Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σήκωσαν «μανίκια» στο πλαίσιο του “Let’s do it Greece 2018”

Η «φλόγα» του εθελοντισμού στα σχολεία της Σύρου

Χρώμα, άρωμα και λάμψη αποκτούν αυτή την εβδομάδα οι αύλειοι χώροι των σχολικών μονάδων της Σύρου, στο πλαίσιο του πανελλαδικού, εθελοντικού – περιβαλλοντικού προγράμματος «Let’s do it Greece».

Από την περασμένη Δευτέρα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς έχουν σηκώσει «μανίκια» και πραγματοποιούν εργασίες για τον καλλωπισμό του σχολείου τους, φωνάζοντας δυνατά «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις».

Συντονιστής του προγράμματος είναι και φέτος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα το “Let’s  do it Greece”, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών δαπανών.

Καλλιέργεια ενεργών πολιτών

Ενεργό ρόλο στις δράσεις του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης έχουν οι γονείς των λιλιπούτειων μαθητών, οι οποίοι ανέλαβαν εθελοντικά τη βαφή των κιγκλιδωμάτων, των σκαλοπατιών και της εξωτερικής τοιχοποιίας του σχολείου. Το στίγμα τους θα αφήσουν και τα παιδιά, τα οποία θα πάρουν μολύβια και μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών τους πάνω στα σκαλοπάτια, ξεδιπλώνοντας τη φαντασία και το ταλέντο τους. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχαριστούν θερμά τόσο τους εθελοντές γονείς για την προσφορά και το κόπο τους, όσο και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος παρείχε τα απαραίτητα υλικά για τον εξωραϊσμό του νηπιαγωγείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Σχολικής Εβδομάδας Περιβάλλοντος, η γη και η συμπεριφορά ενός ενεργού πολίτη βρίσκονται στο επίκεντρο του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, το οποίο, φύτεψε χθες μαζί με τους μαθητές της Α’ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου, μαρούλια, κολοκυθάκια και άλλα προϊόντα.

Με τη σειρά τους, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης-Μάννα ζωγραφίζουν τους κοινόχρηστους χώρους, βάφουν κιγκλιδώματα και φυτεύουν δεντράκια.

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο Μανώλη Βορίση, κατασκευάζουν ταΐστρες για τις αδέσποτες γάτες της περιοχής των Τριών Ιεραρχών

Η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης θα καθαρίσει τον αύλειο χώρο του, θα φυτεύσει αρωματικά φυτά και θα διακοσμήσει το κηπάριό του.

Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" έφτιαξαν αφίσες από ανακυκλώσιμα υλικά (ύφασμα, χαρτί από περιοδικά και εφημερίδες, πλαστικά καπάκια κ.α.) με σκοπό να τις τοποθετήσουν το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου 2018 στις παραλίες του νησιού και με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τους λουόμενους. Έμφαση δίνεται στο πώς να συμπεριφέρονται σωστά (π.χ. δε θάβουμε τα απορρίμματα στην άμμο) στον τόπο που βρίσκονται. Επιπλέον, το σχολείο ετοίμασε τέσσερα μικρά μηνύματα με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία ηχογραφήθηκαν στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου με την πολύτιμη βοήθεια 4 μαθητών της Β΄ τάξης.

Το 1ο Λύκειο Κηφισιάς, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής του στη Σύρο θα συμμετάσχει στις εθελοντικές δράσεις που θα λάβουν χώρα στην παραλία του Γαλησσά.

Οι μαθητές του 6ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης ζωγραφίζουν και ομορφαίνουν το σχολείο τους, βάφοντας τους εξωτερικούς τοίχους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 1ου Γυμνασίου Σύρου φυτεύουν φυτά και δέντρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και βάφουν εξωτερικούς τοίχους της αυλής του, ενώ το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης διαμόρφωσε τον προαύλιο χώρο του και δημιούργησε κήπο. Στη Σχολική Εβδομάδα Περιβάλλοντος συμμετέχει και το Νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου.

«Γίνε η αλλαγή που περιμένεις»

Την αγάπη και την ευαισθησία τους για το περιβάλλον θα εκφράσουν για μία ακόμη φορά, σύλλογοι, κοινότητες και φορείς, πραγματοποιώντας την προσεχή Κυριακή, δράσεις σε διάφορα σημεία του νησιού. Σε αυτές περιλαμβάνονται: καθαρισμός παραλιών: Αζολίμνου, Βάρης, Αγκαθωπών, Φοίνικα, Γαλησσά, καθαρισμός μαρίνας Σύρου, δενδροφύτευση σε κοινόχρηστους χώρους της Ερμούπολης, καθαρισμός και εξωραϊσμός χώρου πρασίνου στο Κίνι (πλησίον π. λατομείου), φυτεύσεις και καλλωπισμός στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, καθαρισμός μικρού αλσυλλίου Καλιμέντο στα Λαζαρέτα.

Στις δράσεις συμμετέχουν οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο Σύλλογος Δρομέων Σύρου, ο Ναυτικός Πολιτιστικός Οικολογικός Όμιλος Κινίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γαλησσά, Φοίνικα, Ποσειδωνίας, Κρητών Σύρου, Λαζαρέτων και εθελοντές δημότες.