Συμμετοχή της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης στο πρόγραμμα EuropeAid, «Αναγνώριση και Αλλαγή»

Νέοι εκπαιδευτές σε σχολεία της Σύρου

Καμπάνια ενάντια στις διακρίσεις και τη βία

Είσαι νέος από 19 έως 24 ετών; Μιλάς αγγλικά και σ’ ενδιαφέρει η συμμετοχή σε νεανικές δράσεις; Θα ήθελες να ταξιδέψεις εκτός Ελλάδας και να ανταλλάξεις εμπειρίες με συνομήλικούς σου από άλλες χώρες; Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης σου δίνει την ευκαιρία να το πράξεις, μέσω του διεθνούς προγράμματος “Recognise and Change”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, με συντονιστή το Δήμο του Τορίνο, συμμετέχουν δήμοι και φορείς από τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Σκοπός του είναι η ενδυνάμωση της επίγνωσης της ατομικής ευθύνης μέσα από μια καμπάνια ενάντια στις διακρίσεις και τη βία και η ενεργητική συμμετοχή νέων στη διάδοση ενός πολιτισμού που «συμπεριλαμβάνει και δεν διακρίνει». Η εκπαίδευσή τους ακολουθεί τη μεθοδολογία peer to peer και θα αφορά σε θέματα όπως η ταυτότητα, οι εμπειρίες, η διαφορετικότητα και οι διακρίσεις, καθώς και η βία ως συνέπεια των  διακρίσεων.  Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και δημιουργία οδών εκπαίδευσης με ενεργούς νέους σε κοινότητες ή και σε οργανισμούς (νέοι εκπαιδευτές 19-26 ετών) με μαθητές λυκείου (15-19 ετών) και μαθητές γυμνασίου (11-14 ετών), εμπλέκοντας τους τοπικούς οργανισμούς και τους ενήλικες που αφορά (καθηγητές, γονείς, πρόσωπα με κοινωνικές ευαισθησίες).

Από όμοιο σε όμοιο

Επιπλέον, περιλαμβάνει εκπαίδευση νέων (19-24 ετών) οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν εργαστήρια μέσα σε τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων της Σύρου. Την εκπαίδευσή τους έχει αναλάβει ο SFEP (Σχολείο δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης) που είναι το εκπαιδευτικό τμήμα της πόλης του Τορίνο στην Ιταλία.

Το 1ο έτος θα έχει αντικείμενο «ταυτότητα και σχέσεις», θα γίνει μόνο σε Λύκεια και θα περιλαμβάνει 4 εργαστήρια (1-2 ωρών το καθένα) από τους νέους εκπαιδευτές προς τους μαθητές κάθε τμήματος (δηλαδή μέσο όρο 8 ώρες εργαστηρίου/τμήμα/έτος).

Το 2ο έτος με κύριο αντικείμενο «διαφορετικότητα και διάκριση» θα πραγματοποιηθεί σε Γυμνάσια από τους νέους εκπαιδευτές, αλλά και από επιλεγμένους μαθητές Λυκείου (που συμμετείχαν στα εργαστήρια του προηγούμενου έτους). Θα γίνουν 3 εργαστήρια, μέχρι 2 ώρες το καθένα, ανά τμήμα, για όλο το έτος (δηλαδή κάπου 6 ώρες/τμήμα/έτος).

Το 3ο έτος «βία ως πιθανή συνέπεια των διακρίσεων» θα πραγματοποιηθεί σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Η εκπαίδευση, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα βασίζεται στις άμεσες εμπειρίες και προτάσεις των ίδιων των μαθητών, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη μιας ομαδικής κοινής οδού που ξεκινάει από την ταυτότητα του καθενός. Μέσα από το μάθημα, οι μαθητές θα δημιουργήσουν εργαλεία ευαισθητοποίησης (πλατφόρμα και διαγωνισμοί).

Το όλο πρόγραμμα μπορεί να πετύχει μόνο με την παράλληλη ανάμιξη και συνεργασία καθηγητών, φορέων και πολιτικών φορέων του τόπου. Τα εργαστήρια θα γίνονται πάντα μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές και καθηγητές του σχολείου, υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις του υπεύθυνου εκπαίδευσης του προγράμματος και του τοπικού διαχειριστή του προγράμματος.

Επιπλέον, το πρόγραμμα “Αναγνώριση και Αλλαγή” περιλαμβάνει ένα ανοικτό συνέδριο κατά έτος (στον τόπο κάθε εταίρου) για διάδοση-διάχυση της δράσης.

Θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα στο διαδίκτυο με πληροφορίες. Θα παραχθούν βίντεο και οδηγός μεθοδολογίας.

Δηλώσεις συμμετοχής

Η Βαρδάκειος Σχολή καλεί νέους και νέες ηλικίας 19 – 24 ετών (φοιτητές, απόφοιτους ΙΕΚ, ανέργους κλπ) που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γνωρίζουν αγγλικά και έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, να υποβάλουν αίτηση για την επιλογή τους ως νέοι εκπαιδευτές. Σημειώνεται ότι στο τέλος του προγράμματος θα γίνει παρουσίαση των εργαστηρίων, θα δοθεί στους εκπαιδευτές χρηματικό ποσό, αλλά και η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες με άλλους εκπαιδευτές της ίδιας ηλικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Βαρδάκειο Σχολή, Μάρτεν Νόρδεστρομ 8 (πίσω από το Θέατρο Απόλλων) στην Ερμούπολη, όλες τις καθημερινές από 11:00 – 13:00 ή στα τηλέφωνα 22810 82573, 6978 578877 ή μέσω email στο vardakeios@gmail.com

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως 30 Νοεμβρίου 2017. Θα ακολουθήσει συνέντευξη των ενδιαφερόμενων. Η αίτηση θα πρέπει να αναγράφει «Για την επιλογή νέων εκπαιδευτών στο πλαίσιο του προγράμματος Recognise and Change» και να συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά σε φωτοτυπία: ταυτότητα, απολυτήριο Λυκείου, τίτλος γνώσης αγγλικών, εμπειρία από άλλες κοινωνικές οργανώσεις, σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Η πρώτη συνάντηση των 10 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Τορίνο. Την Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης θα εκπροσωπήσουν η Ευγενία Κόλλια και η συντονίστρια του προγράμματος Βιβέτα Καρποντίνη. Στη συνάντηση θα τεθούν οι άξονες και οι μεθοδολογίες τις οποίες θα ακολουθήσει ο κάθε φορέας στη χώρα του.