Μια «μαγική συνάντηση» στη νέα ταινία του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας

Συνθέτες σε Συμφωνία

Στη ζωή και τις μουσικές συνθέσεις κλασικών ξένων συνθετών βασίζεται η ταινία animation με τίτλο «Συνθέτες σε Συμφωνία» που δημιούργησε η Δ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας μαζί με τη μουσικό Ειρήνη Μυτιληναίου στο Β’ και Γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.  

Οι μαθητές αφού συνέλεξαν πληροφορίες για 17 διάσημους ξένους συνθέτες (Μότσαρτ, Μπαχ, Μπετόβεν, Βέρντι, Τσαϊκόφσκι, Σοπέν, Ντεμπυσσύ, Σούμπερτ, Μέντελσον, Λιστ, Βάγκνερ, Μπραμς, Καμίγ Σαιν-Σανς, Μπιζέ, Κόρσακοφ, Σένμπεργκ, Στραβίνσκι) παρουσίασαν τα στοιχεία που αφορούν στη ζωή και τα σημαντικότερα έργα τους.

Στη συνέχεια εξέφρασαν διάφορες απορίες που θα ήθελαν να απευθύνουν στους ίδιους τους συνθέτες. Έτσι προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία μιας «μαγικής συνάντησης», στην οποία θα συμμετείχαν οι συνθέτες διαφορετικών εποχών και μουσικών περιόδων και θα αντάλλαζαν απόψεις. Τα παιδιά κατέγραψαν και ηχογράφησαν τους διαλόγους, φωτογράφησαν τις σκηνές της ταινίας μέσα στην  αίθουσα της μουσικής, η οποία μεταμορφώθηκε για λίγο διάστημα σε στούντιο φωτογράφισης animation.

Εκεί έγινε η λήψη 1.650 φωτογραφιών για να μπορέσει να αποδοθεί η κίνηση της ταινίας «καρέ- καρέ». Αμέσως μετά, προχώρησαν στην επεξεργασία του υλικού, με τη χρήση ενός προγράμματος που κάνει μοντάζ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στο τέλος, οι μαθητές ασχολήθηκε με τη σύνθεση της μουσικής και την καταγραφή των στίχων των τραγουδιών που χρησιμοποιήθηκαν στην έναρξη και στο φινάλε της ταινίας τα οποία τραγούδησαν, συνοδεύοντάς τα με τα μεταλλόφωνα και το αρμόνιο.