Διάλεξη στη Σύρο από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

"Σπουδές στη Γαλλία και επαγγελματικός προσανατολισμός"

  • Πέμπτη, 22 Μαρτίου, 2018 - 11:51

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου 2018 η διάλεξη που πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Ι στα πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον  μήνα της Γαλλοφωνίας,   που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης  και τη Σχολική Σύμβουλο Γαλλικής Νοτίου Αιγαίου κ. Ευτυχία Νικολακοπούλου με θέμα: «Σπουδές στη Γαλλία και επαγγελματικός προσανατολισμός».

Η κ. Νικολακοπούλου ως συντονίστρια και συνδιοργανώτρια αφού  υποδέχτηκε τον Δήμαρχο Σύρου κ. Γεώργιο Μαραγκό καθώς και  τους ομιλητές,  παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δήμαρχος Σύρου ο οποίος με τη σειρά του μας καλωσόρισε όλους και τόνισε ότι «η γλωσσομάθεια, αποτελεί «κλειδί» για την επαγγελματική επιτυχία, καθώς, ειδικά στην Ευρώπη, η γνώση και η ευχέρεια σε περισσότερες από δυο γλώσσες αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Αφού συνεχάρη  θερμά τους μαθητές του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος», οι οποίοι κατέκτησαν την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς που με απεριόριστη υπομονή μοχθούν για το καλό των παιδιών τους, ώστε σήμερα να είναι υπερήφανοι για τις επιδόσεις τους».

Στη  εκδήλωση αυτή κεντρικός ομιλητής ήταν  ο κ. Νικόλας Χριστοδούλου, Διευθυντής του τμήματος των εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου   της Ελλάδας ο οποίος  παρουσίασε με λεπτομέρεια τη Γαλλοφωνία- μια μεγάλη οικογένεια, τα γαλλικά διπλώματα-οικογενειακό διαβατήριο και τις  σπουδές στη Γαλλία – ποια είναι η προετοιμασία και γιατί διαλέγουμε τις γαλλόφωνες χώρες. Ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις οι οποίες απασχολούσαν τους νέους σχετικά με τα δίδακτρα, την φοιτητική ταυτότητα και το κόστος ζωής ενός φοιτητή στη Γαλλία. Το ενδιαφέρον των ακροατών επικεντρώθηκε στις σύγχρονες σκληρές επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, η βιολογία και η χημεία που δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάζουν και να πληρώνονται ταυτόχρονα. Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε τη σημασία ενός σωστού προσανατολισμού-ενημέρωσης και προετοιμασίας κάθε υποψήφιου φοιτητή προκειμένου να επιλέξει τις κατάλληλες σπουδές που θα αναδείξουν το ταλέντο του τονίζοντας το ρόλο των Γαλλικών Πανεπιστημίων σε αυτό τον τομέα. Όταν ένας φοιτητής δεν τα πηγαίνει καλά σε μια σπουδή και δεν περάσει στα δύο χρόνια, τότε αντιλαμβάνεται καλύτερα ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Τέλος μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι η βαθμολόγηση στη Γαλλία είναι πιο αυστηρή.

Μετά την παρέμβαση του κ. Χριστοδούλου ο κ. Laurent Lafrechoux, καθηγητής της Maison rurale familiale της (Αγροτικής Οικογενειακής Σχολής) της πόλης St Etienne της Γαλλίας, που ήλθε στο νησί μας  με  το πρόγραμμα Erasmus + και συνεργάζεται  κ. Λεονάρδο Παλαιολόγο, μίλησε για το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γαλλία λέγοντας ότι "το δημόσιο σχολείο στη Γαλλία βασίζεται σε τρεις κύριες αρχές που είναι:  αρχικά ο υποχρεωτικός χαρακτήρας (κάθε παιδί στη Γαλλία πρέπει να πάει στο σχολείο από την ηλικία των 6 έως τα 16 χρόνια), η εκπαίδευση είναι δωρεάν ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα και εκτιμάται ότι στη Γαλλία το δημόσιο σχολείο δεν προορίζεται να μεταφέρει  αξίες διότι η θρησκεία στη Γαλλία είναι θέμα προσωπικών πεποιθήσεων και ο  καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε ότι θέλει.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της AFASYR τονίζοντας ότι η Σύρος έχει προνομιούχους δεσμούς και ρίζες με τη Γαλλία και τη Γαλλοφωνία και ότι το ελληνικό λεξιλόγιο αντικατοπτρίζεται πάντα στη γαλλική γλώσσα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλία του κ. Παλαιολόγου σχετικά με τα προγράμματα Erasmus +και τη χρησιμότητα για την επιμόρφωση αλλά και για την εύρεση εργασίας στη συνέχεια.

Έχουμε εμπειρία στο κοινοτικό πρόγραμμα ERASMUS PLUS ως οικοδεσπότης που προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μια επαγγελματική εμπειρία πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, ακολουθούμενη από γλωσσική και πολιτιστική κατάρτιση.
Οι συνεργάτες μας προς το παρόν είναι:
• Επαγγελματικό Λύκειο, Τεχνικό Γυμνάσιο MYRIAM της Τουλούζης
• Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κηπευτικών του Machecoul MFR
• Αγροτικό Ινστιτούτο La Charmeliere de Carquefou
• Λύκειο Γενικής Παιδείας και Γεωργικής Τεχνολογίας του Heugas
• Λύκειο του αγροτικού οικογενειακού σπιτιού του Αγίου Ετιέν
• Γαστρονομικό Γυμνάσιο της Chorzow στην Πολωνία.
• Escola Profissional του Σαντο Τίρσο - Πορτογαλία
• Κέντρο Σπουδών "Στέφανος ο Μαρί και Σφάντ" Πασκάνι - Ρουμανία

Στο τέλος των ομιλιών η κ. Ευτυχία Νικολακοπούλου ευχαρίστησε τους ομιλητές και μαζί με τον  κ. Χριστοδούλου απένειμαν τα βραβεία στους μαθητές του Ιδιωτικού Γαλλικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος» αφού συνεχάρησαν τα ίδια, τους γονείς και την καθηγήτριά τους κα Μαργαρίτα Δεναξά.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι σήμερα οι νέοι χρειάζονται καθοδήγηση για την σωστή επιλογή της ξένης γλώσσας που θα τη χρησιμοποιήσουν αργότερα για τις σπουδές που θα ακολουθήσουν, αλλά και ως εφαλτήριο για δυνατότητα σπουδών και σταδιοδρομίας.