Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Τ.Λ. Γαυρίου διάλεξαν να ασχοληθούν με την ανακύκλωση και «έσωσαν το χταποδάκι»

Βραβεύτηκαν οι «Περιβαλλοντικοί Δημοσιογράφοι» της Άνδρου

  • Τρίτη, 5 Ιουνίου, 2018 - 06:12

Δύο σημαντικές διακρίσεις απέσπασε σε Εθνικό Διαγωνισμό περιβαλλοντικού περιεχομένου το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Γαυρίου.

Στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος «Είμαστε Ό,τι Πετάμε: Περιβαλλοντικοί Δημοσιογράφοι» με συντονίστριες την καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας Παρασκευή Μελισή και την καθηγήτρια Φυσικής Κωνσταντίνα Μπόγρη, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», ο οποίος προκηρύχτηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Οι μαθητές εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως δημοσιογράφοι σ' ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα μείζονος σημασίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στη σημερινή κατάσταση της ανακύκλωσης στο νησί τους, την Άνδρο. Χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 2-5 ατόμων υπέβαλαν συνολικά τέσσερις συμμετοχές με φωτογραφίες και άρθρα τους, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, λαμβάνοντας έτσι μέρος στον Εθνικό και στον Διεθνή Διαγωνισμό. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν τα ίδια με εκείνα του Διεθνούς Διαγωνισμού, που προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Διεθνή Συντονιστή του Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και αφορούσαν κυρίως στη μορφή, τη δομή και την ποιότητα της συμμετοχής, στο αν εστιάζουν σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό θέμα, στην έρευνα και τη διάχυση της πληροφορίας στην τοπική κοινωνία.

Οι συμμετοχές που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου και πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις. Η φωτογραφία με τίτλο «Σώσε το χταποδάκι» απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Φωτογραφία 11-14 ετών» και το άρθρο με τίτλο «Εσύ διαλέγεις…» απέσπασε το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «Άρθρο, 11-14 ετών».

Η νικήτρια φωτογραφία ανήκει στους μαθητές: Βασιλική Λεμπέση, Ειρήνη Μαρίνη, Αθανάσιο - Σπυρίδωνα Παναγιωτόπουλο, Στυλιανή Πετράκη και Μιχαέλα – Ευτυχία Συρίγου.

Η ομάδα που κατέκτησε το 3ο βραβείο στην κατηγορία του Άρθρου αποτελείται από τις: Θεοδώρα Γιαχουντή, Ανίσα Κιοράι, Ουρανία Μπαρού, Αγγελική Παπαχρήστου, Ζαννίνα Τουντασάκη

Επιπλέον, στην κατηγορία «Άρθρο, 11-14 ετών» διαγωνίστηκαν οι μαθήτριες Αλεξάνδρα Εξαδακτύλου και Μαρίνα Καλογρίδου και στην κατηγορία «Άρθρο, 15-18 ετών» οι μαθήτριες Αντριάνα Νάζο, Κλερίντα Κούρτη και Άννα Λούπεση.

Το «Σώσε το χταποδάκι» στην κατηγορία «Φωτογραφία 11-14 ετών» κατάφερε επίσης να διακριθεί στις 10 καλύτερες φωτογραφίες στο Διεθνή Διαγωνισμό και να διεκδικεί τώρα, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, μία από τις πρώτες θέσεις μαζί με Πορτογαλία, Καναδά, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Κίνα, Ρουμανία, Αμερική και Τουρκία. Τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν στις 5 Ιουνίου 2018.