Υλοποίηση του προγράμματος ψυχοκοινωνικής αγωγής «Μαθαίνω τον εαυτό μου και τους άλλους» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Οι μαθητές διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους

Τον εαυτό τους και τους άλλους μαθαίνουν τα παιδιά της Α’ και της Γ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» για μαθητές Δημοτικού.

Τα προγράμματα ψυχικής υγείας κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την ολόπλευρη ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξη των παιδιών αλλά και την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης.

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, η σπουδαιότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης έχει πάρει τη σωστή θέση στις παιδαγωγικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η διαχείριση των συναισθημάτων είναι έννοιες υψίστης παιδαγωγικής αξίας και βιωματικής μάθησης.

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω τον εαυτό μου και τους άλλους» υλοποιείται από τις δασκάλες των τμημάτων: Άννα Ροσσολάτου (Α1), Άννα Μαρκετάκη (Α2), Ρόη Γκούμα (Γ1) και Ρένα Λουιζίδου (Γ2).

Σέβομαι, προσέχω, λέω την αλήθεια

Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά του Α2 υπέγραψαν και το δικό τους συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο ο «Μαγικός Κύκλος» τους καλείται να πραγματοποιεί τις συναντήσεις του κάθε Δευτέρα. Ο σεβασμός προς τους συμμαθητές και τους δασκάλους αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες. Τα παιδιά γνωρίζουν επίσης ότι πρέπει να ακούν με προσοχή τους υπόλοιπους συνομιλητές, αλλά και να λένε την αλήθεια. Το παιχνίδι προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση στους συμμετέχοντες, όταν είναι ομαδικό και δεν περιέχει θυμούς, τσακωμούς ή κλάματα. Οι μαθητές γνωρίζουν ότι, πρέπει να προσέχουν τις πράξεις και τα λόγια τους, ώστε να μην πληγώνουν τους γύρω τους, να κρατούν τα μυστικά που τους εμπιστεύονται, να ζητούν άδεια για να χρησιμοποιήσουν πράγματα άλλων, αλλά και να παραδέχονται τα λάθη τους, ζητώντας συγγνώμη.