Παρουσίαση του αναμνηστικού λευκώματος «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης» της Γ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Μαθητές κερδισμένοι στη γνώση

Τον πλούτο, την ιστορία και την τέχνη του παρελθόντος της πόλης τους γνώρισαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης»,.

Σπουδαίες οροφογραφίες νεοκλασικών κτιρίων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων - δείγμα του πλούτου, της ιστορίας και της τέχνης του παρελθόντος της πόλης μας- κατέγραψε και ψηφιοποίησε η Γ’ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, δημιουργώντας ένα συλλεκτικό λεύκωμα, που παρουσιάστηκε χθες στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση, τα παιδιά γνώρισαν και μελέτησαν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους, πόλο έλξης επισκεπτών και θαυμαστών της τέχνης.

Το πρωτότυπο πρόγραμμα με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Βέτα Αποστολίδου και τον Γιάννη Γαραντζιώτη αποτέλεσε επίσης πρόσφορο έδαφος για να εξοικειωθούν τα παιδιά με την τέχνη του γραπτού και του προφορικού λόγου, να επικοινωνήσουν με την τοπική κοινωνία, να εφαρμόσουν τεχνικές που αφορούν μαθηματικές έννοιες (π.χ. σχήματα), να εκφραστούν μέσω της θεατρικής τέχνης και να αναπτύξουν τις έννοιες της συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας, δουλεύοντας ομαδικά.

Επιπλέον, έμαθαν την τέχνη της φωτογραφίας και του βίντεο, δοκίμασαν το επάγγελμα του ξεναγού, ήρθαν σε επαφή με κλασικά μουσικά έργα και αρχαίες τραγωδίες και συνέδεσαν το πρόγραμμα με όλα τα διδακτικά αντικείμενα των μαθημάτων. Τέλος, ανέπτυξαν κριτική σκέψη και αισθάνθηκαν τη χαρά της δημιουργίας.

Χρήσιμα και πολύτιμα αγαθά για όλη τους τη ζωή

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, όρεξη για δουλειά και με αγάπη γι’ αυτό που έκαναν. Συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους, βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και αντιμετώπιζαν με δικές τους προτάσεις τα προβλήματα που προέκυπταν. Κατά συνέπεια, έμαθαν να βοηθούν και να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Σε όλες τις επισκέψεις της τάξης στα κτίρια με τους «Ουρανούς», οι εκπαιδευτικοί δέχονταν συγχαρητήρια για τη συμπεριφορά και την υπακοή των μαθητών. Τα παιδιά γοητεύτηκαν από τον πλούτο των οροφογραφιών της Ερμούπολης, έμαθαν τι υπάρχει σε κάθε κτίριο, πότε έγινε και από ποιον, γιατί καταστράφηκε και από τι είναι φτιαγμένο.

Η παρουσίαση του αναμνηστικού λευκώματος, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, στελέχη της εκπαίδευσης και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Μαρίζα Αγγελοπούλου άνοιξε και έκλεισε με το τραγούδι «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης», πρωτότυπη σύνθεση του μουσικού Γιάννη Ρηγούτσου, σε στίχους των ίδιων των μαθητών.

Στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Χρήστος Βλαχόπουλος, ο οποίος υποστήριξε από την πρώτη κιόλας στιγμή το εγχείρημα, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πορεία.  

Δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη…

«Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν και τώρα πια, νιώθουμε πιο δημιουργικοί, πιο συνεργάσιμοι, πιο ασφαλείς για την επόμενη δράση της τάξης μας» σημείωσαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Β. Αποστολίδου και Γ. Γαραντζιώτης, καθιστώντας σαφές πως, μέσα από την όλη διαδικασία οι μαθητές και οι μαθήτριες βγήκαν κερδισμένοι στη γνώση, στην εφαρμογή της, στην εμπειρία, στη φαντασία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια. «Νιώσαμε την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και υλοποιήσαμε το παρόν λεύκωμα, που ευχόμαστε να βρει μία θέση στη βιβλιοθήκη σας, μα περισσότερο στην καρδιά σας».

Οι ίδιοι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους οικοδεσπότες των κτιρίων για τη θερμή φιλοξενία τους, καθώς επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, την Ειρήνη Δράκου, την Αργυρένια Παραμάνη, την Αγγελική Παπαλάκη, τον Παναγιώτη Κουλουμπή, τη Μαρίζα Αγγελοπούλου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, τη δασκάλα καλλιτεχνικών του 1ου Δημοτικού κ. Κατερίνα, η οποία δημιούργησε με όλες τις τάξεις του σχολείου από μία οροφογραφία σε καμβά και τον Γιάννη Πρίντεζη για το τελάρωμα των έργων.

Ένταξη των «Ουρανών» στο Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το πρόγραμμα υποστήριξε επίσης θερμά η αρχαιολόγος Μαρία Κονιώτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μέλος της Ομάδας Εργασίας για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, στις δράσεις του οποίου εντάχθηκαν και «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης».

Στη συνέχεια τα παιδιά, φορώντας μπλουζάκια με οροφογραφίες –μια ευγενική χορηγία του κ. Μανώλη Νιώτη- παρουσίασαν μερικούς από τους «θησαυρούς» που κρύβονται και στις σελίδες του λευκώματος. Αξίζει να σημειωθεί πως, επιπλέον μπλουζάκια προσέφερε στο σχολείο ο κ. Μάνος Σκοπελίτης.

Μικρά σαπούνια με εντυπωσιακές οροφογραφίες στις συσκευασίες τους προσφέρθηκαν από την επιχείρηση «Φύσις Κηραλοιφή Σύρος» της Αργυρένιας Παραμάνη, η οποία χάρισε στα παιδιά της Γ’ Τάξης από μία μεγάλη συσκευασία που κοσμεί μία καινούρια στη συλλογή της, οροφογραφία.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ποτά που προσέφερε ο Γιώργος Ζορμπάνος, γλυκά από τον κ. Σταύρο Κοή αλλά και πλούσια εδέσματα που ετοίμασαν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ιδιαίτερα γονείς της τάξης. Τη βραδιά συνόδευσαν υπέροχες μουσικές από τον Γιώργο Ρούσσο.

Οι μαθητές της Γ’ Τάξης έλαβαν από τους εκπαιδευτικούς το λεύκωμα, καθώς και ένα σιντί με την ταινία μικρού μήκους «Σύννεφα στον ουρανό», που εμπνεύστηκαν από την οροφογραφία στην οικία Κοή και δημιούργησαν με την τεχνική του stop-motion, χωρισμένοι σε ομάδες σεναριογράφων, φωτογράφων, αφηγητών και ζωγράφων.