Αυτούσια η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου

Πορεία από το ΤΜΣΠΣ ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου

  • Δευτέρα, 4 Ιουνίου, 2018 - 12:29

Με αφορμή τη δημοσίευση της ανακοίνωσης από το Σύλλογο Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης, σχετικά με την όχληση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων, σαν Σύλλογος δώσαμε μια πρώτη απάντηση μέσα από σχετικό δελτίο τύπου που αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ του Συλλόγου μας.

Αναδείχθηκε λοιπόν μια πτυχή της πραγματικότητας που διαρκώς υποβαθμίζεται από τη Δημοτική Αρχή και την Κυβέρνηση, όχι συνήθως στα λόγια, αλλά σίγουρα πάντα στην πράξη. Η πτυχή αυτή αφορά την έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για την πραγματοποίηση και την υποστήριξη των μαθημάτων μας, για τη στέγαση συμφοιτητών/-τριών μας, για την στήριξη των πολιτιστικών μας ομάδων και της δραστηριότητάς τους, κλπ. Μια ακόμα πτυχή, είναι η ανεπαρκής κάλυψη της δωρεάν σίτισης, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και οι συνθήκες εργασίας των καθηγητών (μόνιμων και συμβασιούχων) και των εργαζόμενων του πανεπιστημίου.

Αιτία για όλα τα παραπάνω αποτελούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που συνεχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και o ρόλος των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων στην άσκηση αυτών των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. Η ιεράρχηση των επιχειρηματικών αναγκών για αύξηση των κερδών τους μέσα στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, πάνω από τις λαϊκές ανάγκες, έχει φτάσει σε σημείο να υποχρηματοδοτούνται και να υπολειτουργούν η Υγεία και η Παιδεία, ενώ παράλληλα δαπανώνται υπέρογκα ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, πλειστηριάζονται οι πρώτες κατοικίες συμπολιτών μας, ιδωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά και οι δημόσιοι χώροι.

Βάσει αυτής της “γενικής εικόνας”, διαμορφώνεται και η κατάσταση στο Τμήμα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η “υπόσχεση” για την μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου στο στρατόπεδο “Λοχαγού Ζαφείρη” που εκκρεμεί εδώ και 18 χρόνια. Εδώ και 2 χρόνια όμως, έχει πάψει να αποτελεί μια υπόσχεση που έχει τουλάχιστον μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίησή της. Η τρέχουσα Δημοτική Αρχή, και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν συμφωνήσει στην αξιοποίηση του στρατοπέδου κυρίως από ιδιώτες, παραχωρώντας μόνο ένα μικρό τμήμα του στο πανεπιστήμιο, που δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές μας ανάγκες, και αρπάζοντας στην ουσία την υπόλοιπη δημόσια έκταση από την τοπική κοινωνία.

Ενώ διαδραματίζεται η παραπάνω κατάσταση, η κυβέρνηση στήνει φιέστες στις περιφέρειες (Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση), με τις οποίες προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και επιδιώκει τη λύση τους. Υπάρχει όμως μια εικόνα που σαν φοιτητές/-τριες, σαν μελλοντικοί/-ες εργαζόμενοι/-ες και γενικότερα σαν ένα τμήμα της κοινωνίας που δε γεννήθηκε σήμερα, έχουμε βιώσει στο πετσί μας και δεν ξεχνάμε. Είναι η εικόνα της διαρκούς υποβάθμισης των συνθηκών φοίτησής μας, της ανεργίας, της επισφαλούς, “ελαστικής” και απλήρωτης εργασίας. Η εικόνα των ρατσιστικών πολιτικών απέναντι στους κατατρεγμένους των πολέμων στη Μ. Ανατολή και των φιλοπόλεμων διαθέσεων των ελληνικών κυβερνήσεων, πάντα στην υπηρεσία των πολυεθνικών.

Γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά πως από μια ακόμα κυβέρνηση που βρίσκεται απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, δεν μπορούμε να περιμένουμε “ενδιαφέρον” για τα προβλήματά μας.

Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο αγώνας απέναντι σε όσους εφαρμόζουν πολιτικές που δυσχεραίνουν τις ζωές μας!

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης - δωρέαν σίτιση/στέγαση, υποδομές που να καλύπτουν το εύρος των ακαδημαϊκών, και μη, αναγκών μας
  •  

    Πτυχία με αξία

  • Αξιοποίηση του στρατοπέδου από το πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/6 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Ετικέτες: