Συνεχίζεται η προσπάθεια του ΔΙΕΚ Σύρου για παροχή ποιοτικής και σύγχρονης κατάρτισης και τη νέα χρονιά

Κύτταρο καινοτομίας και παραγωγικότητας

  • Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15

Αναμνηστικός έπαινος απονεμήθηκε στους 28 σπουδαστές του ΔΙΕΚ Σύρου, οι οποίοι πέτυχαν τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό μέρος των Εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΟΠΠΕΠ.

Η Διεύθυνση, οι εκπαιδευτές και οι 110 τουλάχιστον σπουδαστές του Ινστιτούτου έκοψαν την περασμένη Παρασκευή την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, παρουσία φίλων και συγγενών τους, καθώς και του εκπροσώπου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου.

Πολύτιμοι υποστηρικτές

Ευχές για ένα χαρούμενο και δημιουργικό έτος με υγεία, οικογενειακή και επαγγελματική ευημερία απηύθυνε προς όλους η Διευθύντρια του Δημόσιου ΙΕΚ Σύρου, Δήμητρα Τσιόρβα. Αφού συνεχάρη τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτές για τη σπουδαία δουλειά τους, αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια του Ινστιτούτου για παροχή ποιοτικής και σύγχρονης κατάρτισης, που υποστηρίζεται θερμά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τους τοπικούς φορείς, το 2ο Γυμνάσιο Σύρου, όπου στεγάζεται το ΔΙΕΚ, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Πολύτιμη χαρακτήρισε επίσης και την προσφορά των προμηθευτών, οι οποίοι χορηγούν στο ΙΕΚ υλικά με πίστωση για την υλοποίηση των εργαστηρίων.

Με την ελπίδα ότι, το 2018 θα αποτελέσει μία δημιουργική και παραγωγική χρονιά για όλους, η κ. Τσιόρβα ευχήθηκε το νέο έτος να εκπληρώσει τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές επιθυμίες των σπουδαστών.

Βράβευση των επιτυχόντων σπουδαστών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεγάλο ποσοστό επιτυχίας που σημείωσαν οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ στις Εξετάσεις Πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, εκ των οποίων οι 28 πέρασαν και στα δύο μέρη. «Η επιτυχία αυτή είναι συλλογική και αποτελεί το επιστέγασμα συστηματικής προσπάθειας που επί μακρόν κατέβαλλαν. Τώρα ήρθε η ώρα να δικαιώσει τους κόπους και τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν και να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή, στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Οι καταρτιζόμενοι εξασφαλίζουν τα απαραίτητα προσόντα και τις δεξιότητες που θα τους διευκολύνουν στην επαγγελματική ένταξη στην αγορά εργασίας τοπική ή ευρύτερη και στην κοινωνία της Σύρου», σημείωσε η Διευθύντρια. Στους 28 σπουδαστές απονεμήθηκε αναμνηστικός έπαινος.

Την προετοιμασία των εδεσμάτων και το catering της εκδήλωσης ανέλαβαν τα τμήματα Μαγειρικής και Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής. Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα να απολαύσουν τα εξαιρετικά εδέσματα που προετοίμασαν αποκλειστικά για τη γιορτή οι εκπαιδευόμενοι Μάγειρες chef  και οι Αρτοποιοί – Ζαχαροπλάστες για τους οποίους αυτή η διαδικασία ήταν μία δημιουργική πρόκληση. Η συνολική παρουσίαση των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν έγινε από τον εκπαιδευτή σεφ Κώστα Μπουγιούρη.

Τα δώρα που μοιράστηκαν στους τυχερούς ήταν ευγενική χορηγία των επαγγελματιών – εκπαιδευτών του ΔΙΕΚ. Ειδικότερα, η αισθητικός Εύη Ζάρπα πρόσφερε μία θεραπεία προσώπου, ενώ ο σεφ Δημήτρης Πλυτάς ένα γεύμα για δύο στο εστιατόριό «Περί Τίνος». Το Ζαχαροπλαστείο «Σταύρος» προσέφερε μια τούρτα, η επιχείρηση της Σταυρούλας Καλοφωλιά  μια δωροεπιταγή και οι Προπονητές του ΔΙΕΚ δωρεάν γυμναστική για ένα μήνα στο γυμναστήριο «Μετάλλαξη». Στην εκδήλωση χόρεψαν οι μαθητές του Παραδοσιακού Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης».

Υψηλού επιπέδου εκπαίδευση - κατάρτιση

Σημειώνεται ότι τα εργαστήρια των Ειδικοτήτων Μαγειρικής και Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής πραγματοποιούνται σε χώρους, που παραχωρούν οι εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ.

Τα εργαστηριακά μαθήματα της «Μαγειρικής» παραδίδονται στην επαγγελματική κουζίνα του Κώστα Μπουγιούρη στο εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα», στο Γαλησσά με εκπαιδευτές τους Μάγειρες Κώστα Μπουγιούρη, Δημήτρη Πλυτά και Μανώλη Κωσταρίδη, ενώ οι καταρτιζόμενοι στη «Μαγειρική Τέχνη» φιλοξενούνται στην επαγγελματική κουζίνα του Γιώργου Κουκουβέ στο εστιατόριο «Αιγαίο» (Βάρη).

Το μάθημα «Τεμαχισμός Κρεάτων» πραγματοποιείται στην «Υπεραγορά Κρεάτων Ν. Ρουσσουνέλος» με εκπαιδευτές τον Απόστολο Ρουσσουνέλο και Απόστολο Ρουσσουνέλο.

Τα μαθήματα της Ζαχαροπλαστικής  πραγματοποιούνται στον εργαστηριακό χώρο του Σταύρου Ρούσσου.

Τα μαθήματα της Αρτοποιίας στο φούρνο του Κωνσταντίνου Βαμβακούρη με εκπαιδευτές τον ίδιο και τον Γιάννη Ρούσσο. Επίσης οι σπουδαστές φιλοξενούνται και στο φούρνο του Πιτσικάλη με εκπαιδευτές τους Δημήτρη και Καλλιόπη Πιτσικάλη.

Οι άριστες προδιαγραφές των εργαστηρίων και η πολυετής εμπειρία των εκπαιδευτών συμβάλλουν στην επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου κατάρτισης, γεγονός που επαληθεύτηκε και επισημάνθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους στην γιορτή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΙΕΚ.

Αυτή τη στιγμή, στο ΔΙΕΚ Σύρου λειτουργούν οι ειδικότητες: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης –Αρχιμάγειρας (Γ’ εξάμηνο), Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής (Γ΄ εξάμηνο), Προπονητής Αθλημάτων, (Γ' εξάμηνο), Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής (Α’ εξάμηνο), Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ (Α’ εξάμηνο). Συνολικά φοιτούν 110 εκπαιδευόμενοι, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός.

«Έχουμε θέσει στόχο την ανάπτυξη και την ανάδειξη του ΔΙΕΚ. Στοχεύουμε να γίνει κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Να γίνει κύτταρο καινοτομίας και παραγωγικότητας», κατέληξε η κ. Τσιόρβα.