Περίπατος των μικρών Φρερ στην Άνω Σύρο

Την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου είχαν χθες το πρωί τα παιδιά του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» και του Προνηπίου του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά».

Ο περίπατος πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα σχέδια εργασίας που υλοποιούνται στα δύο τμήματα, με το  Νηπιαγωγείο να έχει ως θεματική τη Διαφορετικότητα, ενώ το Προνήπιο τη Λαϊκή Παράδοση.

Πρώτος σταθμός παιδιών και νηπιαγωγών ήταν ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τη Μονή Καπουκίνων, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να  πάρουν το πρωινό τους στον κήπο της Μονής και στη συνέχεια να ξεναγηθούν από τον πατέρα Paulino στο Μουσείο και την εκκλησία του Μοναστηριού. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση  στο Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη και στο Μουσείο των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Η όλη εξόρμηση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια στην Καμάρα.

Τα παιδιά μέσα από αυτό τον περίπατο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του τόπου τους, να μάθουν αρκετά στοιχεία της λαϊκής τους παράδοσης και να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς στα σοκάκια του οικισμού. Επιπλέον, είδαν από κοντά την καθημερινότητα  ανθρώπων που έχουν επιλέξει να αφιερώσουν τη ζωή τους στον Θεό και στον συνάνθρωπο, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας, καθώς και το πόσο διαφορετικά ζούσαν οι άνθρωποι στη Σύρο πριν πολλά χρόνια, χωρίς τις σημερινές ανέσεις, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιώντας στο έπακρον τα υλικά της φύσης.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας μάλιστα δώσει τον λόγο τους στους Μοναχούς Καπουκίνους ότι θα τους επισκεφθούν ξανά.