Παρουσίαση των πέντε ειδικοτήτων του ΔΙΕΚ Σύρου που λειτουργούν στο Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2017

Έδειξαν το ταλέντο τους

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχεται στο ΔΙΕΚ Σύρου αποτυπώθηκε και φέτος μέσα από τις δημιουργίες και τις δραστηριότητες εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων στο πλαίσιο  της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2017.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Σύρου, παρουσία πλήθους κόσμου, φίλων του σχολείου και στελεχών της εκπαίδευσης.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει μοναδικά εδέσματα από τους Τεχνικούς Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρες (Chef) με τη βοήθεια των έμπειρων εκπαιδευτών τους. Στο τμήμα συμμετέχουν 24 συνολικά εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι φέτος ασχολούνται με ψάρια, πουλερικά και κιμάδες. Στο πρώτο έτος, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν σε πρώτα πιάτα και ορεκτικά (Α’ & Β’ Εξάμηνο), ενώ ακολουθούν το κρέατα (Γ’ Εξάμηνο) και το κυρίως γεύμα (Δ’ Εξάμηνο).

Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν γλυκές, χριστουγεννιάτικες γεύσεις και αλμυρές λιχουδιές από τους Τεχνικούς Αρτοποιούς – Ζαχαροπλάστες του Α΄ και Β΄ Εξαμήνου, οι οποίες δημιουργήθηκαν υπό την επίβλεψη των έμπειρων εκπαιδευτών τους Αρτοποιούς και Ζαχαροπλαστικής.

Οι κυρίες της Αισθητικής Τέχνης, με την υποστήριξη των εκπαιδευτριών τους, ομόρφυναν και συμβούλευσαν τις επισκέπτριες για τις γιορτινές εξόδους τους. Αντικείμενο της ειδικότητας, είναι το μακιγιάζ, η αισθητική προσώπου και σώματος, το μανικιούρ, και το πεντικιούρ, ενώ στο δεύτερο έτος, οι εκπαιδευόμενες θα ασχοληθούν με την αποτρίχωση. «Στο προηγούμενο τμήμα συμμετείχαν 13 σπουδάστριες, ενώ τώρα έχουμε 18» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» η εκπαιδεύτρια Εύη Ζάρπα, εκτιμώντας ότι, η αύξηση των εγγραφών οφείλεται στην καλή φήμη του τμήματος αλλά και στην επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει η αισθητική τέχνη. «Σε κάποιους τομείς, όπως το μακιγιάζ, μπορείς να εργαστείς ανεξάρτητα και σε κάποιους άλλους, μπορείς να ενταχθείς σε ξενοδοχειακές μονάδες ως υπεύθυνος σπα, αισθητικός κλπ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι Προπονητές Αθλημάτων μας έδωσαν λύσεις βελτίωσης της φυσικής κατάστασής μας, που θα είναι απαραίτητες τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι ειδικότητες που λειτουργούν στο τρίτο εξάμηνο είναι η γυμναστική με βάρη και το ποδόσφαιρο. Οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται όλα τα βασικά μαθήματα που πρέπει να ξέρει ένας προπονητής για να μπορέσει να αναλάβει με ασφάλεια και επιτυχία στο μέλλον, είτε αθλητές, είτε πελάτες γυμναστηρίου.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά οι εκπαιδευτές Ευάγγελος Νομικός και Ελπίδα Γαδ.και η Γαδ.

Ευρύ φάσμα ευκαιριών

Η 2η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2017» πραγματοποιήθηκε με εκδηλώσεις και εκατοντάδες δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την  ενημέρωση του κοινού για τις προοπτικές που προσφέρει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για ανέλιξη του ατόμου, αλλά και για κοινωνική ενσωμάτωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ευρύ φάσμα των ευκαιριών που υπάρχουν, καθώς η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων από τα ρούχα σχεδιασμού μέχρι την ανάπτυξη εφαρμογών. Προσφέρει την ευκαιρία για μια νέα αρχή ή ευκαιρίες για να μετατρέψει τις δημιουργικές δεξιότητες ή χόμπι ενός ατόμου σε μια ακμάζουσα επιχείρηση.

Με τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2017 το ΔΙΕΚ Σύρου έκανε γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι, προσφέρει βασικές επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες με στόχο την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, χωρίς να χρειαστεί να αφήσουν τον τόπο τους και να επιβαρύνουν οικονομικά την οικογένειά τους. Έμαθαν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους χώρους εργασίας και απέκτησαν ακόμα μία εκπαιδευτική εμπειρία. Στόχος του Ινστιτούτου είναι οι καταρτιζόμενοι να εξασφαλίσουν τα ανάλογα προσόντα και να διευκολυνθούν στην επαγγελματική τους ένταξη στην τοπική αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

Η διοργάνωση της εβδομάδας έχει πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Β. Καραγιάννης: «Απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση των ΔΙΕΚ»

Στην εκδήλωση του ΔΙΕΚ Σύρου παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Βασίλης Καραγιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» αναφέρθηκε στη σημασία της δομής, αλλά και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσής τους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει.

«Το ΔΙΕΚ παρέχει εξειδίκευση σε αποφοίτους λυκείου και τους προετοιμάζει άμεσα για την αγορά εργασίας. Είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα μας προκειμένου να προχωρήσει και να φτιάξει ένα αξιόμαχο, αξιόπιστο εργατικό δυναμικό με πολίτες ειδικευμένους σε έναν τομέα, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το ΔΙΕΚ της Σύρου επιτελεί αυτό το έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χάρη στη δραστήρια και επικοινωνιακή Διευθύντριά του, Δήμητρα Τσιόρβα.

Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης κάποιας λύσης στα προβλήματα των Ινστιτούτων που σχετίζονται με την γραφειοκρατία και κυρίως την οικονομική διάστασή τους. «Ελπίζουμε, το νέο συμβούλιο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό να ενεργήσει κατάλληλα, ώστε να ξεμπλοκάρουμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει όλος αυτός ο μηχανισμός και αναπτύξουμε περαιτέρω τη δομή». Πρόσθεσε δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων είναι μια ισχυρή χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. «Κατά τη γνώμη μου, το γενικό σχολείο δεν εντάσσεται στην ίδια κατηγορία χρηματοδότησης. Η πολιτεία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν και δημοσιονομικοί περιορισμοί, που δεν είναι φιλικοί σε τέτοιου τύπου δομές που χρειάζονται πραγματικά πολλά κονδύλια για να λειτουργήσουν.