Στη Σύρο εκπαιδευτές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” για την πραγματοποίηση ενημερωτικού προγράμματος στους μαθητές των Λυκείων

Η οδική ασφάλεια “ασπίδα” της ανθρώπινης ζωής

Θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση κατά το διήμερο 19 – 20 Μαρτίου και ανοικτή εκδήλωση στην πλατεία Μιαούλη

Την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για θέματα οδικής ασφάλειας κι ως εκ τούτου για τη σημασία που έχουν αναφορικά με την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, θα έχουν εντός του μήνα συνολικά οι μαθητές των Λυκείων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, μετά από ενέργειες της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Συγκεκριμένα, εκπαιδευτές από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” έχουν προσκληθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων προκειμένου να αναπτύξουν στη μαθητική κοινότητα των Λυκείων ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, το οποίο θα περιλαμβάνει θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη σημασία της ορθής οδικής συμπεριφοράς, μέσα από αξιοποίηση ιδιαίτερου εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί.

Πέραν των ανωτέρω και των ενημερωτικών ομιλιών που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές, χρήσιμο είναι να τονισθεί πως, κατά το διήμερο 19 – 20 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί να γίνει και ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για τον κόσμο, στην πλατεία Μιαούλη.

Αξιοποίηση προσομοιωτών ανατροπής οχήματος, πρόσκρουσης και μέθης

Δίνοντας το γενικό περίγραμμα του προγράμματος “Καν΄το σωστά” που θα αναπτυχθεί από τρεις εκπαιδευτές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκειακού Συγκροτήματος του Μάννα, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος υπήρξε αναλυτικός αναφέροντας πως σε αυτό προβλέπονται εκτός της θεωρητικής ενημέρωσης και βιωματικές μέθοδοι.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως θα αξιοποιηθεί ένας Προσομοιωτής ανατροπής οχήματος που όπως εξήγησε, πρόκειται για όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360 μοίρες γύρω από τον διαμήκη άξονά του και παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής ανατροπής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.

Επιπλέον έκανε αναφορά στον Προσομοιωτής Πρόσκρουσης που σύμφωνα με όσα πρόσθεσε είναι μία ειδική κατασκευή που προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα, ωστόσο, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας σε χαμηλές ταχύτητες (πχ. Εντός πόλης). Τέλος, γνωστοποίησε πως στη βιωματική εκπαίδευση προβλέπεται και η χρήση γυαλιών προσομοίωσης μέθης που επί της ουσίας αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ σε διαφορετικές τιμές. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους. Προαιρετικά προβλέπεται και η υλοποίηση ενημερωτικής εσπερίδας για ενήλικες πολίτες.

Ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση της σχολικής κοινότητας

Στην τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, ο κ. Βακόνδιος μίλησε για την προσπάθεια και τη σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας λέγοντας τα παρακάτω: “Θεωρούμε πολύ σημαντική τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο την ευαισθητοποίηση πρώτα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δηλαδή συνολικά της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Τα νούμερα δυστυχώς για τα τροχαία ατυχήματα είναι πολύ άσχημα τόσο για τη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κάθε μέρα στην Ελλάδα “χάνονται” δύο άνθρωποι από τροχαία ατυχήματα και τρεις μένουν ανάπηροι ενώ και στην Περιφέρειά μας, το Νότιο Αιγαίο βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση σύμφωνα με την κατάταξη της Eurostat σε υψηλότερο αριθμό θανάτων, σε τροχαίες συγκρούσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Κατανοούμε όλοι ότι το κόστος από τα τροχαία είναι τεράστιο και κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο όταν μιλάμε για απώλεια ανθρώπων”, ενώ ανέφερε πως το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται για να περάσει μηνύματα υπέρ της ανθρώπινης ζωής και να αναδείξει πως αυτή η “υπόθεση” αφορά όλους μας.

Διευκρίνισε τέλος πως, το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Ο ρόλος του Ινστιτούτου

Τα τελευταία 10 χρόνια το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με συνέπεια στις αξίες του καταβάλλει αδιάλειπτες προσπάθειες για την εξάλειψη των τροχαίων και την προστασία της ζωής στο δρόμο προσπαθώντας να: Κινητοποιήσει & υποστηρίξει την Πολιτεία σε δράσεις που προάγουν την Οδική Ασφάλεια Διαμορφώσει κουλτούρα οδηγικής συμπεριφοράς στους χρήστες του δρόμου υλοποιώντας ακατάπαυστα δράσεις και καμπάνιες για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Να ενεργοποιήσει τους πολίτες και την κοινωνία υλοποιώντας καλές πρακτικές σε θέματα υποδομών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του: “Είδαμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο, παντρέψαμε καλές πρακτικές, διεθνώς αναγνωρισμένες, και τις υλοποιήσαμε σε ένα καινοτόμο μοντέλο δράσης και πρακτικών που βασίζεται στην τεχνολογία. Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. έχουμε εκπαιδεύσει: περισσότερα από 125.000 παιδιά Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας εκπαίδευσης και 140.000 πολίτες που παρακολούθησαν συστηματικά τα προγράμματά μας, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών στους οποίους έφτασαν τα μηνύματά μας”.