Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο παζάρι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη

«Αποζημίωσή μας το χαμόγελο μαθητών και γονέων»

Ολόκληρη την κοινωνία της Σύρου ένωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Παζάρι χειροποίητων κατασκευών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ενός σχολείου που διδάσκει σε όλους μας ότι, η αληθινή ομορφιά βρίσκεται στην ιδιαιτερότητα του καθενός.

Το παζάρι, που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του σχολείου, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την προσπάθεια των εκπαιδευτικών να βοηθήσουν τους μαθητές να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομοι.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το Πρόγραμμα Κουζίνας, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά επιλέγουν τα ίδια τι θα μαγειρέψουν, ζωγραφίζουν και γράφουν τη συνταγή, πηγαίνουν στα μαγαζιά, επιστρέφουν στο σχολείο και την εκτελούν, με στόχο να μάθουν να κόβουν, να καθαρίζουν και να χειρίζονται τα μαχαίρια.

Η προετοιμασία για το παζάρι ξεκινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου. «Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να κόβουν, να κολλούν, να δένουν και να μετρούν», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Μαρία Νευροκοπλή.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι τόσο η δημιουργική απασχόληση των μαθητών, όσο και η συγκέντρωση εσόδων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της μονάδας. «Δυστυχώς, τα χρήματα που εγκρίνονται από τη Σχολική Επιτροπή είναι πολύ λίγα και φτάνουν ίσα-ίσα για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς του τηλεφώνου».

Συμπράξεις με σχολεία γενικής παιδείας

Μέσα από εποικοδομητικά προγράμματα, ενδιαφέρουσες δράσεις και συμπράξεις με άλλες μαθητικές κοινότητες, το προσωπικό κρατά τα παιδιά ενεργά, οδηγώντας τα στη μάθηση και στην ένταξή τους μέσα στην κοινωνία.

 «Υπάρχει πάρα πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στους μαθητές μας και τα παιδιά της γενικής παιδείας. Η εκπαίδευση είναι αμφίδρομη», σημείωσε η κ. Νευροκοπλή.

Παρά το γεγονός ότι, το Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ένα κτίριο παλαιό και διώροφο που δυσχεραίνει τη μετακίνηση των μαθητών με αμαξίδια, η ίδια αναγνωρίζει σε αυτό ένα μεγάλο πλεονέκτημα, τη χρήση κοινής αυλής με το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το 2ο Νηπιαγωγείο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, τα οποία συνυπάρχουν στο ίδιο συγκρότημα.

«Εκεί γίνονται οι φιλίες, εκεί γίνεται η ενσωμάτωση των δικών μας παιδιών και εκεί μαθαίνουν και τα παιδιά της γενικής παιδείας να αγαπούν και να αγκαλιάζουν παιδιά με άλλες ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Αρκεί να υπάρχει, όπως τώρα, πολύ καλή συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς».

Θερμή υποστήριξη από την τοπική κοινωνία

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε θερμά τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης, οι οποίοι έλαβαν σοβαρά υπόψιν τις ανάγκες του σχολείου και συνέβαλαν τα μέγιστα στην έγκαιρη στελέχωσή του, από την αρχή του τρέχοντος έτους. «Τα παιδιά δούλεψαν αμέσως με φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους. Δεν έχουμε κανένα παράπονο».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε επίσης στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που διεκδίκησαν και πέτυχαν να έχουν ανθρώπους δίπλα στα παιδιά τους, αλλά και στη Δημοτική αρχή, η οποία βρίσκεται πάντα δίπλα τους.

«Συγκινούμαι, γιατί δεν προλαβαίνω να ζητήσω κάτι και αυτό πραγματοποιείται», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πέρασμα των ετών, το παζάρι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια όχι μόνο παιδιών, εκπαιδευτικών, φίλων και συνεργών, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, η οποία το αναμένει για να στηρίξει την προσπάθεια και το έργο των μαθητών. «Το σχολείο αρχίζει να ανοίγεται στην κοινωνία και οι άνθρωποι πλέον μας γνωρίζουν. Προσωπικός μου στόχος είναι να μετατρέψω αυτό το σχολείο, το οποίο στο παρελθόν ήταν δακτυλοδεικτούμενο, σε ένα σχολείο, όπου οι γονείς θα στέλνουν με χαρά τα παιδιά τους και θα είναι υπερήφανα γι’ αυτό», υπογράμμισε η κ. Νευροκοπλή.

Το παζάρι πλαισίωσαν μουσικά ο Γιάννης Ρούσσος και ο Αλέξανδρος Μήτσης, οι οποίοι έπαιξαν και τραγούδησαν μαζί με τα παιδιά του σχολείου.