Έναρξη του νέου κύκλου μαθημάτων οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Σύρου

«Η λειτουργία του δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη»

Τις πόρτες του στους μαθητές της Σύρου άνοιξε και πάλι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην περιοχή του Μάννα, με στόχο να προσφέρει τεχνογνωσία, εμπειρία και πρακτικές γνώσεις για την καλύτερη συμπεριφορά παιδιών και οδηγών στους δρόμους.

Σημειώνεται ότι, το Πάρκο παρέμεινε για έναν χρόνο κλειστό, λόγω των εκκρεμοτήτων που έπρεπε να διευθετηθούν από το αρμόδιο -για τη λειτουργία του- Τμήμα Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σχετικά με τη συντήρηση του εξοπλισμού και του οδικού δικτύου του.

Ωστόσο, χάρη στην επιμονή και τις προσωπικές προσπάθειες της προϊσταμένης του, Δήμητρας Βουτσαρά, αλλά και την αγαστή συνεργασία του Τμήματος με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τις σχολές οδηγών του νησιού, άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη του νέου κύκλου μαθημάτων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς.

Το Πάρκο θα υποδέχεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη μαθητές της Γ’ και Δ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων, ενώ από τα μέσα του προσεχούς Μαΐου, αναμένεται να λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής για το κοινό, δύο απογεύματα την εβδομάδα.

Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησής του

Στα αρχικά σχέδια του Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού ήταν η επαναλειτουργία του Πάρκου το επόμενο σχολικό έτος (2018-2019). Ωστόσο, κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας, η κ. Βουτσαρά, η υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΠΕ Κυκλάδων, Χρυσάννα Διαμαντή και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Οδήγησης στη Διεύθυνση Μεταφορών, Φώτης Τσαντήλας έκριναν εφικτή την άμεση λειτουργία του χώρου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία έως το τέλος του τρέχοντος διδακτικού έτους.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στις αθλητικές εγκαταστάσεις και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να προβούμε στη συντήρηση του οδικού δικτύου», τόνισε η κ. Βουτσαρά, προσθέτοντας ότι, παρά την υποστελέχωσή του, το Τμήμα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε και στους εθελοντές – εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών, Φραγκίσκο Ρούσσο, Στέφανο Μπερτάκη και Γιάννη Λούβαρη οι οποίοι αφιερώνουν τον χρόνο τους για να διδάξουν αφιλοκερδώς και με προθυμία τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς στα παιδιά του νησιού. Καταλήγοντας, κατέστησε γνωστό ότι, η συντήρηση του εξοπλισμού και του οδικού δικτύου βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου το Πάρκο να οργανωθεί καλύτερα και να υποδεχτεί από τον Σεπτέμβριο του 2018, περισσότερες τάξεις.

Την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκος Βακόνδιος. «Η οδική ασφάλεια είναι πολύ σημαντική και αποτελεί υπόθεση όλων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το Νότιο Αιγαίο είναι από τις πρώτες περιοχές στην Ευρώπη σε ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων και πρέπει όλοι να συνδράμουμε για να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί». Σημείωσε μάλιστα πως ο Δήμος υποστηρίζει εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στην οδική ασφάλεια. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η δράση για τους μαθητές Λυκείου με προσομοιωτές κ.α. που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν από έναν περίπου μήνα.

Για μία όμορφη πόλη χωρίς ατυχήματα

Τη σημασία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής υπογράμμισε με τη σειρά της η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χ. Διαμαντή, εξηγώντας πως η λειτουργία του δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. «Έχει μεγάλη σημασία, κοινωνική, πολιτική και οικονομική. Πολύ συχνά δεν την αξιολογούμε. Οι περισσότεροι κυκλοφορούμε με αυτοκίνητο και μηχανές. Το να ξέρουμε πώς να προστατευόμαστε είτε ως οδηγοί, είτε ως πεζοί είναι βασικό για να έχουμε μια πόλη όμορφη χωρίς ατυχήματα, που να την απολαμβάνουμε, οι πεζοί να προχωρούν με ασφάλεια, τα αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα σωστά και να μην υπάρχουν ατυχήματα που αποτελεί μεγάλη μάστιγα σε όλες τις χώρες και τη δική μας». Καταλήγοντας, η κ. Διαμαντή ευχήθηκε να δοθούν περισσότερα χρήματα και να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι για την εξέλιξη του Πάρκου.

Πολύτιμη η συμβολή των εθελοντών εκπαιδευτών

Στην πολύτιμη συμβολή των δασκάλων οδήγησης του νησιού στην εκπαίδευση των παιδιών αναφέρθηκε ο κ. Τσαντήλας. «Πιστεύουμε ότι, τα τελευταία 10 χρόνια, με ένα κενό δύο ετών, το πάρκο έχει επιδείξει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που τουλάχιστον τα παιδιά και οι άνθρωποι κυκλοφορούν στη Σύρο», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστή την πιθανότητα μελλοντικής φιλοξενίας μαθητών μεγαλύτερων τάξεων και άλλων νησιών. «Στόχος μας είναι αυτό το μοντέλο που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και λειτουργεί από ένα εξειδικευμένο προσωπικό, όπως οι δάσκαλοι οδήγησης, να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Θα πάμε πιο πέρα. Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν πάρα πολλά με την εθελοντική εργασία τους, αφήνουν τις δουλειές τους για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά μας και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε, κρίνοντας απαραίτητη τη συμβολή του Δήμου για να διατηρηθεί το Πάρκο σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Καλλιέργεια οδικής κουλτούρας στις μικρές ηλικίες

Από την πλευρά τους, οι τρεις εθελοντές εκπαιδευτές ευχαρίστησαν θερμά τους υπεύθυνους του Πάρκου για την εμπιστοσύνη τους και για την ευκαιρία που τους δίνουν να θέσουν στις μικρές ηλικίες τις βάσεις για την ανάπτυξη μίας σωστής οδικής κουλτούρας, η οποία μελλοντικά θα αποφέρει καρπούς. Εξέφρασαν μάλιστα τη χαρά τους για το γεγονός ότι πολλά παιδιά του νησιού έχουν ήδη αποκτήσει κυκλοφοριακή αγωγή και χρησιμοποιούν τις διαβάσεις για να διασχίζουν τους δρόμους. «Τα παιδιά γνωρίζουν τα πολύ βασικά από τους δασκάλους τους, αλλά πιο εξειδικευμένες γνώσεις δεν έχουν. Ως εκ τούτου, εμείς εστιάζουμε στους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, οι οποίοι θα μάθουν από νωρίς τους κανόνες οδικής συμπεριφορές και θα είναι έτοιμοι στα 16 τους να βγάλουν ένα δίπλωμα οδήγησης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παρών στην έναρξη του νέου κύκλου μαθημάτων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ήταν και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννης Μαραγκός δηλώνοντας ότι η λειτουργία του χώρου ήταν ένας από τους βασικούς στόχους τους, ο οποίος επιτυγχάνεται χάρη στην καλή πρόθεση, τη σύμπραξη και τη συνένωση πολλών δυνάμεων.