Θέατρο, τραγούδι, εικαστικά, χορός, video art και πολλές ακόμα εκπλήξεις στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας

Καλλιτεχνική συνάντηση μικρών και μεγάλων μαθητών

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο ευρύτερο κοινό δείγματα της δουλειάς που πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, θα έχουν και φέτος οι μαθητές της Θήρας και της Θηρασιάς, στο πλαίσιο μίας μεγάλης διοργάνωσης που ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία και ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του σχολείου.

Το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασιάς με την επιμέλεια της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Θήρας θα διεξαχθεί από 4 έως 6 Μαΐου 2018 στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF), στη Βλυχάδα.

Εικαστικές δημιουργίες, μουσική, χορός, θέατρο, τραγούδι, φωτογραφία, ζωγραφική και τεχνολογία περιλαμβάνονται στους άξονες δραστηριοτήτων της τριήμερης διοργάνωσης, η οποία επιστρέφει ανανεωμένη και πιο γεμάτη, έχοντας μάλιστα λάβει και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Ένθερμη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας

Στο φετινό Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, καθώς και μερικά νηπιαγωγεία.

Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε από το σύνολο των εκπαιδευτικών, παιδιών και γονέων, δημιουργώντας τις καλύτερες εντυπώσεις και παράλληλα, μεγάλες προσδοκίες για το επόμενο. «Ξεκινήσαμε το εγχείρημα πέρυσι, με μεγάλη περιέργεια για την απήχηση και την επίδραση που θα είχε στην εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα, την ευρύτερη κοινωνία της Σαντορίνης», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Θήρας Ιωάννα Βαμβακούρη – Βαρβαρήγου.

Την πρώτη χρονιά συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.500 παιδιά, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός δεδομένου ότι, το νησί διαθέτει 2.500 μαθητές. Οι δράσεις των σχολείων διαδέχονταν η μία την άλλη, ανά 15-20 λεπτά. Η επιτυχία της διοργάνωσης οδήγησε στην αύξηση των φετινών  συμμετοχών και στον εμπλουτισμό του προγράμματος με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, υπήρχε μία μόνο αίθουσα για τα εικαστικά δρώμενα, ενώ αυτή τη φορά έχουμε τρεις. Σημαντική θέση στο πρόγραμμα κατέχει και το θέατρο με επτά συνολικά παραστάσεις, κάποιες εκ των οποίων προετοιμάστηκαν αποκλειστικά για το φεστιβάλ. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η διοργάνωση ανοίγει τον δρόμο για έναν υγιή συναγωνισμό των σχολείων και ταυτόχρονα δίνει το βήμα στους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών», τόνισε η κ. Βαμβακούρη.

Ανοιχτή η πόρτα σε άλλα σχολεία των Κυκλάδων

Τις επόμενες ημέρες, τα σχολεία θα ξεκινήσουν τις πρόβες τους, προκειμένου τα παιδιά, πέρα από το στάδιο της δημιουργίας, να εξοικειωθούν και με τον τρόπο παρουσίασης ενός καλλιτεχνικού δρώμενου. Στους χώρους θα υπάρχουν επαγγελματίες φροντιστές ήχου και φωτισμού.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Θήρας, του ΔΑΠΠΟΣ, του SAF, καθώς και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος των υπευθύνων είναι η διεύρυνση της διοργάνωσης με τη συμμετοχή σχολείων και από άλλα νησιά των Κυκλάδων. «Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο, είναι οι ενδεχόμενος δυσκολίες στη μετακίνηση και διαμονή των ενδιαφερόμενων σχολείων, καθώς το φεστιβάλ διοργανώνεται σε high season για τη Σαντορίνη», κατέληξε η κ. Βαμβακούρη.

Γνωριμία των μαθητών με την Αμπελοοινική παράδοση του νησιού

Την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας έλαβαν επίσης τα σεμινάρια Αμπελοκαλλιέργειας και Παραγωγής Οίνου για μαθητές από τα δημοτικά σχολεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με τους γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού πραγματοποίησαν τον Φεβρουάριο σειρά σεμιναρίων για τα παιδιά της Δ’ και Ε’ τάξης δημοτικού, με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη. Το κάθε σεμινάριο διαρκούσε τρεις περίπου ώρες και περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο του νησιού, όπου οι 600 περίπου μαθητές -υπό την καθοδήγηση οινολόγων και γεωπόνων- ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαδικασία της παραγωγής του οίνου.

Στόχος του Δήμου Θήρας είναι να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου, αλλά και με καινούριες κατευθύνσεις και εναλλακτικές για το τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον. Η πρόσφατη ένταξη της Αμπελοοινικής Παράδοσης της Σαντορίνης στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας κάνει ακόμα μεγαλύτερο το κίνητρο για ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να γνωρίσει η νεότερη γενιά την παράδοση και έπειτα να τη συνεχίσει και να τη διατηρήσει. Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου. Τα σεμινάρια έχουν παρακολουθήσει, μέχρι σήμερα, 1100 παιδιά στο σύνολο των 2.500 μαθητών.

Προγραμματισμός δράσεων για τη 19η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Τέλος, η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας θα συμμετέχει και φέτος ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21-24 Ιουνίου), σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο, παράρτημα Θήρας.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί θα βγουν στους δρόμους ή στις πλατείες του νησιού, προβάλλοντας αφιλοκερδώς τη μουσική τους. Ήδη στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής συμμετέχουν η Οία (πλατεία Πλατσανής), τα Φηρά (δρόμος Μητρόπολης και Μέγαρο Γκύζη) και ο Πύργος (πλατεία).