Ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων στα «θρανία» του 1ου Γυμνασίου Σύρου

«Ρο ταυ Δέλτα… η επιστροφή»

Ο Ρομπέν των Δασών, ένας από τους πιο γνωστούς και λαϊκούς ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενέπνευσε την κινηματογραφική ομάδα «CINEφο» του 1ου Γυμνασίου Σύρου για τη δημιουργία της δεύτερης ταινίας της.

Πρώτη δουλειά της ομάδας ήταν η ταινία μικρού μήκους “Μετά το ΟΧΙ, μια φανταστική ιστορία”, η οποία ετοιμάστηκε για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Το επόμενο βήμα της ήταν η ταινία «Ρο ταυ Δέλτα… η επιστροφή», με την οποία το σχολείο θα λάβει μέρος στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema…διάβασες;».

Σύμφωνα με την υπόθεση, ένα σχολείο είναι αναστατωμένο από αλλεπάλληλες κλοπές. Ένα κορίτσι αποφασίζει να δράσει “δυναμικά” για να χτυπήσει την αδικία της φτώχειας. Δυο ομάδες παιδιών που τους χωρίζουν ήδη πολλά, οικονομική επιφάνεια, σπίτια ακόμα και τα παπούτσια τους, παίρνουν θέση απέναντι στην ηθική, το δίκαιο, την αλληλεγγύη. Θα τους ενώσουν τελικά τρία γράμματα …Ρο ταυ Δέλτα.

Στην ταινία έπαιξαν οι: Ελίζα Καζόλη, Φίλιππος Μπαξόπουλος, Κυριάκος Κολσούζογλου, Μανώλης Παπαμακάριος, Δήμητρα Ντόκα, Αντώνης Μόρκος, Ευαγγελίνα Τσίρκα Αμίσι, Κωνσταντίνος Ρούμελης, Αντώνης Καρμπόγλου, Αρμπιόνα Μπούζη και οι: Γιώργος Σκιάφος, Ηλίας Μωυσίδης, Μαρία Κονδύλη, Ρούλα Γκορτσά, Ειρήνη Κελεπούρη, Μαργαρίτα Παράβαλου, Χρήστος Κόλλιας. Συμμετείχαν οι: Τάσος Κορωναίος και Παναγιώτης Κυρίτσης.

Το σενάριο έγραψαν οι μαθητριες: Αρμπιόνα Μπούζη, Ναταλία Ζερβουδάκη, Εύα Βενιού και Μαργαρίτα Παπουτσάκη. Την ταινία σκηνοθέτησαν ο φιλόλογος Χρήστος Κόλλιας και ο μαθηματικός Νίκος Κωνσταντίνου.

Η 7η Τέχνη στο σχολείο

Υπενθυμίζεται ότι, ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους 2017-2018 «Cinema…διάβασες;» διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Π.Ε. Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η ΕΡΤ Α.Ε. και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές των Νηπιαγωγείων, όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετέχει ένα ακόμη σχολείο της Σύρου και συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας με την ταινία «Ξέδετα Κορδόνια», η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατο φύλλο της «Κοινής Γνώμης».

Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής.

Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν με ταινία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation.

Οι ιδέες πηγαίνουν «CINEφο»

Στην κινηματογραφική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Σύρου «CINEφο» συμμετέχουν 20 μαθητές. Σκοπός της είναι η συμμετοχή της σε μαθητικούς κινηματογραφικούς διαγωνισμούς, όπως το «Cinema…διάβασες;» και το «Cineμάθεια» στη Χίο.

«Η διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας αρέσει πολύ στα παιδιά, τα οποία με κέφι και ενθουσιασμό ανταποκρίνονται σε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Κόλλιας.

Η επόμενη ταινία του 1ου Γυμνασίου Σύρου θα είναι βασισμένη σε συγκεκριμένη ενότητα σχολικού μαθήματος, η οποία προσφέρει τροφή για δημιουργία.

Σημειώνεται ότι, «CINEφο» ήταν το όνομα της κινηματογραφικής ομάδας του ΓΕΛ Σύρου, υπεύθυνος της οποίας ήταν ο κ. Κόλλιας.