Κοινή Ανακοίνωση Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων – Σύλλογος Δ-Ν Σύρου-Τήνου- Μυκόνου

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ν. Αιγαίου

  • Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2018 - 11:54

Μεγάλων διαστάσεων αντιδραστική εξέλιξη αποτελεί το εκπαιδευτικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε     

με την τρόικα (θεσμούς) και τον Υπουργό Παιδείας στα πλαίσια της Γ’ αξιολόγησης. Μέρος αυτού,  περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που καταθέσε  η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 9 Γενάρη . Ό,τι δεν έχει συμπεριληφθεί τώρα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και υπογράψει να νομοθετηθεί από το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και μετά.Αποτελείται από πλήθος αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων σε Α’ βάθμια, Β’ βάθμια και Γ’ βάθμια εκπαίδευση.

       Ειδικότερα :

α) την κατάργηση της ώρας της σίτισης ως διδακτικό ωράριο και για τους υπεύθυνους του ολοημέρου

β) 30ωρο υποχρεωτικής παραμονής με νέο καθηκοντολόγιο που περιλαμβάνει νέα εξωδιδακτικά καθήκοντα ακόμα και την παροχή σχολικών γευμάτων στους μαθητές

γ) Αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

δ) Νέες συγχωνεύσεις Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή μπροστά στην γ’ αξιολόγηση( άρθρο 246) καθορίζει τα νέα κριτήρια συγχωνεύσεων/καταργήσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι επαναφέρει τη συζήτηση για την οργανικότητα των σχολικών μονάδων που ζήσαμε επί Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου. Συγκεκριμένα αναφέρει ως ένα από τα κριτήρια των συγχωνεύσεων: την οργανικότητα προκειμένου για σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 1566/85 (άρθρο 4, παράγραφος 6). Μόνο που εκεί ο 1566/85 καθορίζει ως 6θέσιο το σχολείο που έχει 151 και πάνω μαθητές (!!!). Η απλή διαίρεση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα σχολείο για να έχει οργανικότητα 6θεσίου χρειάζεται να έχει σε όλες τις τάξεις του 25 μαθητές και σε μία 26(!!!), δηλαδή πάνω από το σημερινό όριο μαθητών ανά τμήμα, ενώ για να είναι 12θέσιο 311 μαθητές δηλαδή 27.5 μαθητές ανά τμήμα. 'Ολα τα σχολεία μας βρίσκονται υπό τη μέγγενη της μνημονιακής βαρβαρότητας.

Η πολιτική αυτή είναι μια πολιτική διαιώνισης της ανεργίας και της ελαστικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών, την ίδια στιγμή που οδηγεί στην κλίνη του Προκρούστη τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Ταυτόχρονα η 3η αξιολόγηση φέρνει:

Ø  · νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα (3τεκνοι και πολύτεκνοι) και στις συντάξεις μέχρι και 40% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους καθώς σύμφωνα με το Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), γίνεται επανυπολογισμός και από 1/1/2019 καταργείται η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων.

Ø  επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τελευταίο λάφυρο τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, για να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο.

Ø  · γενίκευση των πλειστηριασμών για να μεταφερθεί τεράστιος πλούτος από τη λαϊκή κατοικία στα ξένα FUNDS και τις τράπεζες ενώ θέλουν να επεκτείνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και για τα χρέη προς το δημόσιο.

Η υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα εργατών, περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της Γ΄ αξιολόγησης. Απαγορεύει πρακτικά την προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία καθώς θέτει προϋπόθεση τη συμμετοχή 50% + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στη ΓΣ. Κυβέρνηση και θεσμοί προσπαθούν να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα, στη συλλογικότητα των εργαζόμενων στη βάση, στο πρωτοβάθμιο σωματείο.

Κυβέρνηση –ΕΕ – Κεφάλαιο δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Τα μέτρα της 3ης Αξιολόγησης δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 12 /1 στς 13:30 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου.