Το “Recognize and Change” στο ΕΠΑΛ και στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ. – Λ. Σύρου

  • Πέμπτη, 19 Απριλίου, 2018 - 06:15

Οι νέοι εκπαιδευτές του διεθνούς έργου Recognize and Change της Βαρδακείου Σχολής, αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους πάνω στο θέμα «ταυτότητα και σχέσεις», ξεκίνησαν τα εργαστήρια αρχικά στο ΕΠΑΛ Σύρου.

Η Βαρδάκειος Σχολή, κατόπιν σχετικής αίτησης, έλαβε την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΠΕΘ) για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος στις 09/03/2018. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν πριν τις διακοπές του Πάσχα και είχαν μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση από τους μαθητές του ΕΠΑΛ. Μετά το Πάσχα τα εργαστήρια συνεχίζονται στο ΕΠΑΛ και θα ξεκινήσουν και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Σ’ αυτά θα συμμετέχει ένας νέος εκπαιδευτής από τη Βουλγαρία και ένας από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο της ανταλλαγής νέων εκπαιδευτών. Αντίστοιχα θα ταξιδέψουν δύο νέοι εκπαιδευτές από τη Σύρο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια στις εκεί δομές.

Πρόκειται για δωρεάν βιωματικά εργαστήρια με τη μέθοδο peer to peer, με θέμα την ταυτότητα και τις σχέσεις. Στόχο έχουν την καλύτερη γνωριμία μεταξύ των μαθητών, την έκφραση και παρουσίαση χαρακτηριστικών τους και τη συζήτηση γύρω από θέματα διαφορετικότητας και αποδοχής. Στο τέλος κάθε εργαστηρίου οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο σχετικό με το θέμα. Τα καλύτερα βίντεο θα βραβευθούν με χρηματικό ποσό που ορίζει το έργο, βάσει της δημοσιότητάς τους. Αυτό θα γίνει αφού ανέβουν όλα τα βίντεο στην πλατφόρμα του έργου, όπου ο καθένας θα μπορεί να τα δει και στη συνέχεια να ψηφίσει βάσει των προτιμήσεών του.

Παράλληλα, στις 22 Μαρτίου συναντήθηκαν οι ερευνητές των εταίρων του Recognize And Change στο Τορίνο. Η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο έτος (2018) θα αφορά στην καταγραφή των διακρίσεων και κρουσμάτων βίας, λόγω φύλου και μετανάστευσης, τις πρακτικές αντιμετώπισης των διακρίσεων και της επίσημης νομοθεσίας.

Ο κ. Στράτος Γεωργούλας, καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος και θα διεξαγάγει την έρευνα, εκπροσώπησε τη Βαρδάκειο Σχολή.