και το Εργαστήριο Φύσις της Αργυρένιας Παραμάνη, προϊόντα του οποίου βρίσκονται σε συσκευασίες με οροφογραφίες από μοναδικά νεοκλασικά της Σύρου.

Όλα αυτά θα φωτογραφηθούν, θα ψηφιοποιηθούν και στη συνέχεια, τα παιδιά θα σχεδιάσουν τις οροφογραφίες και θα γράψουν την ιστορία που κουβαλάει η καθεμία.

«Θα αναπαραστήσουμε θεατρικά τις οροφογραφίες και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε τον Ιούνιο μαζί με το σύνολο των δράσεών μας», δηλώνει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.

Το λεύκωμα θα διατεθεί προς πώληση και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την επισκευή του Ρολογιού, το οποίο βρίσκεται στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και παραμένει ανενεργό, μέχρι και σήμερα.

«Έχουν αρχίσει να πέφτουν σοβάδες και να γίνεται επικίνδυνο τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς την ώρα της εφημερίας» υπογραμμίζει, η κ. Αποστολίδου, καθιστώντας γνωστό πως ένας δείκτης του ρολογιού είναι έτοιμος να καταρρεύσει. «Θα πρέπει επιτέλους κάποιος να ενδιαφερθεί σοβαρά γι’ αυτό το πράγμα».

Ενίσχυση της καινοτομίας κατά τη μαθησιακή διαδικασία

Το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση υλοποιείται για πέμπτη χρονιά με στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης βασισμένα στη μαθητοκεντρική προσέγγιση της γνώσης, ώστε να μπουν βάσεις για τη δημιουργία ενός ανοικτού περιβάλλοντος μάθησης που εν τέλει θα δημιουργήσει ενεργούς πολίτες. Επιπλέον, προωθεί την καινοτομία (innovation) στην εκπαίδευση μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες και υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία με την ενδεδειγμένη χρήση (ομαδο)συνεργατικών μεθόδων (cooperative/collaborative teaching methods) και τη χρήση ΤΠΕ.

Οι δράσεις, που θα υλοποιηθούν από το κάθε σχολείο, θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας των μαθητών, στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εαυτού τους, στην προαγωγή και ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυτοαντίληψής τους.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα στις σχολικές μονάδες να καλλιεργήσουν και να προωθήσουν πνεύμα συνεργατικής κουλτούρας και στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, καινοτόμες εκπαιδευτικές ιδέες και πρακτικές.

Η τέχνη, οι επιστήμες, η τοπική ιστορία, το περιβάλλον, η φιλαναγνωσία μπλέκονται σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι κατά το οποίο τα παιδιά απολαμβάνουν την μάθηση μέσα και έξω από τις τάξεις τους. Οι προτάσεις, οι οποίες ξεχώρισαν θα λάβουν το ποσό των 2.500 ευρώ.

«Τα χρήματα θα δοθούν στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα διατεθούν για τις ανάγκες του προγράμματος (αγορά ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, γραφικής ύλης, προτζέκτορα, εκτύπωση φωτογραφιών» εξηγεί η κ. Αποστολίδου, υποστηρίζοντας ότι ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντίστοιχη χρηματοδότηση θα λάβει και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης για την προτεινόμενη εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Απόδραση στη Γνώση».

«Σχολείο» για μικρούς και μεγάλους

Οι δραστηριότητες του 1ου Δημοτικού θα ξεκινήσουν μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους. Δεδομένου ότι η ιστορία πολλών εξ’ αυτών παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη σε πολλούς κατοίκους του νησιού, το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε μικρούς αλλά και μεγάλους να την ανακαλύψουν και να τη μάθουν.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον πλούτο, την ιστορία και την τέχνη της οροφογραφίας, που θα μεταδώσουν με τη σειρά τους στους γονείς και τους φίλους τους. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο του προγράμματος των «Μικρών Ξεναγών» κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ευχαριστεί θερμά όλους του εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν πρόταση δημιουργώντας ένα υπέροχο ψηφιδωτό εξαιρετικών δράσεων σε όλη την επικράτεια.