18 μαθητές των Κυκλάδων θα βρεθούν τον προσεχή Μάιο στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού “Euroscola 2018”

Την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, θα έχουν στις 3 Μαΐου 2018, 24 μαθητές Λυκείου από το Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι πέτυχαν στον γραπτό διαγωνισμό του προγράμματος «Euroscola».

Θέμα του φετινού διαγωνισμού, το οποίο ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ήταν:  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της: περιφερειακές συρράξεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Ποιες θα πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητες και ποιες μεταρρυθμίσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν ώστε η Ευρώπη ενωμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο λειτουργώντας ως μία αποτελεσματική και συνεκτική οντότητα;».

Αξιολόγηση των γραπτών στη Σύρο

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017 και οι μαθητές εξετάστηκαν στις 19 Δεκεμβρίου. Στόχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου ήταν η έγκαιρη διεξαγωγή του διαγωνισμού προκειμένου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος μετακίνησης των παιδιών στο Στρασβούργο. Οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να προετοιμαστούν τόσο με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους όσο και με την άντληση σχετικών πληροφοριών από συνδέσμους που δίνονται για τη μελέτη τους. Ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι αντίστοιχος με τη μέθοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το όνομα των εξεταζόμενων καλύπτεται από τον επιβλέποντα καθηγητή και τα γραπτά αποστέλλονται από τα σχολεία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου αξιολογούνται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς που δεν υπηρετούν στα Λύκεια και σχολικούς συμβούλους φιλολόγων.

Έξι μαθητές από το Γενικό Λύκειο Σύρου

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των επιτροπών της αξιολόγησης των γραπτών δοκιμίων και των ξενόγλωσσων τίτλων σπουδών των συμμετεχόντων μαθητών του διαγωνισμού EUROSCOLA Μαΐου 2018, η Περιφερειακή Διεύθυνση συνέταξε το Πρακτικό καταγραφής και άθροισης των βαθμολογιών. Σύμφωνα με αυτό, γνωστοποιούνται τα ονόματα των 24 επιτυχόντων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το νησί της Μήλου (7 μαθητές). Στο Στρασβούργο θα ταξιδέψουν επίσης 6 μαθητές της Β’ Τάξης Γενικού Λυκείου Σύρου και συγκεκριμένα οι: Αντώνης Κουβαλάκης , Μαριαλένα Τσαντήλα, Αντώνης Πρίντεζης, Αγνή - Αρετή Φρέρη, Αικατερίνη Μπούρα και Θεόφιλος Ζερβός. Την ομάδα συμπληρώνουν έξι μαθητές από τη Ρόδο, ένας από την Ίο, ένας από τη Νάουσα Πάρου, ένας από την Τήνο και δύο από τη Σαντορίνη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια - ερωτηματολόγια – σφυγμομετρήσεις, που οργανώνονται με τέτοιο τρόπο που να απαιτούν τη συλλογική προσπάθεια παιδιών διαφορετικής γλωσσικής και εθνικής προέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες, θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις γλωσσικές τους γνώσεις. Σκοπός είναι να αντιληφθούν πως η μάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών βοηθάει στην προσέγγιση, στην κατανόηση των προβλημάτων του άλλου, των απόψεών του, των προσδοκιών του και στην αποδοχή μίας διαφορετικής παράδοσης και νοοτροπίας.   

Σημειώνεται επίσης, πως τα δύο τελευταία χρόνια, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει απευθείας τη συνεδρίαση, μέσα από ειδικό σύνδεσμο, ο οποίος κοινοποιείται στην κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Εξοικείωση με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών

Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχοντας μπροστά τους τα διλήμματα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους, επιθυμώντας να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους, πρέπει να μπορούν να εμπλακούν στον  ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.

Για να ανταποκριθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ανάγκη αυτή δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROSCOLA. Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.  Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

Σε κάθε EUROSCOLA, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,  500 περίπου έφηβοι για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, να ευαισθητοποιηθούν  στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.