Παρουσίαση της φετινής καλλιτεχνική «σοδειάς» του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας

Φουλ στη δημιουργία

Ταινίες, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, ρομποτικές κατασκευές και εικαστικά έργα αποτελούν τη δημιουργική σοδειά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, που για μία ακόμη χρονιά, αφοσιώθηκαν, συνεργάστηκαν και μεγαλούργησαν, αποδεικνύοντας την όρεξη αλλά και τις καλλιτεχνικές δεξιότητές τους.

Το έργο των παιδιών που παράχθηκε, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Πληροφορικής, της Μουσικής και των Εικαστικών παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Η εκπαιδευτική ρομποτική με υπεύθυνη την κ. Μαρία Ιωσηφίδου αποτελεί πλέον ένα αγαπημένο αντικείμενο των μαθητών, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και από τη μόνιμη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αθήνα.

«Από το παρελθόν στο μέλλον» - Β’ Τάξη

Η ανάπτυξη της Αλγοριθμικής σκέψης είναι ένα σημαντικό ζητούμενο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της εποχής μας. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να οδηγηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι  να συνδυάσουμε προγραμματισμό και ρομποτική. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης στο μάθημα της Πληροφορικής (Τ.Π.Ε.) ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό αλλά και με το ρομποτάκι τους, μια προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.

Σύμφωνα με το σενάριο, το ρομποτάκι κουβαλά ένα κυκλαδικό ειδώλιο, τη Χαλανδριανή. Η Χαλανδριανή δημιουργήθηκε στο μάθημα των Εικαστικών με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτη Καλούδη,. Με την κατάλληλη ενεργοποίηση κινητήρων και αισθητήρων, το ρομποτάκι προχωρά μέσα από ένα λαβύρινθο. Επίσης, δημιουργήθηκε επιπλέον μηχανισμός με τουβλάκια, ώστε η Χαλανδριανή να γυρίζει όσο το ρομποτάκι κινείται. Στο τέλος του λαβυρίνθου η Χαλανδριανή συναντά ένα ρομπότ, τον Μητσάκο. Το παρελθόν συναντά το μέλλον…!

«Ακολουθώντας το νερό» - ΣΤ’ Τάξη

Τα έξι παιδιά  της ΣΤ’ τάξης που απετέλεσαν την  ομάδα ρομποτικής, παρουσίασαν στο κοινό τις κατασκευές τους που τις είχαν δημιουργήσει όταν μαζεύονταν κάθε Σάββατο απόγευμα στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου. Με αυτές τις κατασκευές είχαν λάβει μέρος και στον διαγωνισμό της Αθήνας με θέμα «Ο εποικισμός του Άρη» όπου είχαν μεταβεί τα σχολεία που είχαν ασχοληθεί καλύτερα με το θέμα.  Το δικό μας ιδιαίτερο θέμα: «Ακολουθούμε το νερό». Τα παιδιά της ομάδας παρουσίασαν ένα εκσκαφέα που ο βραχίονάς του ανεβοκατέβαινε και πήγαινε και αριστερά- δεξιά, ένα αυτοκινητάκι που ακολουθούσε μία μαύρη γραμμή και τις διπλές πόρτες ενός θερμοκηπίου οι οποίες κινούνταν παράλληλα. Οι κινήσεις προγραμματισμένες κατάλληλα από τα παιδιά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης κι ένα βίντεο με όλες τις δημιουργικές και χαρούμενες στιγμές από τις εργασίες της ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-18. Ένα αναμνηστικό και μάλλον χιουμοριστικό βίντεο  που έκανε τα μέλη της ομάδας  να θυμηθούν αλλά και να γελάσουν μαζί με το κοινό της εκδήλωσης! Στιγμές αξέχαστες! Μπράβο στα παιδιά! Συνεργάστηκαν, αναρωτήθηκαν, προβληματίστηκαν, φαντάστηκαν, δημιούργησαν, γέλασαν…

«Ξέδετα κορδόνια»

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ταινία «Ξέδετα Κορδόνια» η οποία βραβεύτηκε στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους για την πρωτότυπη ορχηστρική σύνθεση. Η ομώνυμη με την ταινία σύνθεση δημιουργήθηκε από τα ίδια τα παιδιά και την Ειρήνη Μυτιληναίου, μουσικό του σχολείου. Επίσης, τα παιδιά έπαιξαν για άλλη μια φορά τη μουσική «ζωντανά» με τη μουσικό και καταχειροκροτήθηκαν. Εκφράστηκαν ευχαριστίες και προς τους εκπαιδευτικούς που έπαιξαν στην ταινία (Δημήτρη Καραγιάννη, Ειρήνη Περπινιά, Λουίζα Ρούσσου) και προς τους γονείς για την αδιάλειπτη συμπαράστασή τους.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ένα video που περιελάμβανε τα backstage, τα πλάνα πίσω από τις κάμερες. Όση διάρκεια είχε η ταινία άλλη τόση είχε κι αυτό το βίντεο. Λάθη ξανά και ξανά, σαρδάμ, άσχετα άτομα στα πλάνα, γέλια, πειράγματα, αστεϊσμοί, κινήσεις που έμειναν μετέωρες… Ένα βίντεο αφιερωμένο στα παιδιά της κινηματογραφικής ομάδας που γέλασαν με τη ψυχή τους καθώς το παρακολουθούσαν για πρώτη φορά! Ένα βίντεο δημιουργημένο για να το ξαναδούν μετά από πολλά χρόνια και να θυμηθούν…

Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους μαθητές της Δ’ Τάξης τα πρωτότυπα τραγούδια της ταινίας «Συνθέτες σε συμφωνία» με υπεύθυνη την κ. Μυτιληναίου και να απολαύσουν καλλιτεχνικά δημιουργήματα των παιδιών της Β’, Γ’ Δ’, Ε και ΣΤ’ Τάξης, καθώς και το αποτέλεσμα της δράσης «Βάζω καλάθι στην ανακύκλωση», στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, Χρήστος Καφτηράνης συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την όρεξη, τη φαντασία και το αξιόλογο έργο που παρουσιάζουν, αφιερώνοντας πολλές φορές πολύτιμο χρόνο και εκτός του προγραμματισμένου σχολικού ωραρίου.