Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης πέταξαν στους «Ουρανούς της Ερμούπολης» μαζί με την Ειρήνη Δράκου

Πολύτιμη βοήθεια από θαυμάσιους ανθρώπους

Τις γνώσεις και τα αποτελέσματα της προσωπικής της έρευνας σχετικά με τις οροφογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό αρκετών νεοκλασικών κτιρίων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, μοιράστηκε με τους μαθητές της Γ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης η κ. Ειρήνη Δράκου.

Η επίσκεψη της συνταξιοδοτηθείσας εκπαιδευτικού και -επί σειρά ετών- Διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Σύρου στο 1ο Δημοτικό, προσέθεσε άλλο ένα πολύτιμο «λιθαράκι» στη -μέχρι τώρα επιτυχημένη- πορεία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι ουρανοί της Ερμούπολης», το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Γ’ Τάξης, Βέτα Αποστολίδου και Γιάννης Γαραντζιώτης, υποδέχτηκαν με χαρά την κ. Δράκου, η οποία μίλησε στα παιδιά για την ενασχόλησή της με το θέμα των οροφογραφιών, στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών που υλοποίησαν κατά το παρελθόν τάξεις του Λυκείου. 

Δάσκαλοι που ενδιαφέρονται, μαθητές που ανταποκρίνονται

Η ενεργή συμμετοχή και η θερμή ανταπόκριση των παιδιών κατάφεραν να εξαφανίσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή το αρχικό άγχος της καλεσμένης η οποία, όπως δήλωσε, δεν ήταν σίγουρη για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται κάποιος σε μικρά παιδιά, δεδομένης της πολυετούς συναναστροφής της με μεγαλύτερους μαθητές.

«Άδικα αγωνιούσα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήταν τόσο άνετοι και ομιλητικοί. Απαντούσαν στις ερωτήσεις μου με θάρρος, ωραίο τρόπο και σωστά ελληνικά.  Έκαναν παρατηρήσεις πάνω στις διαφάνειες που είχα ετοιμάσει και οι δάσκαλοί τους, διακριτικά παρόντες, εξηγούσαν όποτε αυτό ήταν απαραίτητο».

Καταλήγοντας, η κ. Δράκου ευχαρίστησε την Τάξη για την υπέροχη φιλοξενία που της επεφύλαξε και τη συνεχάρη για την αξιοθαύμαστη δουλειά της. «Όσο υπάρχουν δάσκαλοι που ενδιαφέρονται και μαθητές -μικροί και μεγάλοι- που ανταποκρίνονται, που μελετούν και προβάλλουν ό,τι ο τόπος μας παρέχει, που προσεγγίζουν κριτικά και συνδυαστικά τα θέματα τους και που εργάζονται ομαδικά, τίποτα δεν χάνεται», υπογράμμισε.

Πολύτιμη σε ιστορικές πληροφορίες επίσκεψη

Την ευγνωμοσύνη της προς όλους εκείνους που στηρίζουν το πρόγραμμα της Γ’ Τάξης, προσφέροντας πρόθυμα και απλόχερα τη βοήθειά τους, εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» η εμπνεύστρια των «Ουρανών της Ερμούπολης», Βέτα Αποστολίδου.

Όπως τόνισε, οι μαθητές ανυπομονούν για τη διάδρασή τους με την τοπική κοινωνία και απολαμβάνουν κάθε δράση που τους φέρνει ακόμα πιο κοντά στη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας.

«Τα παιδιά ένιωσαν οικεία με την κ. Δράκου, τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το έργο των παιδιών του Λυκείου, που μας παρουσίασε και μάλιστα, μου ζήτησαν να κάνουμε κάτι παρόμοιο κι εμείς. Επίσης, μου είπαν πως ήταν πολύ χαμογελαστή και καθόλου αυστηρή και αυτό τους άρεσε πολύ. Της έκαναν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και με πολλή υπομονή η κ. Δράκου απάντησε σε όλους τους μαθητές. Ακόμη και αν αυτές ξέφευγαν από το κυρίως θέμα και αφορούσαν κάτι άλλο. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την τιμή που μας έκανε και θα της φυλάξουμε ένα λεύκωμα για να θυμάται πάντα αυτήν την πολύτιμη, σε ιστορικές πληροφορίες, επίσκεψή της».