Η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων για το επίδομα στέγασης και σίτισης στους μόνιμους εκπαιδευτικούς

  • Τρίτη, 19 Ιουνίου, 2018 - 06:23

Απαράδεκτη και προκλητική, χαρακτηρίζει η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων, την εξαίρεση των μόνιμων εκπαιδευτικών από το δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους, και απαιτεί την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών, «Με το πολυνομοσχέδιο “σκούπα” που κατατέθηκε τη Δευτέρα, 15 Γενάρη 2018 και ψηφίστηκε στη Βουλή, ανάμεσα σε πολλά άλλα αντιεκπαιδευτικά και αντικοινωνικά μέτρα (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, 30ωρο με νέα καθήκοντα για τους εκπαιδευτικούς, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.α.), η κυβέρνηση αποφάσισε με το άρθρο 349 να εξαιρέσει από το δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης από τους Δήμους, τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους των Δήμων.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την απαξιωτική και υποτιμητική στάση των κυβερνώντων απέναντι στον τομέα της παιδείας και στο λειτούργημα των εκπαιδευτικών. Μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις και περικοπές μισθών και επιδομάτων, μετά το “πάγωμα” των μισθολογικών κλιμακίων για δύο χρόνια και την «διαγραφή» της συγκεκριμένης προϋπηρεσίας από τον υπολογισμό της για τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, μετά την αύξηση ωραρίου και το νέο ασφαλιστικό που προβλέπει σύνταξη στα 67 για τους περισσότερους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, μετά από όλα αυτά τα εργασιακά και οικονομικά “πλήγματα” από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ έρχεται με ένα άρθρο να εξαιρέσει όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς από τη δυνητική δυνατότητα να επιδοτούνται από τους Δήμους, ωσάν οι εκπαιδευτικοί να αποτελούν ευνοημένη και υψηλόμισθη οικονομική επαγγελματική κατηγορία ανάμεσα στους άλλους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Τη στιγμή λοιπόν που στο Δήμο Μυκόνου, ύστερα από αγώνες, κινητοποιήσεις και καταγγελίες του σωματείου και των εκπαιδευτικών για το στεγαστικό και οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου στη Μύκονο, όπως και στα άλλα νησιά, το Δημοτικό Συμβούλιο, επί της ουσίας υποχρεώθηκε (από την διαμορφωμένη κατάσταση) να αποφασίσει ομόφωνα την Παρασκευή 1 Ιουνίου να προχωρήσει σε επιδότηση της στέγασης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στη Μύκονο. Αυτό σημαίνει ένα μηναίο επίδομα 100 ευρώ για κάθε μήνα υπηρεσίας και τη δυνατότητα δωρεάν στέγασης σε ξενοδοχείο (25 δωματίων). Αυτό θα παρέχεται στους γιατρούς και νοσηλευτές του κέντρου υγείας, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ (μετά την ψήφιση του αρθρ 349) όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι εξαιρούνται από την παραπάνω δυνατότητα.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και δυσλειτουργίες στις δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες στο νησί της Μυκόνου, προβλήματα και ελλείψεις σε σχολικά κτίρια και υποδομές, απουσία ανακύκλωσης, κατάχρηση αιγιαλών – παραλιών και δημόσιων χώρων, μεγάλα προβλήματα στο κυκλοφοριακό δίκτυο του νησιού, στην αποχέτευση και στο πάρκινγκ. Για όλα τα παραπάνω φέρει ακέραια και ουσιαστική ευθύνη η Δημοτική Αρχή του νησιού.

Ως σωματείο, ως Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αγωνιστήκαμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα για την επιδότηση σίτισης, στέγασης και μετακινήσεων όλων των εκπαιδευτικών που ζουν και εργάζονται στη νησιωτική Ελλάδα και δη στις Κυκλάδες. Το κόστος ζωής και μετακίνησης συνεχίζει να είναι δυσβάσταχτο και η διαβίωση των εκπαιδευτικών στα νησιά των Κυκλάδων ακόμα πιο δύσκολη.

Ως εκ τούτου απαιτούμε:

1) Άμεση απόσυρση του άρθρου 349 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα 15 Γενάρη που εξαιρεί τους μόνιμους εκπαιδευτικούς από την πρόσβαση στο δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης από τους Δήμους.

2) Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν στέγαση εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές, επίδομα σίτισης.

3) Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών

4) Παροχή επιδόματος θέρμανσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

5) Φθηνές, ασφαλείς, τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ».