Γιορτή λήξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου ποιητή, στιχουργού, πεζογράφου Μάνου Ελευθερίου

Στη «γειτονιά» όπου φοίτησε ο σπουδαίος Συριανός

Στον Συριανό Μάνο Ελευθερίου, το όνομα του οποίου έδωσαν στη Βιβλιοθήκη τους, ως ένδειξη αναγνώρισης του σπουδαίου έργου του και της μεγάλης αγάπης του προς το σχολείο, όπου και ο ίδιος φοίτησε, αφιέρωσαν την εκδήλωσή τους για τη λήξη του φετινού διδακτικού έτους οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, εκπροσώπων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, της εκπαίδευσης, γονέων αλλά και φίλων του σχολείου, οι μαθητές τραγούδησαν, έπαιξαν, δραματοποίησαν και αφηγήθηκαν, σε μια ξεχωριστή γιορτή με άρωμα παλιάς γειτονιάς.

Σύντομο απολογισμό της χρονιάς, που έφτασε στο τέλος της, χαρίζοντας σε παιδιά και δασκάλους πολλές εμπειρίες, αλλά και όμορφες στιγμές έκανε στην έναρξη της γιορτής, η Διευθύντρια του σχολείου, Μαρία Τσαλικίδου. Όπως τόνισε, το αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Μάνο Ελευθερίου αποτελεί το τέλος μιας διαδρομής μέσα στη χρονιά που σημαδεύτηκε από ένα όραμα για το μέλλον.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα αισθάνθηκε έτοιμη να κάνει μια κίνηση που θα της δώσει ώθηση για να ανέβει λίγο ψηλότερα, να συνδέσει την πορεία της ακόμα περισσότερο με την ιστορία αυτού του τόπου και συγχρόνως να ανοίξει τα φτερά της με τη βοήθεια του ποιητή Μάνου ελευθερίου μιας και οι εποχές αλλάζουν, η κατάσταση δυσκολεύει και τα οράματα δεν είναι εύκολα σε δύσκολους καιρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας θερμά τον δημιουργό για την πολύτιμη στήριξη που παρέχει στο σχολείο.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου, «έντυσαν» με τις φωνές τους τα παιδιά της Χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού Μουσικής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νίκου Ρούσσου, συνοδεία επταμελούς ορχήστρας, αποτελούμενης από τους: Νίκο Απέργη (ακορντεόν, φυσαρμόνικα), Γιώργο Γεωργουσόπουλο (πιάνο), Σιδερή Δαλέζιο (μπάσο), Αντώνη Κονσολάκη (μπουζούκι), Γεωργία Λίτσα (σαντούρι), Γρηγόρη Λούβαρη (κιθάρα) και Αποστόλη Μάρη (βιολί).

Τη γιορτή συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Ρένα Λουιζίδου και Λίτσα Παππά, η οποία έγραψε τα κείμενα των παρουσιαστών, βασιζόμενη σε συνεντεύξεις του Μάνου Ελευθερίου και συνδυάζοντας τη σειρά των τραγουδιών της χορωδίας και των επιμέρους δρώμενων.

Εργογραφία μεγάλη και πολυποίκιλη

462 τραγούδια, 247 δίσκοι, πάνω από 25 ποιητικές συλλογές, 5 μυθιστορήματα, μελέτες και δοκίμια για την Ερμούπολη και το θέατρο και άλλα πολλά. Η εργογραφία του Μάνου Ελευθερίου είναι μεγάλη και πολυποίκιλη, μα πάνω απ’ όλα σπουδαία. Στόχος της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου ήταν να αναδείξει τη σημασία των τραγουδιών του, που πολλές φορές συντροφεύουν στιγμές της ζωής μας… πάντα με μέτρο τον άνθρωπο.

Άλλωστε όπως ο ίδιος λέει: «πάντα χρειάζεται ένας άνθρωπος δίπλα σου». Του αρέσει να παρατηρεί τους ανθρώπους, τα βλέμματά τους, να γράφει για τους φόβους τους και τις αγωνίες τους. Για τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Για τις αδυναμίες και την κρυφή τους δύναμη. Με ευαισθησία, παρατηρεί κι αυτά που γίνεται στην κοινωνία του σήμερα και γράφει γι’ αυτά, χωρίς να κουράζεται ή να φοβάται.

Ο Μάνος Ελευθερίου συλλέγει βλέμματα, συλλέγει αναπνοές, συλλέγει στιγμές. Συλλέγει  και μοιράζεται. Η ομώνυμη βιβλιοθήκη του 4ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχουν δεχθεί τις δωρεές του με μεγάλη χαρά. Ίσως γι’ αυτό έχει γραφτεί πως του ταιριάζει ένα ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη, με τίτλο «Ο Συλλέκτης».  Απόσπασμα από το ποίημα αυτό λέει: « Μαζεύω πέτρες, γραμματόσημα, πώματα από φάρμακα, σπασμένα γυαλικά, πτώματα από τον ουρανό, λουλούδια, κι ό,τι το καλό σ’ αυτόν τον άγριο κόσμο κινδυνεύει».

Όπως κι ίδιος επισημαίνει, εισπράττει  συχνά αγάπη από τον κόσμο. Τον  χαροποιεί ένα καλό βιβλίο, ωραίοι άνθρωποι που είναι γύρω του και επικοινωνούν, μια καλή κουβέντα.  Κι ο ίδιος συνεχίζει: «Σου λέει η γειτόνισσα το βραδάκι για παράδειγμα «άντε, καλό ξημέρωμα». Τι ωραίο που είναι αυτό ε; Για σκέψου το. «Να έχεις καλό ξημέρωμα», τι ωραία ευχή!»

Λόγια που έπεσαν σαν μέλι-μάλαμα στις ψυχές των μαθητών

Την ημέρα της εκδήλωσης, η Βιβλιοθήκη «Μάνος Ελευθερίου» ήταν ανοιχτή για το κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να θαυμάσει σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα και φωτογραφίες, που έχει δωρίσει στο σχολείο ο δημιουργός.

«Το μεγάλο κέρδος της γιορτής-αφιερώματος σ' αυτόν τον μεγάλο δημιουργό, είναι ότι όλα τα παιδιά του σχολείου από την Α' μέχρι και την ΣΤ", ήρθαν σ' επαφή με το έργο ενός σπουδαίου ποιητή και γνωρίζουν πλέον όλα τα τραγούδια που εντάξαμε στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ξέρουν τους στίχους από τα «Μαλαματένια Λόγια», γιατί αυτά πέφτουν σαν μέλι-μάλαμα στην ψυχή τους», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η εκπαιδευτικός αγγλικών κ. Λίτσα Παππά.