Συμμετοχή τριών σχολείων από Σύρο και Νάξο στην eTwinning δράση για STEM έργα

Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική

Μεταξύ των σχολείων που επιλέχτηκαν για τις ανάγκες υλοποίησης της δράσης STEM της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning, βρίσκονται το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας και το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου.

Τα 88 συνολικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιλέχτηκαν από όλη την Ελλάδα θα λάβουν εξοπλισμό Lego WeDo 2.0 με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία σχεδίων eTwinning, προσανατολισμένων στo STEM.

Ειδικότερα, τον εξοπλισμό θα παραλάβουν 23 Νηπιαγωγεία, 25 Δημοτικά, 19 Γυμνάσια και 21 Λύκεια της Ελληνικής Επικράτειας.

Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά

Ο όρος  “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Σε όλη την Ευρώπη οι χώρες που θέλουν να αναπτυχθούν τεχνολογικά προσπαθούν να εντάξουν τη μέθοδο STEM στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια και στα παιδαγωγικά της τριτοβάθμιας). Από το 2009 προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει προσπάθεια από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο, με έδρα τις Βρυξέλλες, ώστε κάποια σχολεία να αναπτύξουν πιλοτικά νέες δραστηριότητες μάθησης και τεχνολογίες στην τάξη, διερευνώντας τη χρήση νέων παιδαγωγικών εργαλείων για τη διδασκαλία STEM.

Η μέθοδος STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή της εμπλοκής και του ενδιαφέροντος που εμφανίζουν  τα παιδιά με τα επιστημονικά πεδία του STEM. Με εφαρμογή της μεθόδου STEM μέσω projects, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να αναστοχάζονται στην διαδικασία της επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων και αποκτούν δεξιότητες που είναι σχετικές με τη διεθνή τάση στην εκπαίδευση, καθώς εστιάζει στην κριτική σκέψη, στην εργασία σε ομάδες (συνεργασία), ενώ έχει αναφερθεί ότι μειώνει το χάσμα γνώσεων ανάμεσα σε εκπαιδευόμενους από διαφορετικά κράτη.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων και επίδειξη ομαδικού πνεύματος

Ο σκοπός της δράσης είναι η εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη συναρπαστική εκμάθηση της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της μηχανικής (STEM), πρακτικά χωρίς θεωρίες και περιττή ορολογία, και  μεθόδων ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων εφευρετικότητας , αλγοριθμικών & προγραμματιστικών προτύπων και επίδειξης ομαδικού πνεύματος.

Ο εξοπλισμός θα παραδοθεί στα σχολεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018. Ο έλεγχος ότι αυτά έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης STEM και πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2017-2018.  Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τις επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς, ενδεχομένως τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Η ΕΥΥ επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο και  σύμφωνα με τα παραπάνω είναι: BeeBot (Νηπιαγωγεία) WeDo (Δημοτικά) S4A (Γυμνάσια & Λύκεια)

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν καλούνται να εγγράψουν ένα ευρωπαϊκό έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας, να ενημερώνουν την κάρτα έργου σε δίμηνη βάση και να υποβάλουν αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας με την ολοκλήρωση του έργου.