Προσβασιμότητα στην πόλη μας

  • Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2018 - 06:13

Στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία ήταν αφιερωμένη η πρώτη ημέρα της θεματικής εβδομάδας του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου για το φετινό διδακτικό έτος.

Οι μαθητές έμαθαν τον ορισμό και τη σημασία της προσβασιμότητας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης και κινητικές δυσκολίες μετακινούνται μέσα στις πόλεις. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, παρουσιάστηκαν επίσης λάθη και παραλείψεις που παρατηρούνται στις πόλεις και δυσκολεύουν τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων.

Στη συνέχεια, τα παιδιά μετακινήθηκαν στην πόλη με χρήση μπαστουνιού και δεμένα μάτια, έχοντας τη βοήθεια συνοδού. Οι μαθητές διένυσαν συγκεκριμένη διαδρομή με στόχο να νιώσουν πώς κινείται ένας τυφλός και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, κάνοντας κάτι που σε εμάς φαίνεται απλό.

Η δράση έλαβε χώρα απέναντι από την Πυροσβεστική υπηρεσία, στην είσοδο του λιμανιού και στην έναρξη του ποδηλατόδρομου στην παραλιακή ζώνη. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Ο ένας είχε τον ρόλο του τυφλού και ο άλλος του βοηθού. Ο τυφλός φορούσε μάσκα και κρατούσε ένα αυτοσχέδιο μπαστούνι. Στη μέση της διαδρομής άλλαξαν ρόλους. Επίσης μπήκαμε σε κάποιες υπηρεσίες για να δούμε τις δυσκολίες πρόσβασης που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει.

Στη συνέχεια μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, το σχολείο επισκέφτηκε την Πινακοθήκη Κυκλάδων και θαύμασε την έκθεση του Κώστα Καταγά «Ψυχής Περιστροφές» ο οποίος όντας ο ίδιος σε αναπηρικό καροτσάκι αφηγήθηκε στα παιδιά τις προσωπικές εμπειρίες τους και τα ξενάγησε στους εκθεσιακούς χώρους.